Megvan Olaszország új csillaga

moto

A Ducati olasz pilótája, Francesco Bagnaia nyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2022-es sorozatát, talán a történelem legnagyobb fordítását bemutatva a 2021-es világbajnok, Fabio Quartararóval szemben.

A MotoGP idén sem hazudtolta meg önmagát, elképesztően izgalmas szezonon vagyunk túl. Fabio Quartararo meneteléséről szóltak kezdetben a hírek, majd jött pár botlás, így végül a francia tehetség nem tudta megvédeni a világbajnoki címét. Bagnaia ugyan végig tartotta magát, de több futam is volt, ahol nem igazán találta a „góllövő cipőjét, sőt, volt olyan szakasza is az évnek, amikor az olasz pilóta 94 pontos hátránnyal állt fel a rajtrácsra. A szezon második felében bemutatott konstans teljesítménye végül azt eredményezte, hogy Casey Stoner 2007-es világbajnoki címe után ismét egy ducatis ünnepelhetett a szezon végén.

De ki is Francesco „Pecco” Bagnaia?

Az újdonsült világbajnok gyerekkora óta a motorozásnak élt. 2009-ben megnyerte a MiniGP sorozatot, majd 2010-ben a 125-ös kategóriában lett második. 15 évesen már olyan ellenfelekkel találta szembe magát, mint Alex Márquez (Marc öccse), és nem sokkal később bekerült a VR46 Riders Academyre, amely a legendás Valentino Rossi versenyzőnevelő programja.

Bagnaia így Rossi kezei alatt bontogathatta szárnyait és teljesítményében komoly fejlődés látszódott. A Moto3-as tanulóévek és a 2016-os vb-elsőség után 2017-ben már a Moto2-ben találta magát, és 2018-ban meg is tudta nyerni a vb-t ebben a géposztályban is.

Ezt követően 2019-ben a Pramac Ducati esélyt adott neki a királykategóriában. 2021-re már gyári ülést kapott, s 4 győzelmet és 9 dobogót szerzett, ám a szezon során többször is hibázott, így lemaradt a világbajnoki címről.

2022 meghozta számára a várt sikereket, és egy elképesztő hajrában végül Francesco Bagnaia felült a trónra és ő lett a királykategória világbajnoka.

Olasz motoron, olasz pilóta utoljára 1972-ben nyert világbajnoki címet, akkor Giacomo Agostini az MV Agusta nyergében tette ezt meg. Bagnaia formáját elnézve minden adott ahhoz, hogy Agostini és Rossi nyomdokaiba lépjen, ehhez azonban lesz egy-két szava Quartararónak, Martinnak vagy épp a nyolcszoros világbanjok Marc Márqueznek, de ami biztos, hogy 2023-ig a 63-as szám marad a csúcson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?