Sagan nem ért egyet a kizárással

<p>Maga az érintett, de több korábbi és jelenleg is aktív kerekes is eltúlzottnak tartja a Tour de France zsűrijének döntését.</p>

Peter Sagan még a keddi, negyedik szakasz sprintbefutóján lökte könyökével a kordonnak Mark Cavendisht, akin ketten is átestek, köztük a szintén kiváló sprinternek számító német John Degenkolb. A második helyen célba ért szlovák kerekest a zsűri előbb harminc másodperces büntetéssel sújtotta, majd később a zsűri elnöke bejelentette, kizárták a legutóbbi öt év pontversenyének győztesét.

Cavendisht a verseny egészségügyi központjába szállították, hogy megvizsgálják a csuklóját és a kulcscsontját. Tegnapra kiderült, a brit versenyzőnek lapockatörés miatt fel kell adnia a versenyt.

Cavendish szerint jogos volt a zsűri döntése. „Ha keresztezi az utamat és ütközünk, az egy dolog, de a könyöklés már nem fér bele – nyilatkozta a 32 éves kerekes. – Szép volt Sagantól, hogy rögtön az eset után odajött elnézést kérni. Ez jól megmutatta, milyen a kapcsolatunk, ezt nagyon sokra értékelem. Szomorú, hogy mindkettőnknek véget ért a Tour. De megbeszéltük a dolgot.”

Cavendish azonban nem ismerte el, hogy – mint azt néhány kerekes felrótta neki – olyan résbe próbált volna meg bepréselődni, ahol eleve nem volt elég hely. „Tisztában vagyok vele, milyen helyekre férek még be” – tette hozzá Cavendish, aki nagyra értékelte a zsűri döntését, amely az aktuális világbajnokot zárta ki a francia körversenyről.

Néhány kikockázott felvételen úgy látszik, Cavendish már azelőtt elvesztette az egyensúlyát, hogy Sagan felemelte volna a jobb könyökét. Szakvélemények szerint nem is a könyöklés miatt zárták ki a szlovák kerékpárost, hanem azért, mert a sprint utolsó méterein irányt változtatott, ami tilos.

Sagan csapata, a Bora-Hansgrohe óvást nyújtott be a diszkvalifikáció ellen, de mivel erre nem volt joga, az ítélet érvényben maradt.

„Nem értek egyet vele, de el kell fogadnom a versenybíróság döntését – nyilatkozta Sagan. – Nem gondolom, hogy a sprintben valami rosszat tettem volna, az viszont nagyon rossz, hogy Mark bukott. Remélem, gyorsan felépül, sajnálom őt. Ahogy mindenki láthatta, őrült sprintbefutó volt a keddi, de nem ez volt az első és az utolsó sem.”

Sagan elmondása szerint nem tudta, hogy Cavendish van mögötte az utolsó métereken. „Jobb oldalról közelített, én pedig Kristoff mögé akaszkodtam. Cavendish nagy sebességgel tekert, nekem pedig egyszerűen nem volt időm kitérni mellőle balra. Nekem hajtott, aztán a kordonnak esett” – írta le még egyszer az esetet a pontverseny legnagyobb esélyese.

A sportág több nagy alakja Sagan mellé állt. A német André Greipel, aki közvetlenül a hajrá után kritizálta Sagant, később a Twitteren elnézést kért. „Azt gondolom, ez túl kemény ítélet” – írta Greipel, miután megnézte az ütközésről készült felvételeket.

Lance Armstrong, aki hétszer nyerte meg a Tourt, de dopping miatt elvették a címeit, úgy fogalmazott, Sagan nem alattomos versenyző. „Nem értek egyet a döntéssel. A hátrasorolás és a pontlevonás rendben van. De a kizárás nem. Nem vagyok Sagan rajongója, de nem értek egyet az ítélettel” – mondta Armstrong.

Sagan sorozatban hatodszor szerezhette volna meg a pontverseny győztesének járó zöld trikót, amivel beállította volna az eddigi csúcstartó, Erik Zabel eredményét.

A Tour történetében nem példátlan, hogy egy versenyzőt kizárjanak, és nem csak dopping miatt volt erre példa. 1985-ben a német Dietrich Thurau-t azért diszkvalifikálták, mert megvert egy pályabírót, aki időbüntetést adott neki. Tizenkét évvel később a belga Tom Steels egy sprint során hozzávágott egy flakont egy másik versenyzőhöz. 2010-ben az ausztrál Mark Renshaw-t zárták ki, mert lefejelt egy másik kerekest, ezzel biztosítva csapattársa, Mark Cavendish számára a szabad utat a szakaszgyőzelemhez.

A tegnapi, ötödik szakaszt, amely már a hegyi menőknek kedvezett, az olasz Fabiu Aru nyerte, összetettben pedig élre állt a címvédő brit Chris Froome. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?