Megvolt a kölcsönös bizalom

dd

Kevés végzős magyar színészhallgató mondhatja el magáról, hogy egyetemi vizsgaelőadása Ádám szerepe volt Az ember tragédiájában. Balla Barnabás ezen kevesek egyike. Madách Imre örökbecsű művét ma mutatja be a kassai Thália Színház, Rédli Károly rendezésében.

Milyen érzés, amikor az embert bedobják a mély vízbe?

Hatalmas kihívás. Amikor Yazmina Reza Művészet című darabját próbáltuk Hargitai Ivánnal a komáromi városi művelődési központban, Rédli Karcsiék a fölöttünk lévő teremben próbáltak. Akkor kérdezte meg tőlem, mit csinálok januártól márciusig, mert számítanak rám Kassán. Nagyot dobbant a szívem, mert tudtam, hogy a Tragédiát fogja rendezni a Tháliában. Nyáron épp kirándultunk anyuékkal Selmecbányán, a Počúvadlo-tónál ültem, amikor megcsörrent a telefonom. Forgács Miklós, a Thália Színház dramaturgja hívott, és közölte az örömhírt, hogy én fogom játszani Ádámot. Alig akartam elhinni! Körülbelül ahhoz fogható örömet éreztem, mint amikor megtudtam, hogy felvettek a színművészeti egyetemre. Aztán rögtön belém nyilallt, hogy ez nem lesz egyszerű. Nem is a konkrét szerep miatt, hanem mindazért, amit Az ember tragédiája jelent a magyar színházi közegben. Egyébként egy végzős diák számára elképzelni sem lehet jobb helyzetet, mint amikor, úgymond, bedobják a mély vízbe.

Hogyan zajlott a közös munka Rédli Károllyal?

Ez a darab a színháznak, a rendezőnek és a színésznek egyaránt komoly kihívás. Sokféleképpen megrendezték már, és szerintem valamennyi rendező úgy gondolta, hogy ezt vagy nagyon jól kell megcsinálni, vagy nem is szabad hozzányúlni. Ha megvan a kölcsönös bizalom színész és rendező között, remek műhelymunka indulhat el. Úgy érzem, köztünk ez megvolt. Karcsi rendkívül felkészülten érkezett Kassára, mindent tud a darabról, és én is tudtam, hogy bízhatok benne.

Mit adott neked ez a szerep?

Igyekszem a tőlem telhető legjobb teljesítményt nyújtani. Ez alatt a próbafolyamat alatt rengeteget megtudtam az emberről és önmagamról is, ahogyan próbáltam a saját sztorijaimat is belerakni az előadásba. Az ember tragédiájában a sorok között rengeteg fontos üzenet bújik meg. Ezekből sokat merítettem, és a szerep megformálása arra is lehetőséget nyújtott számomra, hogy egyfajta leltárt készítsek saját eddigi életemről. Sokan hisznek az eleve elrendeltségben, mások szerint minden a véletleneken múlik. Annak alapján, ami eddig történt velem, úgy érzem, minden adott ahhoz, hogy ez a szerep teljes lehessen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?