Sikersztorik és hanyatlások – merre járnak a korábbi DAC-játékosok?

dac

2018 nyarán a DAC labdarúgócsapata visszatért a nemzetközi kupaporondra és rögtön egy emlékezetes párharcban kiejtette a Dinamo Tbiliszit az Európa-liga selejtezőjében. Az akkori játékoskeretből mára csak ketten maradtak hírmondónak, a dunaszerdahelyi csapat nem egész öt év alatt gyakorlatilag lecserélődött. Merre járnak és mennyit játszanak az elmúlt évek távozói? Utánajártunk.

Bayo, Šatka, Pačinda, Ramírez, Jedlička, Divkovic, Schäfer. Néhány név azon játékosok közül, akik az elmúlt években letették névjegyüket a DAC-ban, azóta viszont már messze járnak. A sárga-kékek játékoskeretében aránylag nagy volt a fluktuáció az elmúlt nyarak átigazolási időszakai során. A kimagasló szezont futó játékosok jellemzően gyorsan távoztak (gyakran túl gyorsan), a helyükre pedig sokszor olyan csiszolatlan gyémántok érkeztek, akiket jókora szkepticizmussal fogadott a szurkolótábor – közülük aztán többen mégis szépen kikupálódtak Dunaszerdahelyen.

A rendszer működik. A DAC az elmúlt öt évben egyszer sem süllyedt a negyedik helynél mélyebbre a bajnokságban, az aktuális, 2022/23-as szezonra pedig úgy tűnik, sikerült betömni a réseket: a középpálya egy Schäfer-kaliberű játékos nélkül is működőképes, a védelemben pedig a Riszvanisz–Brunetti páros a Šatka–Huk duó óta egyértelműen a legminőségibb.

Összeállításunk a teljesség igénye nélkül készült. A klubnál éppen csak megfordult játékosokat igyekeztünk mellőzni, és elsősorban azokra fókuszáltunk, akik legalább minimális nyomot hagytak maguk után Dunaszerdahelyen. Írásunkban nem a távozási sorrendet vettük alapul, helyette visszatekintettünk egy-egy szezon eleji mérkőzésre és megvizsgáltuk, hogy az akkor pályára lépők sorsa miként alakult.

Lengyel és cseh vonal

2018 júliusa, Európa-liga-selejtező, első forduló – újra Európában a DAC. A hazai 1:1-es döntetlen után 2:1-es sárga-kék győzelem született Tbilisziben, hátrányból fordítva, Bayo két góljával – alighanem mindmáig ez a dunaszerdahelyiek legemlékezetesebb nemzetközi sikere a Világi-érában. Azon a mérkőzésen Eric Davist Kalmár Zsolt váltotta az 57. percben, rajtuk kívül azonban csupa olyan játékos volt pályán, akik nemhogy 2023-ban, de legkésőbb 2020-ban elhagyták a csapatot.

Közülük páran továbbra is szem előtt vannak a DAC-szurkolók számára. Kristián Koštrna jelenleg a nagy rivális Spartak Trnava csapatkapitány-helyettese. Timotej Záhumenský szintén a Fortuna Ligában szerepel, őt mintha az idei Banská Bystrica–DAC (2:3) meccsen láttuk volna, ahogy tisztes távolságból követi a száguldozó Blackmant...

Ľubomír Šatka szintet lépett, bár sérülései miatt az évek során egyre kevesebb lehetőséget kap a Lech Poznanban. Tavaly mindesetre bajnoki címet ünnepelhetett Lengyelországban a középhátvéd. Tomáš Huk szintén az északi szomszédokhoz távozott, ahol alapesetben ő is alapembernek számít, de idén mindössze egy meccset játszott Gliwicében.

