Egy nappal hosszabb Pohoda

oo
Trencsén |

Hazánk legnagyobb rockfesztiválja, a trencséni Pohoda idén a megszokottnál is ütősebb felhozatallal készül a meteorológusok szerint tikkasztó július elejére. Lesz néhány különleges látnivaló is, mind zenei, mind egyéb értelemben. Jelenleg 25 országból 90 fellépő neve biztos, de a szervezők azt ígérik, a lista még bővülni fog július 5-ig, a fesztivál kezdetéig.

A sorrendben immár 26. Pohoda zenei programját a nagyszínpadon az az Alina Pash ukrán énekesnő nyitja meg, aki tavaly a Sziget Fesztiválon orosz zászlót tépett szét, az egész rendezvény legerősebb politikai gesztusát gyakorolva. A szervezők idén is szeretnének minél több teret biztosítani az ukrán művészeknek, például három fiatal zeneszerzőtől is rendeltek egy-egy szimfonikus művet (Alisa Formaziuk, Emil Borisenko és Yevhen Petro), amelyek világpremierje a trencséni fesztiválon lesz, a Szlovák Rádió szimfonikus zenekarának előadásában. A művészek kiválasztásában a kijevi zenei intézet volt a fesztiválszervezők segítségére, a zenedarabok, amelyek még csak most vannak születőben, népzenei elemeket is tartalmaznak majd, illetve az ország komolyzenei hagyományait is meg kívánják jelentetni. Ilyesmire még nem volt példa európai rockfesztiválon, a Pohoda azonban arról híres, hogy az általában délelőtt rendezett komolyzenei koncerteknek is nagy sikerük van a fiatal közönség körében.

A könnyűzenét illetően is a bátor, kísérletező, nem mindennapi, régebbi kifejezéssel élve alternatív előadók terepe ez a rendezvény. A tavaly nagy sikeret aratott Slow-thai-idén is visszatér, ezúttal teljes zenekarral, a csütörtöki program legnagyobb sztárja pedig a brit zenész-producer, Jamie xx lesz, aki mostanában ugyan nem csinált semmi érdemlegeset, az utóbbi tíz évben azonban sokat letett az asztalra, mind anyazenekara, a brit The XX trió agytrösztjeként, mind pedig szólóban, azaz kütyümágusként.

A Perfume Geniust már több éve próbálják lefoglalni, idén végre sikerült. A civilben Michael Alden Hadreas névre hallgató amerikai énekes-dalszerző olyan témákat tár fel, mint a szexualitás, a Crohn-betegséggel való személyes küzdelme, a családon belüli bántalmazás és a meleg férfiakat fenyegető veszélyek a mai társadalomban. Ő pénteken lép fel a fesztiválon, csakúgy, mint a hosszú évek óta Angliában élő, népszerű szlovák énekesnő, Jana Kirschner. Őt követi majd a nagyszínpadon a legendás amerikai folk-rock énekesnő, Suzanne Vega, valamint napjaink legkeresettebb duója, a Wet Leg, akik a kritikusok kedvencei, számos világsztár nyilatkozott róluk szuperlatívuszokban, ennek ellenére viszonylag kevés európai fellépést vállaltak a nyáron – a Pohoda az egyik ilyen ritka helyszín. A Wight-szigetről érkező lányoknak idén első nekifutásra sikerült mindkét alternatív zenei kategóriában elhozniuk a Grammy-díjat.

A cseh szülők gyermekeként már Angliában született Caroline Polachek énekesnő szintén nagy figyelmet kapott az utóbbi évben a kritikusoktól, mert egészen egyéni, besorolhatatlan alternatív zsánert képvisel. A fellépők között ott van továbbá a Sofi Tukker duó, Sampa the Great, a Vintage Trouble, a Dry Cleaning, a Shame, a Yard Act, a Genesis Owusu és a Viagra Boys is. Ez utóbbi svéd post-punk csapatot megkülönböztetett szeretettel ajánljuk figyelmükbe.

Szombaton a nagyszínpadon napjaink egyik leginnovatívabb rappere, Central Cee lép fel, de ott lesz az elektronikus zene fontos egyénisége, Arca is. Aki pedig arra kíváncsi, hogyan rappelnek a hetven éven felüliek, semmiképp se hagyja ki a Pete & Bas nevű brit duót. A szimpatikus bácsikák pár napja Pozsonyban is bemutatták tudományukat az ingyenes Pohoda-napon, a Szlovák Rádió koncerttermében.

A fesztivál hivatalosan július 6-tól 8-ig zajlik, de már 5-én szerdán estefelé megnyitja kapuit. Újdonságnak számít a Tepláreň nevű színpad, amely az LMBTQ+ közösség bázisa kíván lenni, koncertekkel, beszélgetésekkel, emberi jogi előadásokkal. Itt lép majd fel mások mellett Nina Kohout, a hazai alternatív szcéna egyik legtehetségesebb énekesnője, a hip-house stílust képviselő Cakes Da Killa, vagy a Miss Petty nevű népszerű cseh drag queen.

Ez a fesztivál arról is híres, hogy minden évben külön teret ad a tehetséges hazai képzőművészeknek, akik korlátok nélkül alakítják a Pohoda látványvilágát. Idén egy hazai magyar alkotó, Cséfalvay András készíti el a fesztivál fő látványelemét, azt az elgondolkodtató installációt, amely egy aszteroida becsapódása utáni állapotokat ábrázolja. Világunk törékenységére, sebezhetőségére emlékeztet, azt a kérdést feltéve, hogy van-e remény a túlélésre, vagy kihalás veszélyezteti az emberiséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?