Nyeretlen németek, elgázolt horvátok

A németek nyeretlenek a sorozatban, kérdés, ez mikor sodorja bajba Joachim Löw szövetségi kapitányt.

Világjárvány ide vagy oda, a labdarúgó Nemzetek Ligája 2020–21-es idénye a tervezettek szerint elrajtolt szeptember elején. Persze a kötelező egészségügyi előírások betartása és betartatása speciális helyzetet idézett elő: szurkolók nem mehettek be a mérkőzésekre, és a megbetegedések miatt nem minden válogatott készülhetett a legjobb összeállításában.

Így viszont érvényesülhetett végre az Európai Labdarúgó-szövetség hat évvel ezelőtti elképzelése, az UEFA ugyanis nem titkolt céllal azért döntött úgy 2014 márciusában a torna létrehozása mellett, hogy felszámolja a barátságos mérkőzéseket. Azonban amíg az előző kiírásból 16, Eb-kvalifikációt nem szerzett csapat is bejutott az Európa-bajnokság pótselejtezőjébe, addig az idei versenyből mindössze két csapat jut hasonló lehetőséghez: az összesített rangsor alapján az a két legjobb csoportgyőztes, amely nem jutott ki a világbajnokságra vagy nem jutott be a második fordulóba, vb-pótselejtezős lehetőséghez jut.

Nem véletlenül nyugtatta magát és a szurkolókat a török Fanatik sportnapilap szakírója, Mehmet Demirkol a magyaroktól elszenvedett hazai 1–0-s vereséget követően azzal, hogy igazából a Nemzetek Ligája a felkészülési mérkőzéseket hivatott helyettesíteni, így ez a megfelelő színhely a játékosok és a taktika kipróbálására.

Nem megy a németeknek  a Nemzetek Ligájában

Ha ebből a szempontból vizsgáljuk a németek eddigi Nemzetek Ligája-szereplését, akkor talán nem értetlenkedünk, hogy nem ütötte meg még a bokáját Joachim Löw. A németek a sorozatban még egyetlen mérkőzést sem nyertek: az előző kiírásban két döntetlen és két vereség volt a mérlegük, ezúttal pedig előbb otthon a spanyolokkal, majd idegenben a svájciakkal játszottak 1–1-et úgy, hogy mindkétszer vezettek.

A spanyolok elleni iksz talán dühítőbb volt, hiszen José Luis Gaya a 96. percben kotorta be az egyenlítést jelentő találatot – nem véletlen, hogy Löwöt ez, majd a bázeli pontvesztés is bántotta.

„Az a legnagyobb probléma, hogy újra nem sikerült begyötörnünk a második gólt, képtelenek voltunk kihasználni a lehetőségeinket. 2–0-ról minden másképp alakult volna. Ha kétszer vezetsz 1–0-ra és nem győzöl, az bosszantó. Néhány játékosunk hiányzott, igaz, akik a pályán voltak, mindent beleadtak. Majd októberben javítunk” – nyilatkozta a kapitány.

Érdekes
Komoly a helyzet Dél-Amerikában: az argentin Boca Juniors csapatában 18 fertőzöttet találtak, rengeteg a kérdőjel a futballt illetően a kontinensen (Fotó: TASR/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Bajban a dél-amerikaiak

Dél-Amerikában irigykedve nézik az európai Nemzetek Ligája küzdelmeit, a távoli kontinensen egyelőre el sem tudják képzelni, hogyan indul majd be a futballélet. Sőt, az ESPN értesülése szerint már az is felvetődött, hogy a csapatok az európai légiósaik nélkül lesznek kénytelenek megkezdeni azokat a világbajnoki selejtezőket, amelyeknek már március óta tartaniuk kellene.

 

Márpedig az óra ketyeg, ha a kvalifikáció októberben sem rajtolhat el, akkor a 18 forduló programba való beillesztése elég lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Ugyan pénteken a FIFA megerősítette a következő hónap programját, ez még mindig csak elviekben működik, a gyakorlati megvalósításról fogalma sincsen senkinek.

