Tour: Vingegaard és Pogacar boldog, Sagan örül, hogy vége

tour

A címvédő dán Jonas Vingegaard a vártnál könnyebben diadalmaskodott a 110. Tour de France országúti kerékpáros-körversenyen. Legnagyobb riválisára, Tadej Pogacarra összesen hét és fél percet vert.

A Jumbo-Visma 26 esztendős dán bringása mögött az UAE két kerékpárosa zárt a dobogón: az ugyancsak kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar a legjobb fiatalt illető fehér trikót érdemelte ki, míg a brit Adam Yates a harmadik helyet szerezte meg ikertestvérét, Simont megelőzve. A pontverseny zöld trikóját a belga Jasper Philipsen, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető pöttyös trikót az olasz Giulio Ciccone érdemelte ki.

Az idei Tour vasárnap egy 115 kilométeres szakasszal zárult a Champs-Élysées-n. Amikor megkezdődtek a szökési kísérletek, Pogacar is próbálkozott, de a mezőny senkit nem engedett el, így a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött. Mathieu van der Poel ezúttal is tökéletesen vezette fel a sprintet a csapattársának, az idén négy szakaszgyőzelmet számláló Philipsennek, csakhogy honfitársa, Jordi Meeus néhány centivel előbb haladt át a célvonalon. Jonas Vingegaard győzelme összetettben nem forgott veszélyben, a dán versenyzőnek csak célba kellett érnie, hogy megvédje címét.

Végül nem volt szoros

A várakozásoknak megfelelően az idei verseny sokáig szoros volt Vingegaard és legnagyobb riválisa, Pogacar között, de a dán címvédő a harmadik hét elején döntő előnyre tett szert: előbb több mint másfél perccel volt gyorsabb a Tour idei egyetlen időfutamán, a másnapi királyetapon pedig további hat percet vert Pogacarra. „Büszke és boldog vagyok. Köszönöm a támogatást a csapatnak, a családomnak és egész Dániának. Hosszú volt az út, de gyorsan vége lett, és közben remek csatákat vívtunk Tadejjel. Minden pillanatát élveztem” – nyilatkozta a boldog győztes. Vingegaard egyúttal bejelentette, hogy egy hónap múlva elindul az év utolsó háromhetes versenyén, a Vueltán is.

Szlovén riválisa nem volt maga alatt a második hely miatt. „Fantasztikus versenyünk volt a csapattal. Egymást nyomtuk előre, a képességeink határára. Örülök, hogy ismét dobogós lettem Párizsban. Mindannyian hálásak lehetünk ezekért az évekért, mert nagyszerű párharcokban van részünk. Most már pontosabban tudom, mit várhatok el magamtól a jövőben” – fogalmazott Pogacar.

Sagan boldog, hogy vége

A TotalEnergies színeiben versenyző Peter Sagan a vasárnapi szakaszon a 11. helyen gurult be a célba. A szlovák sprinter 2012-ben vett részt először a Touron, azóta összesen 12 szakaszgyőzelmet szerzett, és rekordot jelentő hétszer nyerte meg a pontversenyt. Idén nem tudott etapot nyerni, összetettben a 127., a pontversenyben pedig az 54. helyen végzett. Elismerte, hogy jobb eredményt várt magától. „Végre Párizsban vagyunk. Boldog vagyok, de elfáradtam, és örülök, hogy ez volt az utolsó Tour de France-om. Ez a világ legjobb, legnagyobb versenye, de elegem van. Valami véget ért, de az élet megy tovább” – nyilatkozta a verseny után az Eurosportnak. Sagan visszavonulása még odébb van, hiszen az augusztusi világbajnokságon és hegyikerékpárosként a jövő évi olimpián is szeretne indulni.

Jövőre a párizsi ötkarikás játékok miatt a Tour befutója – először a viadal történetében – nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz.

(lz, MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?