Pars Krisztián olimpiai ezüstérmes

Budapest |

<p>Pars Krisztián ezüstérmessé lépett elő a pekingi nyári játékok férfi kalapácsvető számában, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága csütörtökön kizárta a játékokról, és megfosztotta érmétől a pozitív doppingtesztet produkáló fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkijt és Ivan Tyihont – tájékoztatta az MTI-t Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.</p>

"Telefonon beszéltem Christophe Dubi sportigazgatóval, aki elmondta, hogy a végrehajtó bizottság a mai ülésén, amelyen a függő ügyek szerepeltek a napirenden, kizárta a két fehérorosz versenyzőt, helyükre Pars Krisztián és a japán Murofusi Kodzsi került - mondta el az MTI-nek Brüsszelből Schmitt Pál, aki még hozzátette, a döntésről hivatalos értesítést kapnak majd az érintett nemzeti olimpiai bizottságok, így a magyar is, és amikor visszakerülnek az érmek, sor kerülhet az átadásra.

"Valószínűleg én adom majd át az ezüstöt Pars Krisztiánnak, talán már a januári közgyűlésünkön - fogalmazott a MOB-elnök. - Feltétlenül örülök a döntésnek, mivel Krisztián nagyszerűen versenyzett. Négy éve, amikor tőlünk vették el az érmet, jogosan, bennünket sújtott a NOB által meghirdetett zéró tolerancia, most viszont nekünk kedvezett. Így legalább a három hatos jóslatomból az ezüstökre vonatkozó végül is bejött."

Gyevjatovszkijnak és Tyihonnak a döntő napján, augusztus 17-én levett mintáiban egyformán túl magas volt a tesztoszteronszint, amire nem tudtak elfogadható magyarázatot adni a NOB-nak.

Az ügy azért húzódott egészen mostanáig, mert a NOB a két nehézatlétának előbb október 17-ig adott haladékot, hogy bizonyítékokkal alátámasztott indoklással szolgáljanak, miért volt a mintájukban a megengedettnél magasabb a tesztoszteronszint, ám később novemberi döntést ígért az ügyben. A múlt hónapban aztán a NOB fegyelmi bizottsága jelezte, hogy a végső szót most, a vb lausanne-i ülésén mondják ki.

A háromszoros világbajnok Tyihon minden bizonnyal kétéves eltiltást kap, Gyevjatovszkij ugyanakkor valószínűleg már nem térhet vissza, ugyanis ez volt a második doppingügye.

Pars Krisztián élete legjobb eredményét érte el ezzel a második hellyel. Athénban már az ötödik helyen végzett ugyan, ám azóta nem sikerült dobogóra állnia világversenyen, a 2005-ös világbajnokságon hetedik, a 2006-os Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi vb-n pedig ötödik lett. Azaz már a pekingi, eredetileg negyedik pozíció is karrierje legjobbjának számított, igaz, a 2003-as, U23-as Eb-n győzelemmel köszönt el az utánpótlás-korosztálytól Németh Pál 26 éves tanítványa.

Pars Krisztián: jó döntés született

"Nagyon boldog vagyok, örülök, jó döntés született" - mondta az MTI-nek Pars Krisztián.

"Hosszúra nyúlt az eljárás, de természetesen örülök a végeredménynek. Egyetlen dolgot sajnálok csak, hogy ilyen körülmények között lettem ezüstérmes. A legszebb az lett volna, ha ott állhatok a pekingi dobogón" - nyilatkozott a 26 éves atléta, aki a számára pozitív döntés csütörtök reggeli megszellőztetése óta - elmondása szerint - nem tudja úgy lerakni telefonját, hogy szinte egy fél percen belül ne csörögjön újra.

Pars Krisztián élete legjobb eredményét érte el ezzel a második hellyel. Athénban már az ötödik helyen végzett ugyan, ám azóta nem sikerült dobogóra állnia világversenyen, a 2005-ös világbajnokságon hetedik, a 2006-os Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi vb-n pedig ötödik lett. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?