Újra lehet állva szurkolni az angol stadionokban

Liverpool |

<div>A Hillsborough-tragédia után majdnem 30 évvel úgy tűnik, újra lehetővé teszik a labdarúgó-bajnokságban, hogy a szurkolók állva buzdítsák csapatukat.</div>

A The Sunday Telegraph értesülései szerint a kezdeményezést támogatják a Liverpool FC drukkerei is, akiknek 96 társukat taposták vagy nyomták halálra a 28 évvel ezelőtti katasztrófában. Az utóbbi időben egyre többen állnak az ötlet mellé a brit labdarúgó-szurkolók szövetsége (FSF) szerint. „Magától értetődően döntő szerepe jut a vitában a Liverpool szurkolóinak” – idézte a szervezet egyik képviselőjét a lap. Az 1989 áprilisi katasztrófa után készült Taylor-jelentés nyomán a brit klubokat törvényben kötelezték arra, hogy kizárólag ülőhelyek legyenek a stadionokban. Bár országszerte jelentősen nőtt a biztonság a stadionokban, a szurkolók egy része a mai napig rendszeresen fel-feláll, konfliktusba kerülve azokkal, akik inkább ülve néznék a mérkőzéseket. Az úgynevezett „safe standing” támogatói szerint a legjobb megoldás német példákat követve az lenne, ha lehajtható székeket szerelnének a stadionokba. Hangsúlyozzák, nem arról van szó, hogy visszatérjenek az 1989-es katasztrófa előtt megszokott állóteraszokhoz. Sokkal inkább azt szeretnék elérni, hogy aki állni szeretne, biztonságosan megtehesse, ne okozzanak kényelmetlenséget a rögzített ülések. Liverpoolban a Hillsborough-tragédia áldozatainak családtagjai közül sokan mereven ellenezték a kezdeményezést. 2016 áprilisa, vagyis azóta, hogy a bíróság kimondta, a szurkolókat semmilyen felelősség sem terhelte a 28 évvel ezelőtti szerencsétlenségben, nyitottabbá váltak az ötletre, és a drukkerek többsége már támogatja. Más klubok már előrébb tartanak: a Tottenham Hotspur fotót tett közzé a közösségi hálón arról, hogy lehajtható székeket szerelnek a csapat új stadionjába. Mint írták, kísérletről van szó, amelynek majd elválik, van-e létjogosultsága. Az élvonalbeli csapatok vezetői közül többen támogatják az ötletet, például a Manchester Unitedé is. A safe standig engedélyezéséhez még csak törvénymódosításra sem lenne szükség, a vonatkozó jogszabály ugyanis csak azt írja elő, hogy minden nézőnek legyen ülőhelye a stadionokban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?