Új aranygenerációt kaptak a spanyolok

Új aranygenerációt kaptak a spanyolok

Története során ötödik alkalommal nyerte meg a korosztályos Európa-bajnokságot a spanyol U21-es válogatott, amely visszavágott a németeknek a két évvel ezelőtt elszenvedett vereségért. Pedig a 22. alkalommal kiírt torna nem úgy kezdődött a spanyoloknak, ahogy tervezték, az olaszoktól elszenvedett vereség után azonban egyre jobban belelendült Luis de la Fuente együttese, amely az elődöntőben 4–1-re verte a franciákat, majd a fináléban 2–1-re a címvédő németeket.

Két éve szinte minden fordítva volt, a németek jutottak el egy vereséggel a tarsolyukban a krakkói fináléba, ahol Mitchell Weiser góljával 1-0-ra nyertek. Akkor a gólkirályi cím a spanyol Saúl Níguezé lett. Idén a legeredményesebb játékosként Luca Waldschmidt zárt, a Freiburg 23 éves csatára a fináléig minden meccsén gólt szerzett, összesen hetet (Szerbia ellen triplázott, Románia ellen duplázott).

A meccs előtt Jürgen Klopp, a Liverpool BL-győztes csapatának edzője videoüzenetben buzdította a fiúkat, a sajtó pedig egy jubileummal próbálta belehergelni a csapatot a győzelembe: szinte napra pontosan tíz évvel korábban, 2009. június 29-én a válogatott 4–0-ra verte Angliát a malmői döntőben, megszerezve ezzel története első U21-es Eb-trófeáját. Ugye ismerős a névsor: Manuel Neuer – Andreas Beck, Benedikt Höwedes, Jérome Boateng, Sebastian Boenisch – Mats Hummels – Fabian Johnson, Gonzalo Castro, Sami Khedira, Mesut Özil – Sandro Wagner? Nos, Horst Hrubesch tette le a 2014-es világbajnok felnőttválogatott alapjait, így bízni lehetett abban, hogy a két évvel ezelőtti újabb Eb-arany és a mostani finálé egy újabb sikerszéria kezdetét jelenti.

Sikeres volt az agresszív  spanyol kezdés

Ami a döntőt illeti, a spanyolok nagyon agresszívan kezdtek, az első tíz perc kemény letámadása pedig meghozta a sikert: Fabián Ruiz a félpályánál kapott labdát, vezette vagy 30 métert, és miután senki sem támadta meg, 18 méterről gyönyörűen kilőtte a jobb alsó sarkot (1–0).

A gól megadta a meccs alaphangulatát, a spanyolok kicsit visszaálltak, de a védelem tökéletesen állt a lábán, így a németek hiába járatták a labdát, nem találtak rést. Kapura lövés nélkül pedig nem lehet gólt szerezni, így a szünet után muszáj volt erősíteni a címvédőnek, gólt azonban ismét a spanyolok szereztek. Ezúttal is a Napoli csatára, Fabián Ruiz villant, lövését Alexander Nübel ugyan védte, de a labda messze kipattant róla, Dani Olmo érkezett, és pimaszul átemelte a német kapust (2–0).

Németország ugyan még szépített, a 88. percben Nadiem Amiri 22 méteres lövése egy spanyol védő fején megcsúszva védhetetlenül vágódott a hálóba, de hiába volt még három perc hosszabbítás, Spanyolország végül 2–1-re győzött.

Érdekes

A spanyol válogatott Eb-győztes kerete

Kapusok: Antonio Sivera (Alavés), Unai Simón (Athletic Bilbao), Dani Martín (Gijón)

Védők: Jesús Vallejo (Real Madrid), Aarón Martín (Mainz), Jorge Meré (Köln), Unai Núňez (Athletic Bilbao), Martín Aguirregabiria (Alavés), Pol Lirola (Sassuolo), Junior Firpo (Betis)

Középpályások: Fabián Ruiz (Napoli), Carlos Soler (Valencia), Mikel Merino (Real Sociedad), Dani Ceballos (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Manu Vallejo (Cádiz), Igor Zubeldia (Real Sociedad), Alfonso Pedraza (Villareal), Marc Roca (Espanyol), Pablo Fornals (West Ham United) 

Csatárok: Borja Mayoral (Levante), Rafa Mir (Las Palmas), Dani Olmo (Dinamo Zagreb)

Szövetségi edző: Luis de la Fuente

Luis de la Fuente a spanyol sajtó új kedvence

„Megnyerni egy trófeát mindig olyan, mint egy álom. Nincs mit mondani, megérdemeltük a sikert” – nyilatkozta az ünneplés során Fabián Ruiz, akit a torna legjobb labdarúgójának választottak. „Az olaszok elleni vereség nagyon megnehezítette a dolgunkat, de a csapat megmutatta, hogy van szíve és bátorsága. A kemény munka kulcsfontosságú volt, mindenki a legjobbját nyújtotta, és meccsről meccsre jobban futballoztunk. Itt az idő, hogy egy ilyen kemény év után ünnepeljünk, majd kicsit nyaraljunk a családdal.”
A Marca a győzelmet követően külön cikkben méltatta Luis de la Fuentét, aki csodálatos csapatot rakott össze, pályafutása során nem először. Az Athletic Bilbao egykori legendás balbekkje tagja volt a baszkok 1982–83-as és 1983–84-es bajnokcsapatának, utóbbi idényben Király-kupát is nyert.