Christán Herc számára a Plzeň túl nagy ugrásnak bizonyult, de a Karvinában magára talált és jelenleg a svájci Grasshoppersben rendszeresen játszik.

dac

A két Vida különböző körülmények között távozott Dunaszerdahelyről, de jelenleg egyik sem lehet elégedett a karrierje alakulásával. Vida Kristopher a távozása után rendszeresen játszott Gliwicében, bár a kezdőcsapatban nem vetette meg a lábát. Tavaly nyár óta már a Kisvárda játékosa, ahol kevés játéklehetőséget kap. Vida Máté még annyit sem játszik a Vasasban. A védekező középpályás még DAC-színekben, 2020 júniusában szenvedett keresztszalag-szakadást, visszatérésére 11 hónapot kellett várni, majd ugyanazzal a lendülettel Magyarországra igazolt, ahol másfél éven keresztül minimális lehetőséget kapott a fővárosi csapatban. 2022 decembere óta ismét egy keresztszalag-szakadásból lábadozik...

Erik Pačinda a 2018/19-es szezon felénél, három és fél gólerős év után távozott Dunaszerdahelyről. A Plzeň az ő számára is túl nagy ugrásnak bizonyult, utána egy-egy évet játszott a Kielcében és Nagyszombatban, míg megállapodott a másodosztályú kassai csapatnál, amellyel idén a feljutásra pályázik.

A kőkemény horvát középpályás, Marin Ljubicic ma 34 évesen hazája másodosztályában focizik, de a DAC-szurkolók a 2018-as távozása után még éveken keresztül láthatták őt a Slovanban, Szenicén és Szereden futballozni.

És végül ejtsünk pár szót Vakoun Bayóról: a gólérzékeny elefántcsontparti támadó 2018-ban a Celticbe távozott, a DAC honlapjának akkori beszámolója a klubtörténelem legnagyobb átigazolásának nevezte. A mértékadó transfermarkt.com oldal szerint 2,2 millió eurót kapott érte a klub, ami mindmáig a legnagyobb összeg, amit a DAC egy játékosért kaszált – bár fontos leszögezni, hogy a vezetőség nem szokta nyilvánosságra hozni az átigazolási díjakat, így ez nem hivatalos adat. Bayónak egyébként nem vált be a Celtic, azóta megfordult a Toulouse-ban, a Gentben, a Charleroi-ban, a Watfordban, majd megint a Charleroi-ban – utóbbi csapatban az idei szezonban nyolc meccsen két gólnál jár.

Jedlička újra „jednička”

Egy évvel később az Atromitosz búcsúztatta a sárga-kékeket a nemzetközi porondon, az Európa-liga-selejtezők 2. fordulójában. Peter Hyballa csapatában akkor már olyan játékosok is feltűntek, mint Connor Ronan, Lukáš Čmelík, Eric Ramírez, Abdulrahman Taiwo és Martin Jedlička.

A hatalmas teherbírású Ronan sűrűn váltogatta csapatait a DAC után. Játszott a Blackpoolban, a Grasshoppersben, a St. Mirrenben és a Wolverhamptonban – utóbbiban 2022 végén pár perc erejéig a Premier League-ben is kipróbálhatta magát. Jelenleg az MLS-ben, a Coloradóban focizik. Vele ellentétben Lukáš Čmelík sosem volt közönségkedvenc Dunaszerdahelyen. A szlovák szélső jelenleg a České Budějovice csapatában futballozik – ha épp nincs eltiltva, amiért pofon csapta az ellenfél játékosát...

plzen

A horvát Marko Divkovic 22 évesen, 145 tétmérkőzés után távozott a DAC-tól a Bröndbyhez. Első évében többnyire csereként, de rendszeresen játszott a dán együttesben, és az EL-csoportkörben is kipróbálhatta magát. Idén viszont már csak elvétve kap lehetőséget a bizonyításra...

Eric Ramírez távozásával is elsősorban a DAC járt jól, maga a játékos, illetve új klubja, a Dinamo Kijev nem annyira. A venezuelai támadó eddig csak hét meccset játszott az ukrán fővárosban, közben volt egy gól nélküli kölcsönjátéka Gijónban, majd a Slovanba került, ahová idén januárban nem óhajtott visszatérni a téli felkészülés kezdetére, így megszüntették a szerződését.

