Négy közé jutnának a magyarok a spliti Európa-bajnokságon

nőiválogatott202208

Szombaton a nők, hétfőn a férfiak számára is kezdetét veszi a spliti vízilabda-Európa-bajnokság. A tornán a magyar és a szlovák válogatottak is vízbe ugranak, előbbiek az érmekre is eséllyel pályáznak.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöke egy héttel ezelőtt a női és a férfi válogatott kerethirdetése alkalmával elmondta, hogy mindkét csapat számára a négy közé jutás a minimális cél az augusztus 27. és szeptember 10. között megrendezésre kerülő horvátországi Európa-bajnokságon.

Rybanská nem utazott

A női válogatott keretébe az ezüst-éremmel zárult budapesti világbajnokság után nem került be a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita. „Tizennégy év folyamatos válogatott-szereplés, több mint háromszáz lejátszott mérkőzés, több mint húsz világverseny után közös megegyezéssel arra jutottunk, hogy a jövő érdekében kihagyja ezt az Európa-bajnokságot. A jövő évben hasonló terhelés lesz, júliusban világbajnokság, októberben Eb. Mindkettő kvalifikál az olimpiára, így ilyen szempontból az egy fontosabb év lesz. Rita mellett Gangl Edina nem lesz most tagja a csapatnak a vb-keretből, a többi 11 játékos ott lesz velünk Splitben” – mondta a kerethirdetés alkalmával Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Végül csak tízen lehetnek ott a budapesti csapatból az Eb-n, mivel a pöstyéni születésű Rybanská Natasa vállsérülés miatt szerdán nem utazott el a kontinenstornára. Ott lesz azonban az FTC csapatkapitánya, a kiskövesdi származású Máté Zsuzsanna, így lesz felvidéki érdekeltség a női válogatott meccsein.

Magyarország a torna első napján szombaton 20.30-tól Görögország, vasárnap 19 órától pedig Hollandia ellen lejátssza az A csoport két rangadóját, amelyen könnyen lehet, hogy már a csoportelsőség is eldől. A hatos további résztvevői, Németország, Horvátország és Románia ellen ugyanis alighanem mindhárom csapat kötelező győzelmet arat majd.

„Nagyon örültem neki, bár ez azért kicsit nagyobb teher, mint amihez hozzászoktam. A lányok segítőkészek és bízom benne, hogy együtt meg tudunk birkózni azzal, hogy nem Keszthelyi-Nagy Rita irányítja a csapatot. Az utóbbi hetek kemények voltak, pihenőből jöttünk vissza. Voltunk egy szardíniai tornán, ahol öt nap alatt öt meccset játszottunk, ebből négy akár az Eb-döntőbe is beleillene, kétkapuztunk az ausztrálokkal is egy hétig. Még egyszer mondom, kemény felkészülésen vagyunk túl, így bízom benne, hogy minden rendben lesz” – nyilatkozta az új csapatkapitány, Garda Krisztina.

Magyar edzővel

A szlovák női válogatott jóval szerényebb játékerőt képvisel, de a B csoportban megpróbálnak majd helytállni Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Izrael és Szerbia mellett. „Az olimpiai selejtező után 24 hónapig nem volt edzőnk, a világjárvány miatt háromnegyed évig nem voltunk vízben. Aki azt hiszi, hogy ezt a lemaradást be tudjuk hozni, az nagyot téved. Edzőként reálisan tudom értékelni a lehetőségeinket. Örülni fogok, ha azt elérjük, amit a csapaton belül kitűztünk magunk elé. Egy jobb eredmény csodaszámba menne. Személy szerint elégedett leszek, ha a játékosaim kihozzák magukból azt, ami bennük van” – nyilatkozta a szlovák női válogatott szövetségi kapitánya, a kassai Eschwig-Hajts Szabolcs a szlovák szövetség honlapján.

A szlovákok egyik titkos fegyvere Júlia Janov lehet, aki most először csatlakozott a válogatotthoz. A 20 éves vízilabdázó hosszú ideje Kaliforniában él. „A lányokkal még sosem játszottam, két hete ismerjük csak egymást. Meg kell még szoknunk egymást, de jók az első benyomásaim” – mondta Janov, aki Eschwig-Hajts szerint a legjobb erőnléttel rendelkezik és csak egy kis időre van szüksége, hogy beletanuljon a már működő rendszerekbe a csapaton belül.

