Orosz doppingbotrány: A WADA fenntartja a moszkvai doppingellenőrző labor felfüggesztését

London |

<p>&nbsp;A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) pénteken bejelentette, hogy fenntartja a moszkvai doppingellenőrző labor működési engedélyének felfüggesztését.</p>

A felfüggesztésről november 10-én döntött a WADA a tavaly kirobbant doppingbotránnyal kapcsolatos akkori bejelentések következményeként. A határozat értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy - WADA által - akkreditált laborba kell szállítani.

A WADA pénteki bejelentése szerint az ügy felülvizsgálatára kijelölt független testület arra a megállapításra jutott, hogy a moszkvai labor továbbra sem felel meg a nemzetközi előírásoknak. Hasonló okok miatt pénteken a lisszaboni laboratórium működését is felfüggesztették.
    
A 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben felfüggesztette az orosz szövetség tagságát (VFLA), ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.
    
A német állami televízió (ARD) - részben titokban rögzített - anyagai az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.
    
A WADA vizsgálóbizottsága tavaly azt állította, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, hogy az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?