Wimbledon: hiába Udvardy bravúros pontja, bejött a papírforma

UdvardyPanna.Wimbledon2023

A wimbledoni teniszbajnokság első három napja leginkább az esőről szólt, de a magyar versenyzők közül Udvardy Panna, szlovák színekben pedig Alex Molčan és Viktória Hrunčáková is pályára léphetett.

Udvardy kedden a centerpályán kezdett a második helyen kiemelt fehérorosz Arina Szabalenka ellen. A papírformának megfelelően az Australian Open idei győztese meg- győzően kezdett, majd egy megtorpanás után két bréklabdát is hárított. A magyar játékos nagy csatában hozta a második adogatását és szépített, 1:3. Az első szettben ezután mindkét játékos nyerte a saját szerváit és a világranglista második helyezettje második játszmalabdáját kihasználva előnybe került.

A folytatásban a 24 éves kaposvári születésű teniszező első adogatását meg tudta nyerni, majd kétszer is elbukta azt, így Szabalenka gyorsan 4:1-re elhúzott. Ekkor jött el a mérkőzés leglátványosabb labdamenete. A fehérorosz szerváját Udvardy röviden adta vissza, Szabalenka elérte a hálónál landoló labdát, de a magyar játékos lepattanás előtt átemelte ellenfelét, aki egy nagy sprintet követően a lába között tette vissza a labdát a túloldalra, de az újabb röptét már ő sem érhette el, így a pont a világranglistán 82. helyen álló Udvardy Panna neve mellé került. Szabalenka a levegőbe csapva, hatalmas mosollyal vette tudomásul az eredményt. Ettől függetlenül ezt a játékot is az esélyesebb játékos nyerte és végül 1 óra 3 perc alatt 6:3, 6:1-re győzte le Udvardyt.

„Az elején próbáltam felfogni, hogy milyenek a körülmények. Ekkora stadionban korábban még nem játszottam. Teljesen más volt a pálya, sokkal nagyobb volt a hely körülötte, ezt próbáltam megszokni. Utána nem volt túl sok labdamenet, csak próbáltam minél több labdát a pályára rakni. Szabalenka egy nagyon nagy ütőerejű játékos, nagyon nehéz volt elvennem egy adogatását, hiszen rengeteg ászt és ász értékű szervát ütött. Próbáltam végig magamra koncentrálni. Talán volt sansz az első szettben, hogy közelebb kerülhessek hozzá, de végül nem sikerült. Nagyon örülök, hogy tudtam vele tartani a tempót. Lehet ez kívülről nem látszott. Úgy érzem, ha kicsit több időm lett volna belerázódni a meccsbe, akkor az első szettben bármi lehetett volna – nyilatkozta az eurosport.hu-nak Udvardy, akinél rákérdeztek a már említett labdamenetre is. – Nagyon hangos volt mindenki a stadionban. Óriási pont volt. Hatalmas motiváció, hogy vissza tudjak menni egy ilyen pályára, mert ilyenkor érezhető igazán, hogy mennyit lehet ebből meríteni. Sokan szurkoltak nekem, ami szintén egy plusz volt. Nagyon élveztem minden egyes percét annak, hogy a centerpályán tudtam játszani” – tette hozzá a játékos, aki párosban a francia Alizé Cornet oldalán szerepel majd Wimbledonban.

A szlovák Viktória Hrunčáková még hétfőn játszott a 28. helyen kiemelt belga Elise Mertens ellen és bár alaposan megizzasztotta ellenfelét, nem tudott szettet nyerni. A 25 éves kassai játékos gyorsan 3:0-ás hátrányba került, de amikor a belga a játszmáért adogatott, brékelni tudott és végül csak a rövidítés döntött. Itt Mertens a saját szerváit magabiztosan hozta és kétszer az ellenfeléét is el tudta venni. Az 53 perces szett után egy 42 perces játszma következett, ahol Hrunčáková egyszer sem tudta hozni a szerváját. A szlovák játékos ellenben kétszer is elnyerte az ellenfele nyitását és két meccslabdát is hárított, de a harmadiknál már nem tudott villanni. Mertens 7:6, 6:2-vel jutott a második fordulóba.

A férfiak mezőnyében Alex Molčan hétfőn le tudta játszani mérkőzését a svéd Mikael Ymer ellen. A világranglista 83. helyén álló szlovák játékos a meccs elején rögtön elbukta az adogatását, és bár 5:3-nál mindent megpróbált, 5 játszmalabdát is hárított, de újra elvesztette a szerváját és szetthátrányba került. A folytatásban a svéd magabiztosan hozta az adogatását és ismét azonnal brékelt, így a hátralévő időben már csak kontrollálta a játékot és növelte előnyét. A harmadik játszma is hasonlóan alakult Ymernek egy brék ismét elég volt a sikerhez és 6:3, 6:3, 6:4-re nyerte a mérkőzést.

Eredmények

WIMBLEDONI TORNA, 1. forduló (érdekesebb eredmények)

Férfiak: Mikael Ymer (svéd)–Alex Molčan (szlovák) 6:3, 6:3, 6:4; Andy Murray (brit)–Ryan Peniston (brit) 6:3, 6:0, 6:1; Carlos Alcaraz (spanyol, 1.)–Jeremy Chardy (francia) 6:0, 6:2, 7:5; Stan Wawrinka (svájci)–Emil Ruusuvuori (finn) 7:5, 7:5, 6:4; Casper Ruud (norvég, 4.)–Laurent Lokoli (francia) 6:1, 5:7, 6:4, 6:3; Novak Djokovics (szerb, 2.)–Pedro Cachin (argentin) 6:3, 6:3, 7:6 (4).

Nők: Elise Mertens (belga, 28.)–Viktória Hrunčáková (szlovák) 7:6, 6:2; Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Udvardy Panna (magyar) 6:3, 6:1; Onsz Dzsabőr (tunéziai, 6.)–Magdalena Frech (lengyel); 6:3, 6:3, Jelena Rybakina (kazah, 3.)–Shelby Rogers (amerikai) 4:6, 6:1, 6:2; Sofia Kenin (amerikai)–Cori Gauff (amerikai, 7.) 6:4, 4:6, 6:2, Markéta Vondroušová (cseh)–Peyton Stearns (amerikai) 6:2, 7:5; Daria Kaszatkina (orosz, 11.)–Caroline Dolehide (amerikai) 6:1, 6:4; Elina Szvitolina (ukrán)–Venus Williams (amerikai) 6:4, 6:3; Iga Swiatek (lengyel, 1.)–Csu Lin (kínai) 6:1, 6:3; Marta Kosztyuk (ukrán)–Maria Szakkari (görög, 8.) 0:6, 7:5, 6:2.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?