4744 feltételezett mellékhatást regisztráltak az oltás után

koronavírus-vakcina

Csütörtökig 4744 feltételezett mellékhatást regisztrált az új típusú koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL). Az összes mellékhatás közül 300 súlyos, ami az esetek 6,3 százalékát teszi ki – közölte honlapján a ŠÚKL.

A leggyakoribb súlyos mellékhatások között van a tartósan megemelkedett vérnyomás, különösen a magas vérnyomással kezelt betegeknél. Előfordult még ájulásközeli állapot, ájulás, trombózis, tüdőembólia, allergiás reakció, átmeneti bénulás vagy rövid távú eszméletvesztés.

Epilepsziával kezelt betegeknél előfordulhat epilepsziás roham. A 40 Celsius-fok feletti lázat is a súlyos mellékhatások közé sorolta a ŠÚKL.

„A mellékhatások előfordulása és intenzitása függ az egyén általános egészségi állapotától, életkorától. Az oltás utáni mellékhatások általában ritkábban és kevésbé intenzíven jelentkeznek az idősebbeknél, és függenek attól is, milyen gyógyszereket szed a beoltott személy, milyen immunválaszt ad a vakcinára, de bizonyos esetekben az illető pszichés állapotától is” – emlékeztetett ŠÚKL.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint csütörtökig összesen 1 480 534 ember kapta meg az első védőoltást, és 705 034-en a másodikat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?