Nehéz győzelem Liechtensteinben

lie.svk.202306

A szlovák labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozat J csoportjának keddi mérkőzésén 1:0-ra győzött Liechtenstein otthonában. Bár Szlovákia megerősítette második helyét a tabellán, a szövetségi kapitány nem volt elégedett.

A szlovákok szakmai stábja egy helyen változtatott az Izland ellen győztes kezdőcsapaton, a három pontot érő gól szerzője, Suslov került be Schranz helyére. A meccs első percei azonnal megmutatták, hogy milyen lesz a játék képe, Hamšíkék birtokolták a labdát és próbálták feltörni a hazaiak szervezett védelmét, de nem tudtak túljárni Büchel kapus eszén. A liechtensteiniek először a 24. percben veszélyeztettek, Göppel kapáslövését Dúbravka tolta a felső lécre. Ami akcióból nem ment, az egy pontrúgás után sikerült. Az első félidő hosszabbításában Suslov szögletét Hancko csúsztatta meg, így a hosszú oldalon az emberéről leváló Vavro fejelhetett a kapuba.

A gól és a szünet sem változtatta meg a játékot, a szlovákok kontrollálták a meccset, de a második gólt igyekezetük ellenére nem tudták megszerezni. Francesco Calzona cserékkel is megpróbálta hatékonyabbá tenni csapata támadójátékát, de nem járt sikerrel. A hazai válogatott a 75. percben egy védelmi megingás után ugyan helyzetbe került, Salanovic lövését Dúbravkának kellett védenie, de komoly veszélyben nem volt a vendégek sikere, amivel megszilárdították második helyüket a csoport favoritja, Portugália mögött a tabellán.

„Az a fontos, hogy megszereztük a három pontot. Szerettünk volna nagyobb különbséggel nyerni, hogy ne kelljen még a meccs végén is szenvednünk. Az elején nagyon jól végeztük el a kiszabott feladatokat, de nem tudtunk élni a kínálkozó lehetőségekkel – kezdte az értékelést a csapatkapitány, Marek Hamšík. – Azt mondtam, hogy ez már tényleg az utolsó mérkőzésem lesz és a következő összetartáson már a szakmai stábban foglalok helyet. Azt egyelőre nem tudom, mi lesz pontosan a feladatom. A selejtezősorozatot jól kezdtük, négy meccs után van tíz pontunk, amivel elégedettek lehetünk” – tette hozzá a profi labdarúgástól visszavonuló középpályás.

Némiképp ellentmondott Hamšík szavainak a szövetségi kapitány, aki nem volt elégedett játékosai teljesítményével. „Ez nem volt egy szép meccs, nem azt csináltuk, amit elterveztünk. Az ellenfél húzta az időt, amire a játékvezető nem reagált, ettől pedig idegesek lettünk. Begyűjtöttük a pontokat, de rossz teljesítményt nyújtottunk. A jövőben több dolgon is változtatnunk kell – foglalta össze a látottakat Calzona, aki a taktikát alaposabban is kifejtette. – Szerettük volna megmutatni a minőségünket, ez volt az egyetlen útja, hogy gyors játékkal nyomás alá helyezzük Liechtensteint. A terv, mint mondtam, más volt, a cseréket is hamarább akartuk bevetni, de végül úgy ítéltük meg, hogy nem nyúlunk bele a csapatba. Sok energiát vesztettünk Izlandon, ráadásul az ellenfél csak rombolni akart. Egy olyan csapat ellen, amely hasonló játékerőt képvisel, mint mi, jobb meccset játszottunk volna, ez most rossz, feszült találkozó volt. Ez azonban nem alibi a számunkra.”

Az olasz szakember azt is elmondta, hogy Hamšík jelenléte legközelebb is fontos lesz az öltözőben, de a szlovák futball legendája elsősorban tanulni szeretne és az lesz a feladata, hogy felkészüljön akár egy vezetőedzői feladatra is, amelyre most még nincs meg a szükséges tapasztalata.

„A két idegenbeli meccsről hat ponttal térhetünk haza, ez a legfontosabb. Nagyon örültem a gólnak, nem számítottam rá, hogy én fogok dönteni. A selejtezőket pontokra játsszák és nem a szépség dönt. Most jöhet egy kis pihenő” – nyilatkozta a győztes gól szerzője, Denis Vavro.

Stanislav Lobotka szerint ők adtak erőt az ellenfélnek: „Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, hogy az ellenfél védekezni fog és a pontrúgások után próbál majd veszélyt kialakítani. Az első félidőben volt 3-4 nagy helyzetünk, ha ezeket kihagyod, akkor az természetesen feltölti az ellenfelet és még lelkesebbé válik. Sajnos nem sikerült hatékonynak lennünk az elején, de a győzelemnek örülünk.”

A szlovák válogatott legközelebb szeptember 8-án hazai pályán Portugália ellen lép pályára, majd három nappal később szintén Pozsonyban fogadja Liechtenstein csapatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?