 

A helyi BL, a Libertadores-kupa a jövő hét közepén indulna újra, de tíz nemzetből négyben a hazai bajnokságok sem mennek még. Kolumbiában talán szeptember végére rendeződik a helyzet, de Argentína, Bolívia vagy Venezuela esetében nincs kezdő dátum. Közben az argentin Boca Juniors 18 játékosa pozitív mintát produkált, a brazil Flamengo két kapusa ugyanazon okból kifolyólag kiesett, éppen ezért a klubok a szokásos 30 helyett 40 játékost regisztrálhatnak.

 

A dél-amerikai konföderáció (CONMEBOL) vállalta, hogy charterjáratokat fizet, így biztosítva a csapatok eljutását a mérkőzésekre, és így talán kikerülheti a különböző országok karanténszabályait. A vb-selejtezőkkel azonban más a helyzet, hiszen ott nem tíz, hanem sokkal több ország esetében kellene egyeztetni.

 

A játékosok a bolygó minden tájáról gyűlnének össze, kérdés, hogy az Európában légióskodók egyáltalán szóba jöhetnének-e. Mert a klubok biztosan nem szívesen engednék el a játékosaikat úgy, hogy egyrészt fertőzésveszélynek teszik ki magukat, másrészt hazatérve még karanténban is kellene tölteniük bizonyos időt. Márpedig mit érnénének a nemzeti csapatok az európai légiósok nélkül?

De akkor mit szóljanak a horvátok, akik Portóban egy nagyon csúnya 4–1-es vereségbe szaladtak bele, és akik kedden a világbajnok Franciaország ellen ugyancsak idegenben lépnek pályára?
„Nagyon rosszak voltunk, energia és agresszivitás nélkül futballoztunk, elveszítettük a párharcokat. Ez a vereség azért bosszantó, mert nem könnyű így kikapni. Kemény és határozott védekezésre készültünk, hogy abból vezessünk kontrákat, de annyi labdát vesztettünk, hogy mi hoztuk helyzetbe a portugálokat. A franciák ellen sem lesz könnyű, de nincs más lehetőségünk, össze kell kapnunk magunkat” – mondta Zlatko Dalic szövetségi kapitány.

Ramos-rekord, Fati-csúcs

A spanyolok a németországi 1–1 után elgázolták az ukránokat, a 4–0-s győzelem egyik hőse a kétgólos Sergio Ramos volt, aki így már 23 találatnál jár a nemzeti csapatban. A második találatát követően a spanyol szövetség hivatalos Twitter-oldala azt közölte: ezzel a Real Madrid klasszisa lett minden idők legeredményesebb védője, mert az eddigi csúcsot az argentinok kétszeres világbajnoka, Daniel Passarella tartotta, aki 22 gólt szerzett a válogatottban.

Ráadásul Ramos utolérte a válogatott örökrangsorában a legendás Alfredo Di Stefanót, kettejüket már csak heten előzik meg: Emilio Butragueno (26), Fernando Morientes (27), Fernando Hierro (29), David Silva (35), Fernando Torres (38), Raúl (44), David Villa (59).

A meccs másik hőse a bissau-guineai születésű Barcelona-csatár, Ansu Fati, aki mindössze 17 éves és 311 napos korában szerzett gólt, ezzel korrekorder lett. Az eddigi spanyol csúcsot Juan Errazquin tartotta, aki 1925-ben 18 évesen és  344 naposan talált be a svájciaknak.

Kapitánykeresés Hollandiában

Hollandia a Tottenhamben szereplő Steven Bergwijn góljával nehezen gyűrte le a lengyeleket, a lapzártánk után játszott második meccsen biztosan nehezebb dolga lesz az olaszokkal. A válogatottnál egyelőre kapitánykeresés zajlik – mindenekelőtt az idén nyárról 2021-re halasztott Európa-bajnokságra –, hiszen augusztus közepén Ronald Koeman két év után távozott, és az FC Barcelona vezetőedzője lett.

