NB I: Dobogón a Kecskemét és a Debrecen, kiesett a Honvéd

KiesettaHonvéd

A labdarúgó OTP Bank Liga 33. fordulójában eldőlt, hogy az újonc Kecskemét végez a második, a Debrecen a harmadik helyen, az élvonaltól pedig a Budapest Honvéd búcúszik.

Az utolsó fordulóban a legnagyobb kérdések azok voltak, hogy a már bajnok Ferencváros mögött ki végez a dobogón, valamint, hogy a Vasas mellett ki búcsúzik az NB I-től

Remeklő újonc

A kecskemétiek a második helyről vágtak neki pénteken a Kisvárda elleni találkozónak és tudták, ha pontot szereznek, nem csúsznak lejjebb a tabellán. Az újonc végül szezonbeli 15. győzelmével esélyt sem adott arra, hogy a debreceniek elhappolják előlük az ezüstérmet. A győztes gólt a 67. percben Katona Bálint szerezte, akit két perccel korábban állt be csereként. „Láttuk 3-4 héttel ezelőtt a különböző méréseknek köszönhetően, hogy 8-10 játékosunkat csapágyasra hajtottunk. Egyszerűen elfáradtak és a keret mélysége nem tette lehetővé a folytonos rotációt. Az utolsó meccsre – ahogy lenni szokott – mindenki összeszedte magát, ilyenkor még a sérültek is felépülnek. Bár taktikailag is uraltuk a meccset, de ma inkább a szívünk és az akaratunk hajtott minket. A gólt pont akkor szereztük, amikor a Kisvárda már nehezen tudott váltani. Döntetlenszagú meccsen nyertünk. Nem volt könnyű az elmúlt hét, vasárnap még Újpesten játszottunk, kevés időnk volt a két mérkőzés között. Külön köszönet a stábomnak ezért a szezonért, nagyszerű teammunka volt ez. Szoktam mondani, hogy egyedül minden nehéz, együtt semmi sem lehetetlen. A klub 112 éves történetében a legjobb eredményt értük el. A közönség szeretete és buzdítása is átlendített minket mindig a holtpontokon, és csodálatos, hogy győzelemmel tudtunk búcsúzni a szurkolóinktól” – időzte a klub honalpja a KTE sikeredzőjét, Szabó Istvánt, aki így a következő idényben az Európa-konferencialiga selejtezőjére is felkészítheti csapatát. A második hely azonban nem csak a kecskemétiek számára történelmi rekord, hanem az élvonalbeli bajnokságban is az, hiszen újonc korábban csak a bronzéremig jutott.

Debreceni bronz

Szombaton a harmadik helyért a Puskás Akadémia és a Debrecen küzdött. Utóbbiaknak a saját kezükben volt a sorsuk, hiszen egy győzelemmel nem előzhetett a felcsúti csapat. A Loki végig jobban játszott és Lagator, valamint Manrique találataival 2:0-ra legyőzte az Újpestet. „Ez a karrierem legjobb élménye. Nagyon büszke vagyok a munkára amit elvégeztünk, a srácokra, a mentalitásukra és persze mindenkire aki a klubban tett a sikerért, de leginkább a játékosok érdemlik meg a dicséretet – kezdte az értékeléstt a debrecniek vezetőedzője Szrdjan Blagojevics. – Ha visszatekintük arra az időszakra, amióta itt vagyunk, mi szereztük a legtöbb pontot a bajnokságban, többet, mint a Ferencváros. Ez hihetetlen, de megérdemeltük ezt a helyezést, szeretek itt lenni” – zárta a szeptemberben Debrecenbe érkező szakember, akinek szerződését 2025-is meghosszabbította a bajnokság friss bronzérmese.

A Honvéd megy, a Fehérvár marad

A kiesés elkerüléséért küzdő Budapest Honvéd a Puskás Akadémia otthonában a mérkőzés jelentős részében nem vállalt kockázatot, de így is a hazaiak jártak közelebb a gólszerzéshez, sőt Corbu révén gólt is lőttek, amelyet Vad II István játékvezető nem adott meg. Az esetet a VAR is vizsgálta, de mivel nem tudta biztosan megállapítani, hogy szabályos volt a találat, nem avatkozott közbe. A 82. percben újra a videóbíró került a középpontba, amikor Szolnoki kezezése után nem hívta ki a játékvezetőt, hogy nézze vissza az esetet, így elmaradt egy szinte mindenki számára nyilvánvaló büntető. Ekkor már támadóbb felfogásban játszottak a kispestiek, hiszen tudták, mivel a Fehérvár döntetlenre áll a Vasas otthonában, így egy sikerrel övék lehet a bentmaradást érő 10. pozíció. Három perccel a rendes játékidő vége előtt a kinyíló vendégek Slagveer góljával hátrányba kerültek, de két perccel később egyenlíteteni tudtak, így továbbra is nyílt volt a kiesés kérdése. Fordítani azonban nem tudtak, sőt, Favorov a 93. percben betalált és egyúttal a másodosztályba lőtte a Honvédot. „Az utolsó mérkőzéseken azt kaptam amit vártam. Ma a Honvéd is az életéért küzdött, a végén változtatott is, de végig mi uraltuk a játékot. Idő kérdése volt, hogy mikor tudunk betalálni, a végén aztán kiszakadt a gólzsák. A csapatom hozzáállását szerentém kimelni, hiszen az utolsó három meccset megnyertük, de nem a saját kezünkben volt a sorsunk, így nem értük el a dobogót” – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón a Puskás köbölkúti edzője, Hornyák Zsolt.

