Amikor a közönség ítélkezik

sfss
Kassa |

A kassai Thália Színház új bemutatója Ferdinand von Schirach műve, a Terror, amelynek alcíme: bírósági dráma – a néző dönt.

Ebben már benne van a lényeg: a nézők megtapasztalhatják, milyen érzés véleményt nyilvánítani a előadás végén. A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti és egy telt házas stadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli 70 ezret? A kevesebb áldozat mellett dönt, és erről néhány héttel később a bíróságon ad számot.

Ferdinand von Schirach amellett, hogy az utóbbi évtizedben világszerte többmilliós példányszámban eladott könyvek szerzője, gyakorló jogász is. A Terror 2015 októberében a berlini Deutsches Theaterből indult világhódító útjára. (A  terror.theater weboldalon lehet megnézni, hogyan döntött az egyes városok közönsége.) Az előadás során záporoznak az érvek és az ellenérvek, az alaphelyzet egyre árnyaltabbá válik, és bonyolódik a döntés háttere is. A kérdés viszont rendkívül egyszerű: gyilkos vagy nem gyilkos a vádlott? A különleges élményt ígérő, szöveg- és színészközpontú előadás rendezője Czajlik József, a dramaturg Forgács Miklós, konzultánsnak pedig egy igazi szakmabelit, Mészáros Lajos volt alkotmánybírót kérték fel. A vádlottat Habodász István alakítja, a bíróság elnökét Nagy Kornélia, az államügyészt a Tháliában gyakran vendégszereplő magyarországi Vasvári Emese, védőügyvédként pedig egy újabb budapesti vendégművészt láthatunk, Menszátor Héresz Attilát. A további szereplők Varga Szilvia, Bocsárszky Attila és Novák Éva. A díszletet és a jelmezeket Gadus Erika tervezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?