Vogel.202208

Megfiatalodva

A magyar férfi-vízilabdaválogatott a hazai világbajnokságon csak a hetedik helyen végzett, ami után Märcz Tamás közös megegyezéssel távozott a szövetségi kapitány posztról. Utódja a Ferencvárossal az utóbbi években sikert sikerre halmozó Varga Zsolt lett. Nem ez azonban az egyetlen változás a vb óta. Nem lesz ott a keretben a legrutinosabb magyar játékos, Varga Dénes, a szemműtéten átesett Vámos Márton, valamint Mezei Tamás és Hárai Balázs sem, akiknek a posztján fiatalabb vízilabdázóknak szavazott bizalmat az új kapitány, aki azonban kiemelte, hogy egyikük előtt sem zárultak be a válogatott kapui.

„Nem volt sok idő arra, hogy minden döntést csak az elmúlt három hét felkészülés alapján hozzak meg. Vannak korábbi eredmények, amikre szintén támaszkodtam. Azt érzem, hogy ez a leghatékonyabb 15 ember, aki el fog utazni az Európa-bajnokságra” – mondta a szövetségi kapitány a keretről.

A magyar válogatott a felkészülés utolsó szakaszában hazai pályán mérkőzött meg egy felkészülési tornán a holland, a francia és a japán nemzeti csapattal. Zalánki Gergőék a papírformának megfelelően három sikerrel megnyerték a tornát azok után, hogy korábban Horvátországban edzőtáboroztak és csak egy góllal kaptak ki a házigazda válogatottól.

A nők után a férfiaknál is új csapatkapitány vezeti majd a nemzeti csapatot. „Új stáb, új impulzusok, teljesen megújulva vágtunk neki a felkészülésnek. Jót tett, hogy a sajtó sem lehetett ott az edzéseken, így teljes mértékben koncentráltak tudtunk lenni. Van 5-6 újoncunk, több játékos is van, aki még a Bajnokok Ligájában sem játszott. Elindult egy nagyon komoly fiatalítás. Nagyon sok türelem kell a fiatalok és az egész csapat felé. Bízom abban, hogy jól fogunk szerepelni” – beszélt a változásokról az újdonsült csapatkapitány, Jansik Szilárd.

A magyar csapat hétfőn 14 órától Szlovénia ellen kezdi meg szereplését Splitben.

Az első tíz

A hétfőn 15.30-tól az olaszok ellen kezdő szlovák férfiválogatott Monte-negróval és Georgiával is megmérkőzik a csoportban. A négyesből az első helyezettek egyenes ágon jutnak a negyeddöntőbe, a második és harmadik helyezettek pedig még megküzdhetnek a továbbjutásért. A csoportnegyedikek a 13–16. helyért szállnak majd harcba. Szlovákia számára a cél, hogy ott legyenek a legjobb tíz között, így a georgiaiakat mindenképpen le szeretnék győzni Horvátországban.

„Voltak, akik a megterhelő szezon után inkább a pihenést választották. Voltak tapasztalt játékosok, akik jelezték, hogy nem jönnek a tornára. Nem volt könnyű dolgunk a keret összeállításánál. Néhány vízilabdázót szinte elszakítottunk a családjuktól. A fiúk azonban mentálisan nagyon jól bírták a felkészülést és a sérülések is elkerültek minket” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Milan Oršula szövetségi kapitány, akit csak júniusban neveztek ki erre a posztra.

„Szerettem volna elkerülni a georgiaiakat, mivel tőlük kikaptunk Tbilisziben. De pont az ellenük játszott meccs lesz az, ahol lehet esélyünk elérni, hogy ne a csoport utolsó helyén végezzünk” – latolgatta az esélyeket a kapus, Tomáš Hoferica.

Érdekes

Magyarország

Nők: Kiss Alexandra, Magyari Alda – kapusok; Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda, Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga, Farkas Tamara, Leimeter Dóra, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya, Parkes Rebecca – mezőnyjátékosok.

Férfiak: Lévai Márton, Vogel Soma – kapusok; Ágh György, Angyal Dániel, Burián Gergely, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Konarik Ákos, Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel, Zalánki Gergő – mezőnyjátékosok

Érdekes

Szlovákia

Nők: Kristína Stehlíková, Emma Dvoranová – kapusok; Janka Kurucová, Emma Junasová, Bronislava Šepeľová, Beáta Kovačíková, Monika Sedláková, Martina Kiernoszová, Natália Pecková, Júlia Janov, Tamara Dubná, Ivana Majláthová, Karin Kačková – mezőnyjátékosok.

Férfiak: Tomáš Hoferica , Adam Šimkovič – kapusok; Róbert Kaid, Boris Juhász, Andrej Kováčik, Lukáš Ďurík, Branislav Balogh, Lukáš Seman, Patrik Tisaj, Maximilián Molnár, Matej Čaraj, Adam Šimkovič, Dani Bačo – mezőnyjátékosok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?