A kispestiek érzelmektől túlfűtött edzője, Dean Klafuric természetesen az elmaradt büntetőt említette először, de kiemelte, hogy a tavasz folyamán többször sem éremeltek vereséget és így a kiesés sem ők érdemelték volna. „Frusztráltak vagyunk a körülmények, szomorúak az eredmény miatt. A taktikai megközelítésről is beszélhetek, alacsonyan meghúzott védelmi vonallal álltunk fel, kontratámadásokra rendezkedtünk be a gyors játékosaink miatt, ezért is neveztük Tamás Krisztiánt a támadóhármasba a védelem helyett. A második játékrészre már magasabb letámadással, mindent vagy semmit hozzáállással mentünk ki a pályára, melyből egy nyílt sisakos, közönségszórakoztató küzdelem alakult ki, a hazaiak megszerezték a vezetést, majd egyenlítettünk. A csereként beálló játékosok sem okoztak csalódást. Ahogy említettem, a játékosaim a legjobbjukat nyújtották, büszke vagyok rájuk” – zárta az edző, akiről vasárnap a klub bejelentette, hogy nem Kispesten folytatja pályafutását.

Mindeközben a Fehérvár nem tudott gólt lőni a már biztos kieső Vasas otthonában, de így is bentmaradt az NB I-ben. „Az első játékrész nagyrészében a Vasas játszott jobban, főleg mezőnyben. A szünet jót tett nekünk, a második félidőben támadóbban és magabiztosabban játszottunk, a tizenhatos környékén voltak lehetőségeink, amikből kis szerencsével nagyobb gólhelyzetek is lehettek volna. Ma a szerencsével hadilábon álltunk és hiányoztak az extra villanások ahhoz, hogy megnyerjük a mérkőzést. Nagyon fontos volt, hogy a bajnokság utolsó két fordulójára sikerült talpra állnunk, a bennmaradás kiharcolásában pedig a csapat egészét és a csapatszellemet emelném ki” – olvasható Bartosz Grzelak vezetőedző értékelése a fehérváriak weboldalán.

Vereséggel zárt a Fradi

A szezon utolsó meccsén a Mezőkövesd 1:0-ra nyert saját pályáján a bajnok Ferencváros ellen. A hazai csapat a szezon során kétszer legyőzte az FTC-t és egyszer döntetlent játszott vele, mostani sikerével pedig a nyolcadikról a hetedik helyre lépett előre.

Jegyzőkönyv

OTP Bank Liga, 33. forduló

Kecskeméti TE–Kisvárda Master Good 1:0 (0:0)

Kecskemét, 4457 néző. Gólszerző: Katona B. (67.). Jv: Pintér Cs. Sárga lap: Szalai G., Tóth B., ill. Melnyik, Lucas.

ZTE FC–Paksi FC 1:1 (1:1)

Zalaegerszeg, 2672 néző. Gólszerzők: Ubochioma (13.), illetve Bőle (2.). Jv.: Farkas. Sárga lap: Kovács B., Szendrei, Lesjak, Ubochioma, ill. Szélpál, Hahn, Balogh B., Szabó J. Piros lap: Kovács B. (69., ZTE).

Debreceni VSC–Újpest FC 2:0 (1:0)

Nagyerdei Stadion, 14 014 néző. Gólszerzők: Lagator (26.), Manrique (52.). Jv.: Bogár. Sárga lap: Kusnyír, ill. Gouré, Pauljevics, Diaby.

Puskás Akadémia–Budapest Honvéd 2:1 (0:0)

Felcsút. 2512 néző. Gólszerzők: Slagveer (87.), Favorov (93.) ill. Szolnoki (89., öngól). Jv.: Vad II. Sárga lap: Colley, Plšek, Stronati, ill. Domingues, Szabó A., Zsótér. Piros lap: Domingues (92., Honvéd)

Vasas FC–MOL Fehérvár FC 0:0

Illovszky Rudolf Stadion, 2305 néző. Jv: Berke. Sárga lap: Novothny, Ódor, Berecz, ill. Flores, Schön.

Mezőkövesd Zsóry FC–Ferencvárosi TC 1:0 (1:0)

Mezőkövesd, 4110 néző. Gólszerző: Drazsics (45+1., 11-esből). Jv.: Karakó. Sárga lap: Filip, Lehoczky, Brtan, ill. Szécsi, Marquinhos.

Érdekes

Góllövőlista

Gólkirály: 26 gólos: Varga B. (Paks)
14 gólos: Drazsics (Mezőkövesd)
13 gólos: Do. Babunski (Debrecen), Kodro (Fehérvár), N. Lukics (Honvéd)
12 gólos: R. Mmaee (Ferencváros)
11 gólos: Ikoba (ZTE), Traoré (Ferencváros)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?