Zagitova vezet, Rajičová ötödik

nicole
Minszk |

A címvédő Alina Zagitova áll az élen a minszki műkorcsolya-Európa-bajnokság női rövidprogramja után. A szlovák Nicole Rajičová két hónapja még azt sem sejtette, hogy ott lesz a kontinensviadalon, ehhez képest élete egyik legjobb programjával az ötödik helyen áll.

Örömkönnyek

A vb után elege volt mindenből, látni sem akarta a korcsolyáját. „Motivációs szünetet tart”, fogalmazott később, de talán maga sem hitte, hogy újra megtalálja azt a motivációt. Nicole Rajičová a pjongcsangi olimpia 14. helye után úgy érezte, mindent elért. „Arra gondoltam, minek tovább szenvedni, félreraktam a korcsolyámat. Új életet akartam kezdeni” – mesélte Minszkben, örömkönnyekkel a szemében.

A New York-i születésű versenyző az új életet végül Pozsonyban találta meg, elemzőként kezdett dolgozni a pénzügyminisztériumban, és újra kedvet kapott a korcsolyázáshoz is. „Pozsonyban mindenhol ott vagyok 10 perc alatt, ez nekem nagyon megfelel” – ecsetelte a „kisváros” előnyeit. Heti hatszor edz, edzőjével, Igor Krokaveccel és édesapjával, Tom Rajičcsal telefonon és interneten keresztül tartja a kapcsolatot. „Videókat küldök nekik az edzéseimről, mindent őszintén megosztok velük. Ki nyerne azzal, ha kamuznék nekik? Senki!” – jelentette ki határozottan Rajičová.

Amikor visszatért a jégre, szerény céljai voltak – újra megtanulni a dupla axelt, aztán sorra a tripla ugrásokat… Mire mindegyiket visszahozta, már a versenyzés is kezdte birizgálni a fantáziáját. Minszkbe azonban visszafogott elvárásokkal érkezett: „Két tisztességes programot akartam futni.”

A Love Story zenéjére futott rövidprogramja a tisztességesnél jóval több lett. Rajičová minden technikai elemet gyönyörűen hajtott végre, s élete eddigi legjobb pontszámát kapta. A zárópozíció után el is sírta magát a jégén. „Ezt tényleg nem vártam. Persze edzettem, gyakoroltam, és bíztam is benne, hogy ott van még ez bennem… De ami történt, az minden elvárásomat felülmúlta” – lelkendezett a 23 éves szlovák korcsolyázó, aki az ötödik helyről várhatja a péntek esti kűrt.

Szemkontaktus

A magyar Tóth Ivett a 13. helyen áll a rövidprogram után. Bruno Mars zenéjére remekül, egy tripla toeloop-tripla toeloop kombinációval indított, majd a tripla lutz is rendben volt, a dupla axelnél viszont jött egy pillanatnyi koncentrációkiesés. „Nem is emlékszem, mikor rontottam utoljára dupla axelt. Nem is tudom, melyik lett volna idegesítőbb, a nehezebb ugrásokat rontani, vagy a dupla axelt. Nagyon sajnálom a hibát, de annak örülök, hogy a nagyobb ugrások jobban mentek, mint a bemelegítésnél” – nyilatkozta lapunknak Tóth Ivett, aki azt is elárulta, rettenetesen izgult a rövidprogram előtt. „Nagyon sok minden kavargott a fejemben, amivel nem akartam foglalkozni. Hogy mi történt az axelnél, azt nem tudom. Nagyon meg akartam ugrani, mert az van a legközelebb a bírókhoz. Sok szemkontaktust is elkaptam az axel előtt, amire nem kellett volna figyelnem. Az is a feladatom, hogy legközelebb ezt is kizárjam” – mondta határozottan Tóth Ivett.

Internetmegvonás

Az olimpiai bajnok Alina Zagitova az orosz bajnokságon csak ötödik lett, de az Eb-n visszatért a „régi kerékvágásba”, és a rövidprogram után az élre állt. „Az a típus vagyok, hogy ha valami nem sikerül, azt igyekszem gyorsan magam mögött hagyni. Most is így tettem, a rossz dolgokat az elmúlt évben hagytam, az új évet új erővel kezdtem” – magyarázta Zagitova, aki Minszkben nem hibázott, és kereken 75 pontot szerezve vezet honfitársa, a 72,88 pontot gyűjtő Szofija Szamodurova előtt.

De más is változott a 16 éves Zagitova életében az orosz bajnokság óta: „A szüleim elvették a telefonomat, és kaptam tőlük egy másikat, de már internet-hozzáférés nélkül. Úgyhogy most könyveket olvasok és tanulok… A tanulás fontos, nem fogok egész életemben korcsolyázni.”

Érdekes

Női rövidprogram

1. Alina Zagitova (orosz)             75 pont

2. Szofija Szamodurova (orosz)  72,88

3. Alexia Paganini (svájci)           65,64

4. Viveca Lindfors (finn)              65,61

5. Nicole Rajičová (szlovák)        64,08

13. Tóth Ivett (magyar)                54,90

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?