1968: mindenki emlékezik - GALÉRIA

Prágai Tavasz

Országszerte rendeznek megemlékezéseket a Prágai Tavasz 50. évfordulója alkalmából, melyeken a legfőbb közjogi méltóságok is részt vesznek. A pártok különbözőképpen reagáltak az 1968-as eseményekre.

Az 1968-as eseményekkel kapcsolatos megemlékezések ma egész nap tartanak Szlovákiában. Az Elnöki Palota előtt fotókiállítás nyílik Josef Koudelka és Ladislav Bielik fényképészek fotóiból. A kiállítást Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök nyitja meg, aki előtte még részt vesz Alexander Dubček sírjának megkoszorúzásán is. Andrej Kiska államfő este elnöki beszédet mond a közszolgálati Szlovák Televízióban. Ezt a közszolgálati Cseh Televízió is közvetíteni fogja, mivel az oroszbarát Miloš Zeman cseh államfő nem szólal fel a megemlékezéseken.

Érdekes

’68 számokban

800 repülő, 6300 tank és 500 ezer szovjet katona tört be Csehszlovákiába

csak 1968-ban 137 ember esett áldozatául a szovjet megszállásnak

összesen több mint 400 halálos áldozatról tudunk

a szovjet katonák 23 évig maradtak az országban

A Prágai Tavasz emlékezete idén is megosztja az egyes politikai pártokat. Ľuboš Blaha (Smer), a parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke nagyra értékeli Dubček egykori törekvéseit, ugyanakkor elutasítja, hogy a megemlékezést egyes politikusok oroszellenes eszméket terjesztésére használják. „Remélem, hogy ehhez senki sem folyamodik, olcsó húzás lenne” – mondta Blaha.

Bugár Béla, a Híd elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban nem más országok katonai megszállásától kell tartani, hanem sokkal rejtőzködőbb fenyegetésektől, mint például a szélsőséges ideológiák terjedése, vagy a médiában megjelenő álhírek. „Fontos, hogy a fiatalabb generációkat is emlékeztessük az ilyen eseményekre – mondta Bugár. – Ezek figyelmeztetnek, hogy a szabadság nem magától értetődő és nagyon törékeny érték, amelyet óvnunk kell.”

Martin Klus, az ellenzéki SaS parlamenti képviselője szerint az 1968-as megemlékezések kiváló alkalmat biztosítanak, hogy felidézzük a nemzetközi jogok betartásának fontosságát. „Főleg az európai uniós tagságunkra gondolok, hiszen ez biztosítja számunkra a hosszú távú békét, ezért Szlovákiának kötelessége, hogy továbbra is aktívan részt vegyen az EU munkájában” – jelentette ki Klus.

Veronika Remišová (OľaNO) a ’68-as megszállásban látja a csehszlovák gazdaság gyengeségének okát. „A kommunizmus előtt az egyik legerősebb gazdasággal rendelkező állam voltunk” – mondta az OľaNO képviselője. (nar, SITA)

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?