Clint Eastwood "hadat üzent" a brit pénzügyminiszternek

London |

<p>Clint Eastwood "hadat üzent" George Osborne brit pénzügyminiszternek: a veterán filmes arra kéri a politikust, hogy akadályozza meg a brit filmtanács (UKFC) megszüntetését.</p>

A filmtanács a költségvetési megszorítások áldozata, a kulturális tárcától - csakúgy mint az egész közszférától - 25-40 százalékos lefaragást vár a kormány. A szervezet megszüntetése ellen neves brit színészek és rendezők tiltakoztak.

Clint Eastwood, aki legutóbbi filmjét, a Hereafter című alkotást Londonban forgatta, levélben fordult a pénzügyminiszterhez. Ebben mély aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kormány meg akarja szüntetni a legsikeresebb brit filmek mögött álló testületet. A The Sunday Times című lap szerint Eastwood azt írta Osborne-nak, hogy döntésében - amelynek értelmében a Matt Damonnal a főszerepben készülő filmjét Londonban forgatja - alapvető szerepet játszott az UKFC.

Az Oscar-díjas művész levelében arra is utal, elképzelhető hogy produkciós cége, a Malpaso a jövőben nem dolgozik Nagy-Britanniában, ha a filmtanács valóban megszűnik. "Annak lehetősége, hogy egy olyan értékes forrás mint a UKFC megszűnik, mindannyiunk számára nagy aggodalmat jelent a jövőbeni projektek tervezésekor" - fogalmaz.

A 80 éves Eastwood az első külföldi filmművész, aki "ringbe száll" a filmtanács megmentéséért. A héten neves brit művészek, köztük Bill Nighy, Pete Postletwaite, Jamey McAvoy és Emily Blunt nyílt levélben fordult Jeremy Hunt kulturális miniszterhez, hogy változtassa meg döntését. A politikus azonban ragaszkodik véleményéhez, és állítja, a brit filmszakma nem szenvedi meg a tanács megszűnését, és a pénz közvetlenül a produkciókhoz kerül.

Clint Eastwood levelében külön kiemeli, hogy a filmtanács támogatása nélkül a londoni forgatás nem valósulhatott volna meg. A rendező a kincstárnak is köszönetet mondott a filmszakmát érintő adókedvezmények miatt.

Jeremy Hunt állásfoglalásában rámutatott, a kormány a filmtanács támogatását szünteti meg, nem a filmszakmáét. Kiemelte, a támogatás kulcselemei - beleértve az évente több mint 100 millió fontot érő adókedvezményt - továbbra is megmaradnak. Lapértesülések szerint azonban a tárcán belül is megfogalmazódtak ellenvetések az UKFC sorsát illetően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?