Rosberg döntése meglepte – interjú Jean Todttal

<p>Pozsonyban járt Jean Todt, az FIA elnöke. A Nemzetközi Automobil-szövetség karizmatikus vezetője, akit a legtöbben akkor kedveltek meg, amikor még a Ferrari csapatfőnöke volt, az újságíróknak egy esetleges F1-es Szlovák Nagydíjról és Nico Rosberg váratlan visszavonulásáról is beszélt.</p>

Milyen célból érkezett Szlovákiába?

Idén a szlovák szövetség rendezi a közép-európai régió autósport-konferenciáját, ahol sok fontos témát megtárgyalunk. A sportág fejlesztési lehetőségein túl a fiatal versenyzők helyzetéről is szó esik, és fontosnak tartjuk, hogy a biztonságos vezetésről, a baleset-megelőzésről is beszélgessünk. Ez számomra az egyik prioritás.

Mit gondol a kis államok szerepéről az autósport világában?

Minden ország fontos számunkra, nagyon fontos, hogy a fiatal versenyzőknek legyen lehetőségük arra, hogy a tehetségük kiteljesedjen, kezdve a gokartozással, majd a piramisban felfelé haladva a Forma–4, a Forma–3 és a Forma–2 után remélhetőleg elérhetik a Forma–1-et. Ugyanez a helyzet a rallival is, a regionális bajnokságokon keresztül a világbajnoki sorozatig vezethet az út. Nagyon sok ága van az autósportnak, és a szlovák szövetség nagyon aktív, ami rendkívül örvendetes.

A Peter Plavčan oktatásügyi miniszterrel történt találkozója során szó esett róla, hogy Szlovákiában hamarosan épülhet egy nagy gokartközpont. Segíthet ebben az FIA?

Az FIA feladata nem az, hogy pályákat építsen, az FIA irányítja és szabályozza az autósportot. Minden országnak a saját felelőssége, hogy fejlessze a sportágat. Az FIA minden ilyen kísérletet üdvözöl és bátorít, és bizonyos alapokon keresztül támogatni is tud. E téren nagyon jó az együttműködésünk a szlovák szövetséggel.

Van arra esély, hogy Szlovákia egyszer Forma–1-es versenyt rendezhessen?

Ez nem az én kompetenciám FIA elnökként. A Forma–1-nek van egy promótere, az ő feladata, hogy összeállítsa a versenynaptárat, tárgyaljon azokkal az országokkal, amelyek potenciális házigazdák lehetnek. Ha van Szlovákiában egy erős promóter, aki tárgyalni tud a Forma–1 promóterével, akkor miért ne? De ez nem olyasmi, aminek jelen pillanatban aktualitása lenne.

Nico Rosberg megnyerte a Forma–1-es világbajnokságot, azonban az évzáró gálán váratlanul bejelentette a visszavonulását. Meglepte a döntése?

Persze. Szerintem mindenki meg volt lepve. De tiszteletben tartom a döntését. Mindannyian más személyiségek vagyunk, Rosberg elérte, amit akart. Arról álmodott, hogy világbajnok lesz, mint az édesapja. Ez megtörtént, és most már más álmai vannak. Ez az ő választása.

Mit szólt a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjhoz, ahol az élen álló Lewis Hamilton megpróbálta teljesen lelassítani a mezőnyt, hogy esetleg mások is meg tudják előzni Rosberget, mert ez volt az egyetlen esélye a vb-címre?

Jó verseny volt, bár nem voltam ott a helyszínen, mert éppen Türkmenisztánban, Askabatban vettem részt egy konferencián. De élvezetes küzdelem volt.

Mit gondol, hogyan fog változni a Forma–1 a jövő évi szabályváltoztatások következtében, amelynek köszönhetően az autók nagyobbak és robosztusabbak lesznek?

Szerintem nagyon érdekes lesz a verseny, az autók látványosabbak, gyorsabbak lesznek. Már kíváncsian várom az Ausztrál Nagydíjat. Ahogy mindenki másnak, nekem is nagyok az elvárásaim. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?