Egymásnak adják a kilincset a veteránok, azaz: koncertajánló az év első feléből

sting

Az év első felében sok egykori, illetve pár jelenlegi külföldi sztárzenekar és előadó felbukkanására lehet számítani hazánkban. Bár továbbra is Pozsony az első számú célállomás, néhányan azért megleptek minket. A legjobban talán a rozsnyói Nazareth-koncertnek örülünk, ha nem is merjük megtippelni, mit vár-hatunk a csapattól 2018-ban.

UK Subs 

A veterán brit punk-kommandó sem az elkényeztetett fővárost rohamozza meg, hanem Kassát, ahol emberemlékezet óta nem lépett fel ekkora legenda a műfajból. A koncert február 1-én lesz a Colosseumban, és szerintünk nem érdemes kihagyni, illetve felesleges számolgatni, hány éves Charlie Harper frontember, aki az alapfelállásból egyedüliként maradt a csapatban (Az évtizedek alatt 61 gitáros, basszusgitáros és dobos cserélődött ki körülötte.) Aki mostanában nem látta őket élőben, és kedélyes nosztalgiakoncertre számít, az téved. „A UK Subs sosem lesz önmaga paródiája, mert nem saját magunktól vagyunk oda, hanem a korszak előtt szeretnénk tisztelegni” – mondta lapunknak Charlie Harper 2011-ben, amikor egy pozsonyi koncerthelyszínt robbantott fel. 

Sepultura 

Ez sem ugyanaz a Sepultura, amely anno a brazil őserdőkből érkezett a világ legnagyobb arénáiba, de a jelenlegi felállás is rendkívül izgalmas. Március 2-án a pozsonyi Majestic Music Club színpadán igyekeznek bebizonyítani a trash metal rajongóinak, hogy változatlanul oda kell figyelni rájuk, és hogy a Max Cavalera-korszak iránti nosztalgia a Machine Messiah című tavalyi lemez után végérvényesen értelmét vesztette. 

Laibach 

Ha létezik kultikus zenekar KeletEurópában, akkor az az immár 38 éves szlovén (eredetileg persze jugoszláv) Laibach, az indusztriális zene és a techno úttörője. Nem könnyű megfogalmazni, mekkora hatást gyakorolt ez a kommunista és náci jelképeket használó avantgárd művész- és provokátorcsoport a szocialista blokk kultúrpolitikájára. Pedig – válaszolták ironikusan az ellenük felhozott vádakra – „csak annyira vagyunk nácik, amennyire Hitler festő volt”. Tény, hogy a dolgok visszájára fordítása érdekében bátran nyúltak bármihez, legyen az giccses popsláger, Wagner-opera vagy nemzeti himnusz. És az is tény, hogy a brit Frankie Goes To Hollywoodtól a Rammsteinen át Marilyn Mansonig sokan táplálkoznak a laibachi örökségből, akár a látványelemek, akár a szövegek tekintetében. Március 22-én érkeznek Pozsonyba, a Majestic Music Clubba. 

Nazareth 

Az eredeti négyesből Dan McCafferty énekes és Pete Agnew basszusgitáros tartott ki máig a skót hard rock zenekarban. Világhírűek az 1975-ös Hair of the Dog albummal lettek, ezen szerepelt a Love Hurts című ballada is, amelyet azok is ismernek, akik az utóbbi harminc évben kizárólag kívánságműsorokat hallgattak a rádióban. Népszerűségük évtizedek óta töretlen, még azt is megengedhették maguknak, hogy visszautasítsák Axl Rose felkérését, aki az esküvőjére szerette volna meghívni őket játszani. Legutóbbi lemezük, a Big Dogz 2011-ben jelent meg. A Nazareth kisebb turnét bonyolít le Szlovákiában, április 25-én a dunaszerdahelyi sportcsarnokban, 26-án az érsekújvári sportcsarnokban, 27-én pedig a rozsnyói sportcsarnokban lép fel. 

