2040-re épülhet fel az első lengyelországi atomerőmű

Atomerőmű hűtőtornyai (TASR-felvétel)

Az első nagy lengyelországi atomerőmű 2040-re épülhet fel, az előző kormány által kitűzött 2032-es időpont optimista volt – jelentette ki Marzena Czarnecka lengyel iparügyi miniszter kedden a sziléziai Katowicében, a 16. Európai Gazdasági Kongresszuson.

„Elővigyázatosságból a 2040-es évet feltételezzük” – válaszolt Czarnecka egy pódiumbeszélgetésen egy kérdésre. Úgy ítélte meg: az előző kormány „optimista forgatókönyvvel dolgozott”, amikor 2032-re tűzte ki az atomerőmű működésbe állítását, miközben megfogalmazása szerint „semmi sem volt az asztalon”.

„Realista vagyok, és nagyon jól tudjuk, hogy minden ilyen típusú beruházás némi késedelemmel jár” – jelentette ki a miniszter.

Az előző kormány idején,  2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelországban az első reaktort 2026-ban kezdenék építeni, és 2033-ban helyeznék üzembe.  A Westinghouse AP1000 technológiájú első erőmű az észak-lengyelországi Lubiatowo és Kopalino térségében létesülne.

Milosz Motyka klímaügyi és környezetvédelmi miniszterhelyettes februárban lehetségesnek nevezte, hogy az erőmű építését előkészítő eljárás egy évvel hosszabb lesz a tervezettnél. Hozzátette: ettől függetlenül viszont az első reaktort 2033-ban adják át. Április elején Motyka közölte: a tárcája jelenleg az atomenergetikai kormányprogram módosításán dolgozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?