Magyar nyolcezres siker Pakisztánban

Vargacsaba

A nagyváradi Varga Csaba sikeresen megmászta a 8125 méteres Nanga Parbatot Pakisztánban.

A nagyváradi magyar mászó Erőss Zsolt és Török Zsolt után a harmadik magyar, aki feljutott a pakisztáni Nanga Parbatra, amely a föld kilencedik legmagasabb csúcsa.

Varga médiapartnere, a Hazajáró szombaton számolt be arról, hogy elkezdődött a csúcstámadás, majd vasárnap délután közölte, hogy helyi idő szerint 15 óra körül a mászó elérte a 8125 métert.

Az erdélyi sportoló a Mount Everesten tragikusan elhunyt Suhajda Szilárdhoz hasonlóan a tiszta mászás híve, expedíciói során egyszer sem használ pótlólagos oxigént, illetve magashegyi teherhordók segítségét sem veszi igénybe.

A beszámolók szerint Varga Csaba a csúcsra tartva, majd lefelé is kihagyta a legmagasabban fekvő, négyes tábort, ami komoly nehezítést jelentett számára – egyes sajtóhírek szerint a rossz időjárás miatt döntött így, más források szerint a 4-es tábor idén ki sem volt építve a hegyen, mert azt a kereskedelmi expedíciók nem tartották szükségesnek.

Varga Csaba a vasárnap éjszakát a 6750 méter magasan fekvő 3-as táborban töltötte, teljes épségben. Hétfő délután már el is érte a hegy alaptáborát. A Gasherbrum I–II, a Broad Peak, a Manaszlu és a Dhaulagiri után ez a hatodik nyolcezres sikere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?