Állandó kiállítás a város történetéről

dd
Veszprém |

Emlékgép címmel a várost bemutató állandó kiállítás nyílik Veszprémben február végén a Laczkó Dezső Múzeumban.

A tárlat interaktív módon, tematikus formában, személyes tárgyakon keresztül enged betekintést Veszprém történetébe a régmúlttól egészen a rendszerváltásig tartó időszakot felölelve.

A rendezvényen, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programévet is értékelték, Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy az elmúlt esztendőben az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) legfontosabb szereplői közé tartoztak a város kulturális intézményei, köztük a Laczkó Dezső Múzeum.

Emlékeztetett, hogy az intézmény kívül-belül megújult a kulturális negyed részeként. A múzeum tartalmilag is jelentős előrelépést tett a többi között a nívós Egry József kiállítás megvalósítása révén, amely február 18-áig látogatható.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programigazgatója elmondta: a felkészülés során az EKF-évre kiemelt szerepet szántak olyan képzőművészeti programoknak, kiállításoknak, amelyek a balatoni régiót mutatják be. A tervekről szólva beszámolt arról, hogy egy tavasszal nyíló kiállításon szeretnék összefoglalóan bemutatni azt, hogy mi minden történt tavaly az EKF-program keretében.

A Laczkó Dezső Múzeum az év során a kiállításokon kívül számos művészetterápiás foglalkozást, gyerekprogramot, nyári tábort szervezett, és 18 ezer látogató tekintette meg az Egry József-tárlatot, ami több mint kétszerese a korábbi nagykiállítások látogatószámának. Az egyéb kiállítások pedig összesen 38 ezer érdeklődőt vonzottak. Az intézmény további 72 rendezvényére mintegy 8 ezer látogató volt kíváncsi.

Az épület százéves története során nem volt még a tavalyihoz hasonló teljes megújulás. 2023-ban ünnepelték „a Balaton festőjeként” ismert Egry József születésének 140. évfordulóját, amelynek alkalmából a művész 140 alkotását állították ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?