Ötvenéves az újkori csiffári fociklub

csiffar
Csiffár |

A hatszáz főt számláló faluban a templom közelében van gólyafészek-alátét, fészkelésről azonban nincs adat. Hasonlóképpen arról sincs tudomásuk, hogy mikor jött létre az első focicsapat, az viszont köztudott, hogy 1965-ben átmenetileg vége szakadt a labdarúgásnak. 1970-ben viszont új korszak indult.

50 évvel ezelőtt néhány sportkedvelő jóvoltából újjáéledt a csiffári futball. Az utóbbi történést ünnepelték a községben.


1970: új csapat
„Ötven évvel ezelőtt Balogh Tibi barátommal gondoltunk egy nagyot, és egy vadonatúj csapatot hoztunk létre. Az alakuló egyeztetésre Húdik Pál irodájában került sor, aki az állami gazdaság helyi részlegének vezetői tisztségét töltötte be, és ő vásárolta meg a labdarúgók első felszerelését is. Megközelítőleg hat évvel később csatlakozott hozzánk Mészáros István és további két-három egyén, így már a feladatokat is könnyebben szét tudtuk osztani. Akkortájt egyáltalán nem számított ritkaságnak, hogy a mérkőzések előtt huszonöt fiatal topogott az öltöző előtt, és az edzőnek az okozta a legnagyobb fejtörést, hogy kiket hagyjon ki a csapatból. Ebből kifolyólag közülük néhányat a szomszédságunkban lévő Tild községbe küldtünk vendégjátékra. Jelenleg pedig az égig repkedünk örömünkben, ha össze tudunk kaparni tizenegy épkézláb focistát” – idézi fel a múlt emlékeit Mészáros Tibor, aki alapító tagként egy évtizeden át játszott a csapatban és a kapitányi teendőket ugyancsak ellátta. Ámulatba ejtő, hogy kezdettől fogva ellátja a klub-elnöki feladatokat is.


Traktorral a bajnokira
És hogy a kezdetekben miből élt a csapat? „Nem volt a mostanihoz hasonló költségvetés, nyáron szalmát gyűjtöttünk, ősszel és télen pedig táncmulatságokat rendeztünk. A búcsúi, a szüreti, a Katalin-napi, az István-napi és a farsangi vigadozások voltak a legemlékezetesebbek és a legjövedelmezőbbek. A legnagyobb diadalt az 1989/1990-es idényben arattuk, amikor a II. B osztály győztesei lettünk, majd újoncként a járási elitbajnokságban gyűj-tögethettük a pontokat. Ezen a szinten négy szezont bírtunk ki. Olyan kollektívákkal sikerült versenybe szállnunk, mint Üzbég, Tormos, Nyitraújlak, Abaszállás, Feketekelecsény, vagy az aranyosmaróti Calex fakócsapata. A teljesség igénye nélkül csak néhány eredményes labdarúgó nevét említeném meg: a Toman fivérek, Kováč Jóska, Matuška Pista, Gonda Jani, Klučár Bandi, Juro Ďurček, Czapala Gyuszi és Milan Fekiač. Akkoriban kuriózumnak számított, hogy példának okáért az üzbégi megmérettetésre traktor által vontatott kocsival utaztunk ki és három óráig tartott az út” – jegyzi meg mosolyogva a hatvannyolc éves klubelnök.


Gyengébb tavalyi szezon
Tiszteletet ébresztő visszatekintés, de térjünk vissza a jelenbe. A tavalyi nyúlfarknyi idény nem épp a legjobbra sikeredett a csiffáriak számára. A nyitrai területi bajnokság VII. ligájanak B csoportjában a tizenhárom lejátszott meccsből mindössze a pogrányiak elleni megmérettetésből kerültek ki győztesen, a gímesiek és a vajkiak ellen döntetleneztek, a többi összecsapást sorra elbukták. Adódtak olyan erőpróbák, amelyekre csak kilenc-tíz játékossal tudtak felállni. Nyáron hat, eddig az ifiben szereplő labdarúgókkal bővítették a keretet, így joggal reménykednek, hogy hamarosan szép fociélményeket biztosítanak szurkolóiknak. 
„Az évforduló kapcsán nyolcvanhét valamikori és jelenlegi játékos kapott saját nevével ellátott emlékérmet, egy-egy eredeti és mostani klubzászlót, tollat és zöld-fehér színű kulcstartót. Öt évtizeddel ezelőtt még nagyon sokan jártunk Fradi-meccsekre, és a klubhűség jeléül mi is a zöld-fehér színeket választottuk csapatunknak, és máig meg is tartottuk” – árulta el Mészáros Tibor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?