Gipsy Kings and Chico 

Senkit se tévesszen meg a név: az eredeti Gipsy Kings már a múlté, a francia formáció énekese, Chico Bouchikhi viszont elperelte a márkanevet, és büszkén használja, miután sokáig Chico & The Gypsies néven volt kénytelen haknizni. Ő mutatta meg a világnak, milyen lehetőségek rejlenek a flamencóban. Az eredeti csapat a flamenco sevillanasnak nevezett ágát művelte, arab és dél-amerikai stílusokkal, valamint pop-és rockzenei elemekkel hígítva. 1987-ben jelent meg első két igazi világslágerük, a Bamboleo és a Djobi Djoba. Chico a 90-es évek végén egy kicsit közelebb engedte magához a popzenét, ezért az igényesebb közönség lassan elpártolt tőle. Mostanában azonban visszatért a gyökerekhez, úgyhogy az április 30-i koncert a pozsonyi Aegon Arénában akár izgalmas is lehet. 

James Blunt 

Ez a keményvonalas katonai családból származó brit fiatalember a hadseregnél egészen a századosi rangig jutott. Szolgált Koszovóban is, majd 2002-ben egy gyors huszárvágással az EMI lemezkiadóhoz igazolt, ahol rekordgyorsasággal szupersztárrá avanzsált. 2004-es You're Beautiful című dala minden jelentősebb zenei díjat besöpört, öt Grammy-jelölést kapott, maga az album pedig több mint 12 millió példányban kelt el világszerte. Rendkívül megosztó szerző-előadó, sokak szerint elviselhetetlenül giccses balladákat ír, mások úgy vélik, lehetetlenség ellenállni ennek a modern kori trubadúrnak, aki május 10-én lép fel zenekarával a pozsonyi Nemzeti Teniszközpontban (NTC). 

Lenny Kravitz 

Ugyanaz a helyszín, egészen más zene: június 5-én végre ellátogat hozzánk Lenny Kravitz, méghozzá a Raise Vibration turné keretében. Vannak, akik azt állítják, ő is túl van már a csúcson, de egy YouTube-on végzett néhány perces kutatás után megállapíthatjuk, hogy 2018-ban sem akármilyen élmény egy Lenny-koncert. Egyébként akinek a magyar főváros közelebb esik, június 3-án a Budapest Arénában is megnézheti ugyanezt a show-t. A 90-es évek egyik kiemelkedő rockzenészének tartott Lenny Kravitz 20 éves pályafutása során bátran vegyítette a hangzásokat és a stílusokat. Zenéjét elsősorban a '60-as, '70-es évek soulja és funkja inspirálja. Tíz albuma több mint 38 millió példányban kelt el világszerte. 

The Offspring 

Ők is jöhettek volna húsz évvel ezelőtt, amikor a legizgalmasabbak voltak. Dexter Holland és csapata sokak szerint már akkor is felvizezett punk-rockot művelt, mások máig imádják őket. Június 13-án az Incheba Expo Arénában kiderül, mennyire maradt népszerű tájainkon ez a csapat. Idén új lemezt ígérnek, amely a hat éve megjelent Days Go By-t követő tizedik korongja lesz a könnyed kaliforniai punkstílus mellett hűségesen kitartó bandának. 

Sting 

Nem akárhol (a pozsonyi várban) és nem akármilyen jegyárakkal (100–230 euró) lép fel nálunk Sting június 26-án. A huszadik-huszonegyedik század egyik legtehetségesebb dalszerzőjét és legegyedibb hangú előadóját látni tehát nem mindenkinek adatik meg, amit nagyon sajnálunk. Egyelőre nem tudni, mire számíthatnak a módos szerencsések, Sting ugyanis simán kiáll tízezres közönség elé is egy szál gitárral, máskor meg füstös klubokban örömzenél a helyi zenekarral. 
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?