1994-ben vonult vissza, éveket töltött az Athletic utánpótlásában, és 2013-ban kapta meg a spanyol U19-es válogatottat, amellyel 2015-ben Európa-bajnokságot nyert. Az U21-eseket tavaly júliusban, Albert Celades lemondását követően vette át, és nem okozott neki gondot felvenni a fonalat, hiszen egykori tanítványait kapta vissza: Alfonso Pedraza, Jesus Vallejo, Jorge Meré vagy éppen Dani Ceballos négy éve is vele együtt ünnepelhetett.

Azzal pedig csak még népszerűbb lett, hogy az elődöntő után a franciák elleni 4–1-es sikert a felnőttválogatottól súlyos családi problémák miatt távozó Luis Enrique szövetségi kapitánynak ajánlotta.

„Ezek a játékosok most a spanyol futball legnagyobb ígéretei, nekik játéklehetőség kell, és ha megkapják, élnek vele” – üzent a kluboknak De la Fuente, különösen a Real Madridnak, ahol szerinte Dani Ceballosnak és Jesus Vallejónak helye lenne a csapatban. „Nem tagadom, álmodtam arról, milyen lenne felemelni a trófeát, és amikor a nagyon erős németeket legyőztük, igazából is átélhettem az érzést.”
 

Érdekes

Luigi di Biagio: Ne beszéljünk csődről!

Egy hete ott hagytuk abba az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság összefoglalóját, hogy az egyik nagy esélyesnek tartott, ráadásul házigazdaként pályára lépő olasz válogatott nehéz helyzetbe került, hiszen a csoportkörben egy nagyszerű mérkőzésen 3–1-re verte a spanyolokat, majd miután 1–0-ra kikapott a lengyelektől, egy ki-ki mérkőzés várt rá Belgiummal szemben. A győzelem ugyan összejött, de miután a spanyolok 5-0-ra kiütötték Lengyelországot, a három hatpontos válogatott egymás elleni összevetéséből Spanyolország jött ki a legjobban. Az olaszok pedig hat ponttal a legjobb csoportmásodik helyet sem csípték meg, és kiestek. A korai és váratlan búcsút követően azonnal bejelentette lemondását Luigi di Biagio szövetségi edző, aki hat év után távozott.

„Ne beszéljünk csődről! A bukás az lett volna, ha nem szerzünk pontot, és az elmúlt években egyetlen játékost sem adunk a nagyválogatottnak. De kiváló munkát végeztünk, a csapatom versenyképes maradt mindenkivel. Az eredmény nem pozitív, de számomra nem kudarc. Készültem már a távozásra, persze azért még az olimpiára ellátogattam volna” – nyilatkozta di Biagio.

Keresztfiúból sikerkapitány

Az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetését Románia jelentette, amely a korábbi korosztályos tornákon nem sok vizet zavart, az eddigi 22 kiírás során mindössze másodszor jutott el a döntő fázisig, de az 1998-as, hazai rendezésű tornán három vereséggel az utolsó helyen zárt.

Ezúttal már a selejtezőben érezni lehetett, hogy van spiritusz a társaságban, hiszen Portugália, Bosznia-Hercegovina, Wales, Svájc és Liechtenstein előtt veretlenül megnyerték csoportjukat. A siker egyik fő letéteményesének a szövetségi edzőt, Mirel Radoit tartják, aki amilyen előnyt élvezett játékos-pályafutása során, olyan hendikeppel indult edzőként.

Nem véletlenül lett a beceneve „Keresztfiú”, hiszen a Steauánál annyira szerette őt a klub tulajdonosa, elnöke és mindenhatója, Gigi Becali, hogy a keresztfiává fogadta. Ezzel a lendülettel 2000 és 2008 között a bukaresti klub kulcsemberévé nőtte ki magát, a román válogatottban 67 alkalommal lépett pályára. Becali még megtehette, hogy amikor 2006-ban az angol Portsmouth 11 millió fontot ajánlott érte, egyszerűen nemet mondott rá.

2009-ben végül csak légiósnak állhatott, a Közel-Keleten a szaúdi al-Hilal, majd az emirátusokbeli al-Ain és az al-Ahli játékosa lett, pályafutását 2015-ben a katari al-Arabiban fejezte be.

