Novota első kapus akar lenni a Lokinál

<p>Novota János csütörtökön kétéves szerződést írt alá a Debrecen futballcsapatával. A 33 éves taksonyi származású kapust az átigazolásról és új terveiről kérdeztük.</p>

Már hetek óta pedzegették, hogy elhagyja a bécsi Rapidot, ahol tavaly augusztus óta már csak a kispadon vagy a tribünön ült. Hogyan került Debrecenbe?

Múlt kedden jöttünk el tárgyalni, Harsányi Zoli (korábbi DAC-játékos, később Mezőkövesden és Nyíregyházán játszott – a szerk. megj.) menedzsere intézte az átigazolást. Ő ajánlott ide, mert tudta, hogy a Debrecen kapust keres.

Voltak máshonnan is ajánlatai? Vagy nem akart messzire kerülni az otthonától?

Mindenképpen messzebb leszek, mint amikor Bécsben laktunk. Debrecenből nem fogunk minden héten hazajárni, de a város szép, és a klubban is nagyon rendes embereket ismertem meg, úgyhogy biztosan jól fogom magam érezni én is és a családom is.

Az osztrák bajnokság után a magyar NB I visszalépésnek tűnhet. Mit gondol erről?

Szerintem nincs olyan nagy színvonalkülönbség. Ami hiányzik, az az, hogy a magyar csapatok is rendszeresen játsszanak az európai kupasorozatok csoportkörében. De szerintem ez is csak idő kérdése.

A Debrecen az elmúlt idényben a kiesés ellen harcolt, de most vélhetően ennél sokkal magasabb célokkal vág neki az együttes az új szezonnak. Milyen ambíciókkal érkezett a Lokihoz?

Szeretném, hogy jól játsszunk, és jobb helyezést érjünk el, mint tavaly. Kihívásnak tartom ezt a feladatot, szeretnék megküzdeni a helyemért.

A Debrecen néhány napja leigazolta az ukrajnai Nagy Sándort. Szó esett arról, ki lesz kettejük közül az első számú kapus?

Mindent meg fogok tenni azért, hogy én legyek az. Azt gondolom, megvan a tapasztalatom hozzá, sok meccset levédtem már nemzetközi szinten is.

A bajnokság első fordulójában rögtön a Mezőkövesdet fogadják, vagyis kilátásban van egy Novota–Radványi párharc a DAC egykori közönségkedvencei között…

Nehéz, kellemetlen ellenfél lesz a Mezőkövesd. Ismerem Miki stílusát, sejtem, mit fog játszatni a csapatával. Biztos vagyok benne, hogy a mi szakmai stábunk is jól fel fog készülni a meccsre, és remélem, győzelemmel indítjuk a szezont.

Ismer valakit a Debrecen játékoskeretéből, vagy most először találkozott az új csapattársaival?

Személyesen korábban nem találkoztam a fiúkkal, de Tőzsért, Szilágyit, Holmant ismerem. Sok a fiatal és a hazai a keretben, szerintem ez egy jó csapat.

Herczeg András vezetőedzővel beszélt már?

Igen, beszélgettünk, nagyon jó benyomásaim vannak róla. Olyan szakemberről van szó, aki már sokat elért a Debrecennel.

Mit gondol, mi a fő különbség az osztrák Bundesliga és az NB I között?

Láttam néhány magyar meccset az elmúlt szezonban, de annyira nem volt módom figyelni a magyar bajnokságot, hogy alaposan össze tudjam hasonlítani a kettőt.

Van egyébként kedvenc NB I-es csapata? Gyerekként netán ön is a Fradinak szurkolt, mint nagyon sokan Dél-Szlovákiában?

Amikor tudtam, megnéztem a magyar bajnokikat a tévében, de nem volt sosem kedvencem. Úgyhogy most a Loki lett az!

A bécsi Rapidnál hat évet töltött. Bár az utolsó szezonjában mellékvágányra került, így is rengeteg feledhetetlen élmény köti a klubhoz. Mennyire volt nehéz elhagyni a Rapidot?

Nehéz döntés volt, mert tényleg rengeteg élmény fűz a Rapidhoz, sikeres meccsek, majdnem minden évben EL-csoportkör... Nagyon sok mindent átéltem ott, tényleg nem volt könnyű távozni. Főleg az volt nehéz pillanat, amikor az öltözőben kellett elbúcsúznom. De éreztem, hogy meg kell tennem ezt a lépést.

Mit gondol, a klubváltás segíthet abban, hogy továbbra is a válogatott keret tagja maradjon?

Ez is egy fontos szempont volt, amit figyelembe vettem, amikor eldöntöttem, elhagyom a Rapidot. Szeretném, ha a jövőben is meghívást kapnék a válogatottba.

A Rapidban korábban két súlyos sérülése is volt. Most százszázalékos állapotban van?

Igen, teljesen fitt vagyok. Már edzettem is Debrecenben a kapusedzővel, várom a feladatokat, és éhes vagyok a meccsekre!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?