A nigériai Abdulrahman Taiwo ellenben ismét a Fortuna Ligában van. Volt egy sikertelen dániai kitérője a Sönderjyske csapatában, amely a pletykák szerint a vélt értékénél jóval többbet fizetett érte a DAC-nak, de az aktuális szezonban már Nagyszombatban rúgja a bőrt, nem is olyan rosszul: 16 meccsen 8 gólja van. Martin Jedlička utolsó fél évében Dunaszerdahelyen partvonalon kívülre került, majd a Plzeňhez távozott. Csúcsformában akár első számú kapus is lehetett volna a cseh élcsapatban, de így csak harmadik számú hálóőrként számítottak rá. Nem is vesztegette tovább az idejét, idén a Bohemiansban próbálja felépíteni magát, egyelőre sikeresen.

Schäfer, a sikersztori

2020 nyarán a LASK Linz otthonában elszenvedett 7:0-s vereség alkalmával Andrej Fábry, Danyilo Beszkorovajnij, Jannik Müller és Schäfer András is ott volt a pályán Bernd Storck irányítása alatt. Előbbi kettő sohasem számított huzamosabb ideig alapembernek a DAC-ban. Fábry jelenleg Szakolcán focizik, és ha alkalomadtán betalál, a mellét verdesi a dunaszerdahelyi B-közép előtt, az ukrán védő pedig egy kazahsztáni kitérő után hazatért az élvonalbeli Krivbaszhoz. Egy U20-as világbajnokban több rejlett...

Jannik Müller a Bundesliga II-be került. A tavalyi szezonban epizódszereplő volt a Darmstadtban a hátvéd, idén viszont már alapembernek számít, sőt, csapatával vezeti a másodosztályt!

schäfer

Schäfer András kétségkívül az egyik legnagyobb sikertörténet minden fél számára. Az FC Genoa utánpótlásából érkezett, Dunaszerdahelyen rohamléptekkel fejlődött, bekerült a magyar válogatottba, a csapat húzóembere lett. Mindenki számított rá, hogy gyorsan szintet lép, talán csak Joao Janiero vezetőedző nem, aki Schäfer távozása napján is úgy tett, mintha nem tudna semmiről. Az Union Berlin remek választásnak bizonyult számára. Bár hosszabb ideje sérült, egészségesen meg szokta kapni a lehetőséget, nagyobbrészt kezdőként.

Akikért kevesen sírnak

2021 nyarán Németh Antal vezetőedző Sharanit, Verát és Ciganikset is pályára küldte a Partizan Beograd elleni EL-selejtező visszavágóján (0:2). A ghánai Zuberu Sharani szerződése lejártával szótlanul, tavaly nyáron távozott. Vladimír Weiss vezetőedző látott benne fantáziát és a Slovanhoz vitte, bár nem kizárt, hogy azóta megbánta. Az argentin Luciano Vera érkezésekor a Fortuna Liga legértékesebb játékosa volt 1,3 millió eurójával, egy évvel (és nyolc bajnokival) későbbi távozásakor pedig mindenki azon értetlenkedett, hogy ez miként volt lehetséges. Jelenleg az argentin másod- osztályban ücsörög a cserepadon.

Andrejs Ciganiks idén januárban hagyta ott a sárga-kékeket. A lett játékos, aki értesüléseink szerint az öltözőben az „örök elégedetlenˮ szerepkörben tetszelgett, a Widzew Lódzhoz igazolt. Vele együtt Balogh Norbert is távozott, aki a Vasasban próbálja meg életében először megvetni a lábát.

dac

Az évek során olyan játékosok is megfordultak Dunaszerdahelyen, mint Hahn János, aki NB I-es gólkirályként érkezett, aztán formán kívül távozott, vagy Didier Lamkel Zé, aki négymillió eurós értéke és Fortuna ligás szinten kimagasló tudása mellett viselkedni nem tudott, így gyorsan véget ért a karrierje a klubban.

Közeleg a nyár, és ezúttal is több távozóra lehet számítani a DAC háza táján. A gólvágó Nikola Krstovic iránt biztosan komoly lesz az érdeklődés – hiába hosszabbított szerződést a játékos, egy megfelelő ajánlatnak minden bizonnyal ő és a klub is örülni fog. A transfermarkt.com szerint a fontosabb játékosok közül Dimun, Andzouana és Blackman szerződése is lejár. Pedig – hogy optimista kicsengéssel zárjunk – szükség lenne a játékukra a nyári BL-selejtezők során...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?