Edzőként hol máshol kaphatott volna lehetőséget, mint az egykori Steauában, a jogviták miatt nevet váltó FCSB csapatában, ahol a 2015–16-os szezonban, immáron önálló döntési jogkörre vágyó szakemberként egyszerűen nem bírta elviselni Becali önkényuralmát. A kikosarazott sportvezető gőgje nem ismert határokat, telekürtölte a sajtót azzal, hogy Radoinak se érettségije, se edzői papírja. Őt viszont ez annyira felbosszantotta, hogy azóta minden iskolát elvégzett és most már komoly edzőnek számít.

Persze a sikerekhez kellett egy nagyszerű játékosállomány is. A 22 fős keretből tízen már a felnőttválogatottban is bemutatkozhattak: a kapus Andrei Radu (Genoa) mellett Cristian Manea (CFR Cluj), Alex Pascanu (Leicester City), Ionut Nedelcearu (Ufa), Dragos Nedelcu (FCSB), Tudor Baluta (Viitorul Constanta), Alexandru Cicaldau (CSU Craiova), Dennis Man (FCSB), George Puscaș (Palermo) és Andrei Ivan (FK Krasznodar).

Érdekes

Megvannak Tokió európai válogatottjai

Az U21-es Európa-bajnokságnak plusz tétje is akadt, az elődöntőbe jutott válogatottak ugyanis közvetlen kvalifikációt szereztek a jövő évi tokiói olimpiára. A 13. részvételükre készülő franciák és a 11. alkalommal szereplő spanyolok már nyertek is olimpiát 1984-ben, illetve 1992-ben. A németek (a jogelőd NSZK-t is beleszámítva) tizedik részvételük előtt állnak, legutóbb három éve úgy lettek ezüstérmesek, hogy tizenegyesekkel kaptak ki a braziloktól a fináléban. Románia szereplése a legnagyobb meglepetés, a Mirel Radoi vezette csapat 56 év után szerepelhet ismét az olimpián. Korábban 1924-ben, Párizsban, 1952-ben Helsinkiben, és 1964-ben, Tokióban szerepelt – utóbbin érte el eddigi legjobb helyezését, az 5. lett.

A 16 csapatos tornán a házigazda Japán és a fent említett négy európai válogatott mellett egy csapat jön Óceániából (selejtező: szeptember 21.–október 5.) , kettő a CONCACAF-zónából (október 3–15.), három Afrikából (november 8–22.) és Ázsiából (2020. január 8–26.), illetve kettő Dél-Amerikából (2020. január 15.–február 2.).

Jól működik a Hagi Akadémia

De Gheorghe Hagiról, minden idők egyik legnagyszerűbb román labdarúgójáról sem szabad megfeledkezni, aki saját akadémiát létrehozva építette fel a válogatott gerincét. Ahogy a Magyar Hang romániai forrásokra támaszkodva megírta, a keret felét az Academia de Fotbal Gheorghe Hagi névre keresztelt intézmény adja, amelyet közpénz nélkül, Hagi magánvagyonából fedeztek (eddig legalább tízmillió eurót, vagyis 3,2 milliárd forintot adományozott). Persze a befektetés jócskán megtérül, hiszen a Hagi Akadémia nem csupán a korosztályos válogatottakat látja el tökéletes nyersanyaggal, hanem a játékosok eladásából bevételekre is szert tesz. Akadnak olyan elemzések, amelyek szerint hatékonyságban csak egyetlen európai klub és akadémia jobb Hagiénál, a barcelonai La Masia.

A csapat a csoportban 4–1-re verte a horvátokat, 4–2-re az angolokat, majd az utolsó meccsen egy gól nélküli döntetlennel továbbjuttatta az elődöntőbe a hét ponttal legjobb csoportmásodik franciákat is. Jöhetett a németek elleni elődöntő, és nem véletlenül írta a Ran.de, hogy ez lehet Románia új aranygenerációja, amelyben tizenegy kis Hagi futballozik. Persze volt honnan fejlődni: 2014 szeptemberében például az akkori korosztályos Eb-selejtezőn Németország 8–0-ra győzött a rivális ellen. Az elődöntő annak ellenére sima lett, hogy a félidőben Románia vezetett 2–1-re, a végére azonban kijött a nagyobb tudásbeli különbség, Németország a hajrában kétszer is betalált az egyenlítést követően, így Radoi tanítványainak be kellett érniük ennyivel. A szakember iránt azonban megnőtt a kereslet, az al-Hilal mellett több arab klub is komoly ajánlatot tett, azonban Radoi tartotta magát az ígéretéhez. „Nem szeretném elhagyni a csapatot az Eb után sem, talán csak akkor, ha a szövetség másik edzőt akar” – nyilatkozta még tavaly decemberben.

Vasárnap aztán Andrei Vochin, a román szövetség elnökének, Razvan Burleanunak a tanácsadója hivatalosan is megerősítette, a szakemberre számítanak a következő generációnál is, azaz továbbra is ő maradt az U21-es válogatott élén.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?