Szoboszlai Dominik meghatározó játékossá akar válni Salzburgban

Szoboszlai

Még mindig csak 18 éves, pedig régóta ott forog a köztudatban a neve. Szoboszlai Dominik egyre gyakrabban kap lehetőséget a Salzburgban, és behívták a szlovákok elleni Eb-selejtezőre készülő nagyválogatottba is. A fiatal szélső – még a kerethirdetés előtt – írásban válaszolt lapunk kérdéseire.

Nemrég az ön góljának is köszönhetően jutott tovább az Osztrák Kupában a csapat a Wiener Neustadt ellen (2:1). Hogyan született a találata, milyen érzés volt ünnepelni? Mi a taksa az öltözőben a szezonbeli első gólért?
Egy lecsorgó labdát sikerült kisodródott helyzetből a kapuba továbbítanom, ráadásul az értékét növeli, hogy mindezt bal lábbal tettem. Nagyon jó érzés volt, hogy mindenki odajött gratulálni, úgy a pályán, mint azon kívül is. 

Magyarországon a fehérvári Főnix és az MTK utánpótlásából van személyes tapasztalata. Miben hasonlít és miben különböznek a körülmények a salzburgiakkal összevetve?
Rengeteg a különbség, nehéz is lenne mind felsorolni, de ha csak egy dolgot kellene kiemelnem, akkor a játékosok és az őket körülvevő stáb felfogását és hozzáállását mondanám. A játékosok mind a csapatba kerülésért hajtanak, és nincs senkinek bérelt helye, ez pedig hatalmas harcot és profi hozzáállást eredményez hétről hétre. Az idősebbek viszont sokat segítik, támogatják a fiatalokat, ez pedig nagyon nagy pluszt ad nekünk, és megkönnyíti a helyzetünket, beilleszkedésünket.

Az egyik legattraktívabb ellenfelet kapták az Európa Ligában, hogy látja, milyen esélyük van a Napolival szemben, amelytől az első meccsen 3:0-ra kikaptak?
Ha egy közhellyel szeretnék élni, akkor azt mondanám: a fociban bármi megtörténhet! Ezt egyébként az előző szezonban is meg tudtuk mutatni. Nagyon erős ellenfél, ezt tudjuk, ezt mindenki tudja, de a csapat szerencsére nagyon elszánt. A Salzburg eljutott oda, hogy bármely csapat ellen megvan a továbbjutási esélye Euróban, senki sem mehet biztosra ellenünk.

S ha már olaszok: mit szól a Juve-ügyhöz, hogy pár hónapja a torinóiak egyik tisztségviselője akaratlanul is nyilvánosságra hozta, hogy rajta van a klub bővebb kívánságlistáján? El tudná magát képzelni zebracsíkos mezben?
Azt gondolom, hogy szinte mindenki örülne annak, ha egyszer Torinóban pályára léphetne. De az ilyen pletykákkal, híresztelésekkel nem szoktam foglalkozni, nem az én feladatom, erre megvan a megfelelő szakember mögöttem. Egy ilyen sűrű időszak, amikor két kupában is jelen van még a csapat, plusz a bajnokságra is koncentrálni kell, nem engedi azt meg, hogy az ember gondolatai máshol kalandozzanak.

A Salzburg hosszú ideje a BL-csoportkör kapujában bukik el ősz elején. Hogy viselik a klubban ezt a rossz sorozatot?
Én nem beszélnék rossz sorozatról, csak egy pozitív folyamatról, melyben vannak bukkanók, vereségek, kijavítandó dolgok, hibák is. Viszont ha összességében nézzük, a Salzburg útja egy követendő példa, egy sikertörténet.

Az osztrák Bundesligában nincs komoly kihívójuk már évek óta. Nehezebb motivációt találni egy ilyen helyzetben?
Egyáltalán nem nehéz. Minden évben bajnoknak lenni, megfelelni az állandó elvárásoknak hatalmas feladat, és nagy koncentrációt, profi hozzáállást igényel. Ahogy előbb is említettem, a különféle posztokon hatalmas a harc a csapatba kerülésért, így számunkra minden mérkőzés egy lehetőség, legyen az Európa Liga vagy osztrák Bundesliga.

A legutóbbi fordulóban a Sturm ellen 12 percet kapott, vagyis az EL és az Osztrák Kupa után a bajnokságban is szóhoz jutott.
Arra koncentrálok, hogy jól teljesítsek minden helyzetben, bármikor, amikor lehetőséghez jutok. Ez a feladatom. Az utóbbi időszakban egyre több a pályán töltött perceim száma, reméljük ez folytatódik a jövőben is és stabil, meghatározó szereplőjévé válhatok ennek az erős csapatnak…

Milyen típusú edző Marco Rose? Mennyit kommunikál önnel, mivel biztatja, mit javasol?
Elég kemény edző. Teljesen mindegy, hogy kiről van szó, ha valami olyat lát, ami nem tetszik neki, akkor azt azonnal jelzi. Szoktunk beszélgetni és sok építő jellegű meglátása van, sokat segít nekem is, de ahogy mondtam, ezt mindenkivel szemben megteszi. 

Kik a legfőbb konkurensei a posztján. Hogyan jön ki velük? 
Xaver Schlager, aki osztrák válogatott játékos és Junuzovic, aki közel 300 mérkőzéssel rendelkezik a Bundesligában. Szerencsére tényleg mindenki mindenkivel jó kapcsolatot ápol, de mikor előkerül a labda, ez a helyzet egy kicsit megváltozik.

Hogyan képzeljük el a Liefering csapatát, ahol egyre eredményesebben szerepelt? Milyen színvonalú a Bundesliga II Ausztriában?
Ezt nehéz pontosan meghatározni. A játék nagyon gyors, dinamikus, sok olyan dolgot tanulhat egy fiatal ebben a bajnokságban, amely a nemzetközi szinten már alapkövetelmény. Nagyon hasznosnak vélem az ott eltöltött időt.

Az U19-es válogatott kulcsembereként fontos meccsek várnának önre az Eb-szereplésért, de bekerült a nagyválogatott keretébe. Mennyire tartja előbbre valónak egyiket vagy másikat?
Nem az én kezemben van a döntés, oda megyek majd, ahova hívnak és ott próbálok a legtöbbet nyújtani. Ennyire egyszerűen fogom fel. 

Milyen benyomást tett önre Marco Rossi szövetségi kapitány?
Még közvetlen kapcsolatom nem volt vele, de bízom abban, hogy ez a közeljövőben majd változik. Rajtam ez nem fog múlni!

Volt/van példaképe? Melyik álmai csapata?
Álmaim csapata a Real Madrid, még akkor is, ha most nem a legszebb napjait éli a klub. Nagyon szeretem Kroos és Pogba játékát is, de egyértelműen Cristiano Ronaldo mentalitása tette rám a legmélyebb benyomást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?