Novota kikerült a Rapid keretéből

Bécs |

<p>Egy mérkőzésre szabadot kért, utána azonban a légióskvóta miatt már nem fért be a bécsi Rapid futballcsapatának keretébe Novota János. A taksonyi származású kapus kénytelen elfogadni a döntést, teszi a dolgát, és bízik benne, hogy visszakerül a keretbe.</p>

A Rapid, amely jelenleg az 5. a bajnokságban, az osztrák Bundesliga 6. fordulójában, még augusztus végén a bajnok Salzburgot fogadta. Novota János családi okok miatt kérte Mike Büskens edzőt, hogy adjon neki szabadot. „A csapat javát néztem, mert tudtam, hogy nem tudnék koncentrálni a mérkőzésre. Azt gondolom, jó döntés volt, hogy nem vállaltam a meccset, mert fejben nem tudtam volna ott lenni” – nyilatkozta lapunknak a 32 éves futballista, akinek 2018 nyaráig van szerződése a Rapiddal, ahol az évek során stabil kezdővé és közönségkedvenccé nőtte ki magát.

Novota 2011 óta véd a Rapidban, ezalatt két kellemetlen sérülése is volt – egyszer az arccsontja tört el, tavaly ősszel pedig egy Európa Liga-meccsen a vállában szakadt el egy ín. Mindkét sérülés hosszú rehabilitációt vont maga után, de amikor Novota felépült, gyakorlatilag azonnal visszakerült a kezdőcsapatba. Az arccsonttörése idején Peter Schöttel, a tavalyi vállsérülésekor Zoran Barisic volt az edző.

Büskens azonban azt vallja, nincs oka változtatni, a Salzburg ellen Strebinger nem kapott gólt (a Rapid 0:0-t játszott), Novota pedig a válogatott szünet után a következő fordulóban már a kispadon sem kapott helyet.

„Visszajöttünk a válogatott meccsről, egész héten úgy edzettem, mint máskor. A pénteki edzés után az edző behívott, és elmondta, ez a döntése, mert kilencen vagyunk légiósok, és egy bajnokira egyszerre csak hatot nevezhet. Azt feleltem, hogy ha csak a kispadon számított volna rám, akkor értem a döntését, de ha egyes számú kapusként, akkor nem értem, hogy emiatt miért rakott ki a kezdőből. De kénytelen voltam ezt elfogadni. Nem volt könnyű, de nem volt más választásom” – mesélte Novota.

Büskens döntése a csapattársakat is meglepte, hiszen a kapus korábban mindig belefért a külföldi kvótába, alapember volt a csapatnál.

A legutóbbi fordulóban a Sturm Graz elleni idegenbeli bajnokin, amely 1:1-es döntetlennel ért véget, három külföldi volt a Rapid kezdőcsapatában, a brazil Joelinton, a horvát Mocinic és az izlandi Traustason. A magyar Szántó Tamás nem számít külföldinek, mert ő Rapid-nevelésű játékos. A bosnyák Grahovac csereként állt be, a német Steffen Hoffman és a grúz Kvilitaia azonban egyetlen percet sem játszott.

A külföldi játékosok korlátozása az Osztrák Kupában és az Európa Ligában nem érvényes, Büskens azt mondta Novotának, hogy a csütörtöki, Genk elleni hazai EL-meccsen benne lesz a keretben. Azt viszont a kapus nem tudja, hogy a pályán vagy csak a kispadon kap-e szerepet. „Hagyom magam meglepni” – mondta lapunknak Novota.

A tapasztalt kapus nem akar elhamarkodott döntéseket hozni: „Néhány napja történt ez az egész, nem fogok forrófejűen dönteni. Teszem tovább a dolgom, ahogy eddig is, és meglátjuk, hogyan alakul a helyzet. Ebben a csapatban és a klubban van már bizonyos pozícióm, valamit már letettem az asztalra. Ha valaki ilyesmi miatt akar félreállítani, az szerintem nem korrekt, de ilyen helyzeteket is hoz az élet. Ki kell várni, mi történik, és majd reagálok.”

A válogatott legközelebb október elején találkozik, Szlovákia előbb Szlovéniában, majd hazai pályán Skóciával játszik vb-selejtezőt. Novota tisztában van vele, hogy a nemzeti csapatba általában azokat hívják be, akik rendszeresen játszanak. „Természetesen szeretnék továbbra is a válogatottban lenni, ha a szövetségi kapitány meghív, akkor megbeszéljük ezt a helyzetet is” – tette hozzá Novota.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?