Volko: Nekem és a szlovákiai sportnak is nagyszerű éve volt

volko

A sprinter Ján Volko a harmadik helyet szerezte meg a 2022-es szlovákiai év sportolója-szavazáson, elsősorban a müncheni atlétikai Eb-n 100 méteren elért negyedik helyének köszönhetően, ahol csak két századdal maradt le a dobogóról. A 26 éves sportoló a decemberi gálán mesélt az újságíróknak arról, hogyan látta az elmúlt egy évét.

Harmadik helyet ért el az Év sportolója-szavazáson, pályafutása során először került fel a dobogóra. Számított rá?

Hálás vagyok mindenkinek, aki rám szavazott, ezzel az egész csapatom munkáját elismerték. A harmadik helyet rendkívül sokra becsülöm. Azt is érdemes megnézni, hogy kik végeztek előttem illetve mögöttem a listán. Hatalmas volt a konkurencia, ennek fényében a harmadik hely egészen fantasztikus.

Az ön szemszögéből mi az, ami miatt ott a helye egy ilyen listán?

Hát egészen biztosan nem a szép kék szememért kaptam ezt az elismerést. Nyilvánvalóan az augusztusi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon elért eredménynek köszönhetően végeztem ilyen magasan. Számomra hatalmas értékkel bír az ott szerzett negyedik hely, és örülök, hogy ezt a sportközösség is elismerte. Az ilyen siker nem születik könnyen. Előzetesen nem volt elvárás vagy nyomás rajtam az eredmény miatt, így utólag annál jobban tudom élvezni a sikert. Összességében számomra is egy nagyszerű év volt az idei, és általánosságban, a szlovák sport számára is sikeres volt.

Van ennél feljebb? Akár a szavazáson, akár egy nagy versenyen?

Persze, az eredmény mindig lehet jobb is, de mindig arra kell figyelni, ami van és nem arra, ami lehetne. Ha sikerül még ennél is jobb eredményt elérnem, a szavazáson is meglesz az esélyem feljebb végezni. Most elégedettséggel tölt el az is, ha ott vagyok az első tízben.

volko

Petra Vlhová elsőségéről mi a véleménye?

Petra díja teljesen megérdemelt, egy olimpiai aranyérem önmagáért beszél, és ha éppen nincs más, aki ehhez fogható sikert ér el Szlovákiában, akkor nem is kérdés, hogy az elismerés jogos helyre került. Figyelemmel követem Peťa eredményeit, néhány évvel ezelőtt még nagyon sok alpesi sít néztem a tévében. Mostanában már nem, mivel kevesebb a szabadidőm. Például ma délelőtt értem haza a Dél-afrikai Köztársaságból az edzőtáborból. A hazaút nem volt egyszerű, de szerencsére nem is volt túl hektikus.

Mennyire tekint így az ünnepek tájékán előre? A jövő márciusi isztambuli fedett pályás Eb-n a bronzérem megvédése lesz a cél?

Mindenképpen. A sportolónak a nagy versenyek előtt már az év legelején terveznie, kalkulálnia kell. Az én szemem előtt is már ott lebeg a konkrét dátum. Nem mondhatni, hogy a felkészülés elején járok, épp ellenkezőleg, már ott tartok, hogy az utolsó egy, esetleg két kilót kell ledobnom, hogy még könnyebb legyen a futás. Ez a plusz súly nem a túl sok evés miatt gyűlt össze (mosolyog), hanem a fizikálisan megterhelő tréningekkel, amelyek során nő az izom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?