A határon túli magyarok kulturális életének szervezője volt

Budapest/Deménd |

<p>Elhunyt Pénzes Éva, a felvidéki magyarság közéletének és kulturális életének egyik szervezője; temetése április 18-án lesz szülőfalujában, Deménden.</p>

Pénzes Éva 1955-ben született. 1981 és 1984 között az Új Szó munkatársa volt. Kapcsolattartóként segítette a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságát. Részt vett a szlovákiai magyar értelmiség ellenzéki mozgalmában tiltakozások, petíciók sokszorosításával, terjesztésével, államhatárokon átívelő információcserével, anyaggyűjtéssel, ami miatt folyamatos rendőrségi megfigyelés alatt állt. Házasságkötésekor, 1984-ben települt át Budapestre. 1986 és 1991 között a Magyarságkutató Intézet munkatársa volt. 1988-ban egyik alapítója lett a Csehszlovákiai Magyar Kultúra Baráti Körének, majd 1989-ben a Rákóczi Szövetségnek. 1992-től a Fidesz, később a külügyminisztérium, majd az Országgyűlés munkatársa volt. Csaknem húsz éven át segítette a Pro Minoritate Alapítvány munkáját; szervezője volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, részt vett a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, majd a Szlovákiai Nyári Szabadegyetem megalapításában, és szervezői munkájával segítette a határon túli magyarokkal kapcsolatos rendezvények, konferenciák megvalósítását.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?