Díjátadó felemás érzésekkel

MTV Video Music Awards

Hosszú ideje téma az amerikai sajtóban az MTV Video Music Awards tényleges presztízsé-nek kérdése. Egy biztos: a díjátadó nézettsége az utóbbi három évben 50 százalékkal csökkent.

A helyi idő szerint hétfő éjjel New Yorkban lezajlott idei ceremónia nézettségi adatait még nem hozták nyilvánosságra, de a jóslatok pesszimisták voltak, mivel tavaly 2,6 millióan nézték élőben az MTV-n. Ha hozzáadjuk az ismétlő csatornák (VH1, Comedy Central, MTV2 stb.) adatait, a végeredmény már 5,5 millióra kúszik fel, de ez is semmiség a 2011-es 12 millió tévénézőhöz viszonyítva.

A Music Television vezetése szerint aggodalomra semmi ok, csak a fogyasztói szokások változtak meg az elmúlt tíz évben: az emberek már nem a tévé előtt ülik végig a több órás ceremóniát, hanem másnap az interneten nézik vissza az őket érdeklő momentumokat, főleg az exkluzív, élő fellépéseket – amelyeket viszont pont azért iktatnak be sok pénzért, hogy a képernyő elé csábítsák a nézőket.

A Rolling Stone magazin hosszú cikkben elemezte az érdeklődés megcsappanásának további lehetséges okait. Szerintük az egykor irányadónak számító, videoklipekre szakosodott Music Television műsor-struktúrája az internet térhódítása miatt olyannyira átalakult, hogy ma már alig tekinthető zenei csatornának. Az új klipek bemutatóját már nem a tévé, hanem a monitor előtt várják a rajongók, akik a YouTube-nak és más videómegosztóknak köszönhetően akkor és annyiszor nézik meg kedvenceik klipjeit, amikor és ahányszor akarják. A Music Television adásidejének nagy részét ma már reality show-k és jobb-rosszabb doku-reality sorozatok teszik ki, az egyes zenei stílusokra szakosodott alcsatornák (MTV Rocks, MTV Dance stb.) nézettsége szintén nem túl jelentős.

Érdekes

A főbb kategóriák nyertesei

Az év videója: Camila Cabello ft. Young Thug – Havana

Az év előadója: Camila Cabello

Az év dala: Post Malone ft. 21 Savage –Rockstar

Az év új előadója: Cardi B

Az év hiphop-videója: Nicki Minaj – Chun-Li

Az év popvideója: Ariana Grande – No Tears Left to Cry

Az év dance-videója: Avicii ft. Rita Ora – Lonely Together

A legjobb rendezés: Childish Gambino – This Is America (Rendező: Hiro Murai)

A legjobb operatőr: The Carters – APESHIT

A legjobb látványtervezés: The Carters – APESHIT

A legjobb koreográfia: Childish Gambino – This Is America

Az idei díjkiosztóra mindenesetre húzós fellépőlistával készültek. Madonna, Jennifer Lopez, Travis Scott, Aerosmith, Cardi B, Ariana Grande, Nicki Minaj tette tiszteletét a New York-i Radio City Music Hallban – hogy csak az ismertebbeket említsük. A jelöltek viszont nem arattak nagy sikert a kritikusok körében. Az MTV vezetése sokak szerint nem veszi figyelembe az előadók internetes nézettségét – nem beszélve a társadalmi szempontból is jelentős, politikai üzenetet hordozó klipekről, amelyek a műfaj jövőjét is meghatározhatják.

A legfontosabb díjakat, vagyis az év legjobb videójának és az év előadójának járó szobrot is Camila Cabello, a Fifth Harmonyból kivált énekesnő kapta, miközben a jelöltek között ott volt az év egyértelműen legtöbbet elemzett klipje, a This Is America, amelyért Childish Gambino végül megkapta „a legjobb üzenettel rendelkező videó” díját, továbbá a rendezést és a koreográfiát is a legjobbnak ítélték.

A nemrég elhunyt Aviciit nyilván kegyeleti okokból díjazták Rita Orával közös, utolsó daláért, ami rendben is van, ám sokak szerint a svéd DJ komolyabb búcsúztatást érdemelt volna. Ahogy Aretha Franklin is, aki pár nappal a díjátadó előtt hunyt el. A szervezők, akik a 60 éves Madonnát készültek ünnepelni, gyorsan összekapcsolták a kettőt: Madonna méltatta Aretha Franklint, ami eléggé balul sült el. A popdíva ugyanis többet beszélt saját magáról, mint Aretha Franklinről. Jennifer Lopez pedig ugyanazon az estén életműdíjat kapott énekesnői teljesítményéért. No comment...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?