Jelenleg az eddigi segítő, Dwight Lodeweges ül a kispadon megbízott edzőként, de a hírek szerint, ha felkérik, akkor Louis van Gaal harmadszor is elvállalná a feladatot. A szakember 2000 és 2002 között, majd 2012 és 2014 között irányította hazája válogatottját, amellyel bronzérmet nyert a 2014-es világbajnokságon.

Közben a De Telegraaf arról írt, hogy a szövetség kikérte a játékosok véleményét is, akik többsége közölte, nem szeretné, ha ismét Van Gaal lenne a válogatott edzője, helyette az MTK egykori edzőjét, Henk ten Catét javasolták.

Szemüveget az edzőnek!

De ha már az olaszokat megemlítettük, a csapat meglepetésre egy 1–1-es döntetlennel nyitott Firenzében a bosnyákok ellen. A gyengébb teljesítmény mellett azonban akadt egy sokkal viccesebb eset is: Giorgio Chiellininél senki sem lepődött meg jobban, hogy a kispadra került. De a magyarázat?!
Roberto Mancini szövetségi kapitány bevallotta, óriási tévedés történt, hogy a Juventus veterán játékosa a kispadra került, és onnan már nem is cserélték be.

„Egyértelműen az én hibám volt. A mérkőzés előtt elém tolták a papírt a felállással, én pedig rábólintottam, de nem volt rajtam a szemüvegem, így nem vettem észre, hogy Chiellini helyett Francesco Acerbi neve szerepelt a kezdőcsapatban. Eredetileg azt terveztük, hogy egyik meccsen egyikük, a másikon másikuk játszik, de külön megkérdeztem Giorgiót, hogy melyiket választja, és ő a Bosznia ellenit mondta. Ez nem olyan, mintha kapust jelöltünk volna védő helyett, de igen, hiba volt. Majd most cserélünk” – nyilatkozta. Azaz Chiellini Hollandia ellen lép pályára.

Chiellini: ki gondolná, hogy egy szemüveg miatt is ki lehet maradni a kezdőből? (Fotó: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

Kevés angol pozitívum

Gyatra teljesítménnyel rukkoltak elő az angolok, akik nagyon nehezen nyertek Izlandon 1–0-ra. A BBC úgy fogalmazott tudósításában, hogy a mérkőzésnek nagyon kevés pozitívuma volt, kivéve magát a győzelmet.

A meccs egyetlen találatát Raheem Sterling szerezte tizenegyesből a 91. percben, de a krónikához hozzátartozik, hogy a hazaiak a 93. percben válaszolhattak volna, azonban Birkir Bjarnason a bal felső sarok fölé bikázta a büntetőjét.

Gareth Southgate két újoncot is avatott: a Manchester City középpályása, Phil Foden kezdőként, a Manchester United csatára, Mason Greenwood csereként lépett pályára. Arra legutóbb 1992-ben, egy spanyolok elleni meccsen volt példa, hogy mindkét manchesteri csapatból újoncot avassanak, akkor Paul Ince és David White volt ilyen szerencsés.

Nem nyertek, de magabiztosak lehetnek

Még említsük meg Bulgáriát a B divízióból, hiszen október 8-án, hazai pályán Magyarország lesz az ellenfele az Európa-bajnoki pótselejtezőn. A csapat idén még nem nyert mérkőzést, február végén 1–0-ra kikapott a fehéroroszoktól, most pedig előbb 1–1-es döntetlent játszott otthon az írekkel, majd egy 94. percben bekapott góllal 1–0-s vereséget szenvedett Walesben.

„A játékosok végig nagyon fegyelmezettek voltak, sajnos egyéni hibák döntöttek. Látom a srácok szemében a bánatot, megérdemeltünk volna egy pontot, hiszen Walesnek nem voltak komoly helyzetei. De a futballt gólokra játsszák. Ugyanakkor a mutatott játék magabiztosságot adhat nekünk” – nyilatkozta Georgi Dermendzsiev kapitány.

A szakember hozzátette, ez a két összecsapás arra is jó volt, hogy meglássa, kire számíthat komolyabban a következő mérkőzéseken, például a magyarok ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?