Minden, amit a budapesti atlétikai vb-ről tudni kell

atlétika

Szombaton délelőtt 10:50-kor, a férfiak 20 kilométeres gyalogló számával megkezdődött Budapesten a jövő vasárnapig tartó, 19. atlétikai világbajnokság.

Hat év után tér vissza az atlétika csúcseseménye, a szabadtéri vb Európába, Budapest pedig először ad otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) csütörtökön újraválasztott elnöke minden szempontból sikeres versenyben bízik, ami a legutóbbi két vb-ről nem feltétlenül volt elmondható; 2019-ben Dohában a stadionban még az esti programokon is sok volt az üres szék, tavaly az amerikai Eugene-ben pedig a foghíjas lelátók mellett az alacsony nézettségi adatok sem tölthették el örömmel a WA vezetőit.

Mindent a nézőkért

Budapesten ilyen veszély nem fenyeget: a szervezők már napokkal ezelőtt bejelentették, hogy átlépték a bűvös 300 ezres jegyeladási határt. A vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ, illetve a Hősök Tere mellett – a maraton útvonalának szinte teljes hosszán – számos szurkolói pont áll az érdeklődők rendelkezésére, az Erzsébet téri szurkolói zónában pedig rengeteg programmal, igazi fesztiválhangulattal várnak mindenkit.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa hangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a világbajnokságra kilátogatók a kilenc nap alatt életre szóló, marandó élménnyel gazdagodjanak. A vb-k 40 éves történetében először az egyes versenyszámok előtt kisfilmekkel mutatják be a sztárokat a közönségnek. A műsorszámok között élőzene lesz és egy mobil dj fog a nézőtéren, a sorok között járkálni. A Nemzeti Atlétikai Központban két ismert televíziós kommentátor, Hajdú B. István és Méhes Gábor látja majd el információkkal a stadion közönségét.

Egyedülálló lesz a vb abban a tekintetben is, hogy az éremátadás a stadionon kívül, a sportparkban, a medálplázában lesz, ahol egész napos, éjfélig tartó programmal, élő koncertekkel szórakoztatják majd a nézőket.

atlétika

Kikre kell odafigyelni?

Persze, legalább ennyire fontos lesz az is, ami az atlétikai pályán történik. Az előjelek pedig kedvezőek: idén már négy atléta hat számban döntötte meg minden idők legjobbját, s ők valamennyien indulnak a vb-n. 2023 eddigi csúcshalmozója a kenyaiak középtávfutója, Faith Kipyegon, aki június elején egy héten belül az 1500 és az 5000 méter világcsúcsát is megfutotta, majd július 21-én egy mérföldön is megtette ugyanezt.

Az idén világcsúcsot döntő atléták közül papíron előzetesen a svédek rúdugrójának, Armand Duplantisnak a sikerére lehet a legbiztosabban fogadni. A rekordot februárban 6,22 méterre javító, olimpiai és vb-címvédő 23 éves ugró egyértelműen a mezőny előtt jár, ő az egyetlen, aki szinte bármikor képes 6 méter fölé jutni.

Férfi súlylökésben az amerikai Ryan Crouser emelkedik ki, a tavaly felállított világcsúcsát idén 23,56 méterre javította, ugyanakkor több komoly kihívója is lesz, többek között a kétszeres világbajnok honfitársa, a magyar felmenőkkel rendelkező Joe Kovacs.

Szakállas csúcsot sikerült megdöntenie júniusban az etióp Lamecha Girmának, aki férfi 3000 m akadályon 7:52,11 percre írta át a legjobb időt, melyet addig, 2004 óta a katari Szaif Szaid Sahin tartott. A csúccsal ugyanakkor „csupán” elsőszámú kihívóvá lépett elő, a favorit ugyanis a Tokióban és Eugene-ben is aranyérmes marokkói Szufian el-Bakkali.

A leggyorsabbak

A vb-k leginkább várt számai a férfi és női 100 méter. Előbbiek esetében gyakorlatilag lehetetlen egyetlen esélyest megnevezni, sőt, 7-8 olyan sprinter is van a mezőnyben, aki nyerhet. Tavaly az amerikaiak végeztek az első három helyen, most viszont közülük csak a címvédő Fred Kerley indul, viszont így sem lehetetlen az újabb amerikai tarolás, mivel Kerley mellett a 200 címvédője, Noah Lyles és a 2019-es vb-győztes Christian Coleman is futni fog. Viszont az sem lehetetlen, hogy egyikük sem fér fel a dobogóra, idén ugyanis a brit Zharnel Hughes volt eddig a leggyorsabb (9,83 sec), megelőzve a kenyai Ferdinand Omanyalát (9,84 sec). Szintén rajthoz áll a tokiói játékok bajnoka, az olasz Lamont Marcell Jacobs.

