1989-et idéző hangulat

Komárom/Kassa. Nagy Lajos király bronzszobrát – Győrfi Lajos szobrászművész alkotását – avatták fel a komáromi Európa-udvarban május elsején.

Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy e királyunk nevéhez fűződik az első Magyarországon létrehozott egyetem alapítása, mégpedig 1367-ben, Pécsett. „Különös jelentőséggel bír ez a tény ebben a városban, ahol idén alakult a magyar egyetem, és így Komárom is az egyetemi városok sorába lépett” – tette hozzá.

Ünnepi köszöntőjében Csáky Pál miniszterelnök-helyettes arról a felemelő érzésről beszélt, amely az EU-csatlakozás jelent. Szavai szerint legutóbb az 1989-es rendszerváltozás idején érezhettük ezt az örömteli atmoszférát. „Belépésünk reményt ad országunk polgárai számára. Igaz, kemény munka vár ránk, de csak ez biztosítja számunkra a felemelkedést” – mondta.

Kassán pénteken jóval éjfél után ért véget az a nagyszabású szabadtéri koncert, amelyen tizenkét zenekar lépett fel a Fő utcán. A koncertek szüneteiben az Európai Unióról hallhatott információkat a közönség, az éjfél előtti másodpercekben pedig a város főpolgármestere és több más közéleti személyiséggel számolt viszsza a színpadon. Ezután az újévi tűzijátékot megszégyenítő égi parádé következett, az éjszaka pedig a másnap Dublinban koncertező I.M.T. Smile fellépésével végződött. Mintegy 3000 ember szórakozott együtt, és bár sokan közülük elsősorban kedvenc zenekaraik, valamint a közös hokiszurkolás kedvéért mentek ki a korzóra, az Európai Uniós csatlakozást önfeledten örömmel ünnepelték a kassaiak. A helyszínen rögtönzött mini-közvéleménykutatásunk során azonban kiderült, hogy jó páran sokallták a fő támogató bank új szolgáltatásait ismertető felolvasásokat, ehelyett is inkább az Európai Unióról szóló információkat szerettek volna hallani. Éjfélkor a nemzetközi hírű Collegium Technikum vegyes kar előadásában hangzott fel a szlovák himnusz, valamint az Örömóda. (vkm, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?