Egy Kodolányi és egy Molnár

<p>Remélem, holtukban megbocsátanak, hogy így egymás mellett szerepeltetem őket. Mentségemre szolgáljon, hogy nagyjából ugyanazt a kort élik és írják. Kodolányi János látszólag az élet sötétebb oldaláról mesél, míg Molnár Ferenc a naposabb oldalon, testőrök, hercegek világába kalauzol. Látszólag.</p>

Bizonyára igaza van Tüskés Tibornak, aki Kodolányit az egyik legjelentősebb huszadik századi magyar írónak nevezi. Tegyük hozzá Móricz véleményét, aki még a korai Kodolányiról írja: „ha tollat vesz a kezébe, azonnal a közvádló szerepet veszi át. Kegyetlen képekben jegyzi az eseményeket, amiket élményeiben átszenvedett”. Gyermekkora nagy részét az Ormánságban éli le, ahol a családok nagy része nem vállal több gyereket, hogy az úgyis szegényes vagyon fölöslegesen ne osztódjon. Fölösleges párhuzamokat keresni a mával, azok jönnek maguktól is. Ma ugyan más okok miatt, de szintén nem divat a gyerekvállalás, főleg értelmiségi körökben inkább a karrierépítés kap elsődleges szerepet.

 

A Földindulás sötét darab, s ez akkor is igaz, ha látszólag happyenddel zárul. Kántor János, aki vőként tengődik a módos gazda, Böbék Samu portáján, ahol szava nincs, így abba sem igen szólhat bele, hogy második gyerekével várandós felesége szülői utasításra kénytelen azt elvetetni. Kántornak egyetlen lehetősége marad, elhagyja a családot. De miután az egyszem gyermek tragikus balesetben meghal, a tragédia a fiatalokat ismét összehozza.

 

A sok-sok tiltakozás ellenére Dörner György azzal nyerte el az Új Színház igazgatói posztját, hogy kevésbé játszott magyar szerzőket visz majd színpadra. Így választotta elsőnek Kodolányi Jánost és Páskándi Gézát, de a színház a közeljövőben Csurka István több, még be nem mutatott darabját is játszani kívánja.

 

Ne menjünk most bele aktuálpolitikai csatározásokba, hagyjuk a kettészakadt magyar társadalom további osztódását másokra (mindenesetre megdöbbent, hogy már a magyar színikritika is aszerint ítél, hogy a kritikus melyik táborhoz tartozik), maradjunk a színpadon látottaknál. Balladai töltetű történetet nem könnyű elmesélni, ha végignézzük az elmúlt évek-évtizedek előadásait, nem is sokan vállalkoztak rá, talán ezért nem nyúltak sűrűn Kodolányi után sem. Pozsgai Zsolt rendező láthatóan szereti a darabot, s nem félt hozzányúlni. A szereplők jelentős részét kiiktatta (jól tette), az üres portákat felvásárló sváb Weintraubot viszont teljesen érthetetlenül amerikanizálja, így próbálva maivá tenni a történetet. A balladai hangkezeléshez tartozik az alulvilágított tér, középpontjában egy sötétszürke deszkákból ácsolt pajtával, amelynek a tetején egy hegedűs (Farkas Sándor) játszik. Az előtérben egy-két kellék jelzi a helyszínváltásokat, előbb Böbékék portáján vagyunk, később Kántor János házában. Mivel Pozsgai inkább a biztonságos lebonyolításra törekszik, az előadás terhe elsősorban a színészekre hárul, akik többnyire érvényes és szerethető figurákat hoznak színpadra. Az öreg Böbék szerepében Koncz Gábor nem tesz semmi különöset, önmagát adja. Ez a figura még a maga gyűlölnivaló mivoltában is emberinek mutatkozik, ahogy a hosszas amerikai létből visszatérő Bordán Irén is betölti a színpadot. Csak a Kodolányi által a darabra erőltetett, s Pozsgai által finomított stilizált folklórnyelv hat néha zavarólag. Kántor János szerepében Szakács Tibor megpróbál hatékony ellensúlyt képezni a rájuk nehezedő, az apósék által képviselt, megtörhetetlennek látszó hagyománnyal szemben. Koncz Andrea a feleség szerepében meglehetősen súlytalan, szépsége kevés a hiteles ábrázoláshoz. Még ennyit sem kapunk Lux Ádám Amerikánus Dzsonijától, ahogy meglehetősen lapos és unalmas Farkasinszky Edit Piókás szüléje és Földes Eszter is a falu bolondja szerepében.

 

Fesztbaum Béla és a dramaturg Deres Péter Monokli címmel válogatott Molnár Ferenc hírlapi írásaiból, s úgy döntött, hogy a Vígszínház ma már idősödő, a vígszínházi stílust maradéktalanul beszélő tagjainak ad lubickolási lehetőséget. Leszögezhetjük, mindannyian élnek is vele, s még a sokszor ripacskodásra hajlamos, kabaréban edződött színészikonok is visszafogottan szórakoztatják a nagyérdeműt. S ha valaki azt hinné, hogy ezek a XX. század fordulóján, s az azt követő években írott tárcák, jelenetek már rég aktualitásukat vesztették, az bizony téved. Van egy-két jelenete az előadásnak, amikor összeszorul a torkunk. Elég, ha csak a pályáztatási rendszert kifigurázó kuplét vagy a bulvárújságírást kifigurázó jelenetet említem, bizony Közép-Európa akkor sem állt különbül, mint ma. S talán nem csak akkor keverték össze Bukarestet Budapesttel.

 

Ha a dramaturg keményebben tudta volna fogni a rendezőt, az előadás még feszesebb lehetett volna, amely a közreműködő kamarazenekarral és Venczel Verával, Halász Judittal, Szegedi Erikával, Tahi Tóth Lászlóval, Rajhona Ádámmal, Harkányi Endrével, Lukács Sándorral és Kern Andrással így is pillanataiban fenséges estét kínál.

Juhász Dósa János

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?