A nőknél háromesélyesnek tűnik a harc a leggyorsabbnak járó címért. Méghozzá a tavalyi győztes, elnyűhetetlen Shelly-Ann Fraser-Pryce, a Eugene-ben ezüstérmes, idei ranglistaelső honfitársa, Shericka Jackson és az amerikai bajnok Sha'Carri Richardsson között.

atlétika

Csúcspénzek

A kimagagasló eredményekért bőséges jutalom jár: a WA 100 000 dollárt fizet a világcsúcs megdöntéséért (a beállításáért azonban nem jár bónusz). Az egyéni versenyszámok győztesei 70 ezer dollárt kapnak, a második helyezés 35 ezer dollárt, a 3. hely 22 000 dollárt ér. A negyediktől a nyolcadik helyig sorrendben 16, 11, hét-, hat- majd ötezer dollár jár.

A váltók győztesei csapatonként 80 000 dollárt kapnak, a második itt is a felét kapja, 40 000 dollárt, a harmadik egységnek 20 000 jár. De még a nyolcadik helyezett váltó is kap 4000 dollárt. Mindezt azt jelenti, hogy a verseny összdíjazása 8 498 000 dollár lesz.

Magyar és szlovák esélyek

A rekordlétszámú, 63 indulóval egy sikert már a rajt előtt elkönyvelhet a magyar szakvezetés, amely a vb-3., Eb-2. kalapácsvető, Halász Bence éremesélye mellett 3-4 döntős szerepléssel számol. „Ha nem Magyarországon lenne ez a vb, akkor 32 versenyzőt indíthatnánk 35 számban, ami egyébként szintén csúcs lenne” – nyilatkozta Scheidler Géza sportszakmai igazgató, aki szerint a Halász ezúttal is dobogón végezhet. „Ő egy maximalista típus, a csúcsra akar felérni, nem adja lejjebb. Hihetetlen munkát elvégzett, a motiváltsága pedig maximális – mondta Schiedler, aki a szombathelyiek klasszisán kívül még az olimpiai bronzérmes, fedett pályás vb-győztes súlylökőt, Márton Anitát, a hétpróbázó Krizsán Xéniát, a férfi 400 méteren idén már kétszer is 45 másodpercen belül futó Molnár Attilát és a 19 éves gerelyhajító Herczegh Györgyöt is kiemelte, mint akik kiemelkedően szerepelhetnek.

A szlovák küldottség 9 tagú lesz, amelytől a vezetés 2-3 elődöntős részvételt remél. A sprinter Ján Volko hat év után a második vb-jén indulhat: Londonban 100-on a 28., 200-on a 15. lett, amivel a magyar fővárosban is maximálisan elégedett lenne. „Azt nem merem megjósolni, képes lehetek-e most hasonlóra, akkor egy picivel jobb formában vártam a vb-t. De a mostani idényben szerintem még nem értem el a maximumom” – jegyezte meg Volko. Rajta kívül Gabriela Gajanovától (800 m) és Viktória Forstertől (100 m gát) számítanak a legjobb eredményekre, de akár Martina Hrašnová is meglepetést okozhat. A 40 éves kalapácsvető 2009-ben Berlinben bronzérmes volt.

Az első nap

A férfi 20 kilométeres gyaloglás mezőnye a viharriasztás miatt az előre bejelentett 8.50 helyett 10.50-kor rajtolt el a Hősök teréről és itt is ér majd célba, így a magyar keretből elsőként Helebrandt Máté szerepelhet a vb-n. Szintén már szombaton dobókörbe lép Halász is. Rajta kívül Rába Dániel és Varga Donát is indul férfi kalapácsvetésben, amelynek döntőjét vasárnap rendezik. A legnagyobb esélyes a hatodik elsőségére törő lengyel Pawol Fajdek.

A 4x400 méteres vegyes váltóban viszont már az első napon győztes hirdetnek. A magyar négyestől nagy bravúr lenne bekerülni az esti döntőbe, de az idén futott országos csúcs körüli eredménnyel erre is mutatkozik esély.

Megkezdik kétnapos küzdelmüket a hétpróbázók, köztük két magyar, a fedett Eb-bronzérmes Krizsán Xénia és a szintén a 2021-es tető alatti kontinensbajnokságon hatodik Nemes Rita. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?