Kilátástalan helyzetből lett bajnok a Real Madrid

Története 34. spanyol bajnoki címét nyerte a Real Madrid (Fotók: TASR/AP)

A Real Madrid története 34. bajnoki címét nyerte a spanyol bajnokság 2019/2020-as kiírásában. Zinédine Zidane csapata számos nehézséggel nézett szembe a szezon a folyamán, és sokáig úgy tűnt, hogy idén sem lesz esélye a Barcelona ellen. A koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után viszont nem hibáztak a madridiak, miközben legnagyobb riválisuk többször is pontokat veszített, így a végén magabiztosan hódították el a bajnoki címet.

A múlt csütörtöki, Villarreal elleni 2–1-es győzelemmel matematikailag is biztossá vált a Real Madrid bajnoki címe. „A spanyol bajnokságot roppant nehéz megnyerni, ezért különösen hálás vagyok a játékosaimnak. Ez az egyik legszebb estém, amióta edzőként dolgozom. Boldogabb vagyok, mint amikor Bajnokok Ligáját nyertünk” – nyilatkozta Zinédine Zidane. A kijelentése megalapozott volt; BL-trófeából négyet is szerzett a Real az elmúlt évtizedben, spanyol bajnoki címből azonban ez volt mindössze a harmadik 2008 óta.

Ősszel rá sem lehetett ismerni Zidane csapatára

Az idei szezon sem indult túl jól a Real számára. Az első nyolc fordulóban csak öt győzelmet aratott a csapat három döntetlen mellett, ráadásul három mérkőzést leszámítva mindig kapott legalább egy gólt. Emellett pedig Zidane kedvenc játszóterén, a Bajnokok Ligájában is kudarcot vallott az együttes; a Paris Saint-Germain otthonában sima 3–0-s vereséget szenvedett, a Club Brugge ellen pedig csak 2–2-es döntetlent játszott a Bernabéuban. Az abszolút mélypont viszont a spanyol bajnokság kilencedik fordulójában jött el, amikor a Real 1–0-s vereséget szenvedett az újonc Mallorca otthonában.

A mindig kritikus spanyol sajtó össztűz alá vette a sztárokat – különösen az egész szezonban sérüléssel bajlódó, 100 millió euróért vásárolt Eden Hazard-t –, sőt még magát Zidane-t is, akinek már a távozását is megszellőztette. A Real viszont egyik napról a másikra vigyázba vágta magát, és gépies fegyelemmel kezdte nyerni a mérkőzéseket, mígnem december közepén ismét kisebb hullámvölgybe került az együttes. A Valencia, a Barcelona és az Athletic Bilbao ellen is csak döntetlent játszott a csapat, amely csupán egy gólt szerzett az említett három mérkőzésen.

Ez pedig tökéletesen rávilágított a Real egész szezonját végigkísérő problémára; nem volt, aki gólt lőjön. Hiába volt ott a támadók között Hazard, Gareth Bale, Luka Jovic meg a két brazil tinisztár, Vinícius és Rodrygo, Karim Benzemán kívül képtelen volt bárki más betalálni. A francia csatár mellett a középpályások és Sergio Ramos szolgáltatta azokat a gólokat, amelyek a győzelemhez kellettek.

Érdekes

A klubelnök nem tervez nagybevásárlást

Florentino Pérez klubelnök az Onda Cero rádiónak nyilatkozva szögezte le, hogy új játékosszerződéseket nem fognak kötni a történetének 34. bajnoki címét megszerző királyi gárdánál, mivel – utalt a koronavírus-járvány okozta gazdasági gondokra – „nehéz a helyzet”. „Hogyan is tehetnénk meg azt, hogy miközben fizetéscsökkentést kérünk a játékosoktól, aközben sok pénzért aláír hozzánk valaki. A Realhoz csak akkor szerződhet bárki is, ha kievickéltünk a mostani nehéz szituációból” – mondta az elnök.

 

A védelem nyerte meg a bajnoki címet

Legyen szó akár a közel-, akár a régmúltról, a Realra mindig is inkább az volt jellemző, hogy úgy nyeri meg a mérkőzéseket, hogy eggyel több gólt lő, mint az ellenfele. „Ma, ha egy csapat kétgólos hátrányban van, azt mondjuk: ezek ki fognak kapni. Mi nem voltunk ilyenek. Kaptunk két gólt? Lőttünk hármat. Jó móka volt” – nyilatkozta Zidane még játékosként, a galaktikus korszak idején.

De nem kell ennyire régre visszamenni az időben, elég csak megnézni a Real eredményeit azokban az években, amikor Zidane irányításával megnyerte a 11., 12., majd 13. Bajnokok Ligája-trófeáját. Idén viszont teljesen új irányt vett a Real – már nem az volt a fontos, hogy minél több gólt lőjön a csapat, hanem, hogy ne kapjon egyet se. A Real mindössze 23 gólt kapott 38 forduló alatt – 19 bajnokin pedig érintetlen maradt a hálója –, ami kevesebb, mint amennyit az Atlético Madrid kapott, az utóbbi évek legjobban védekező spanyol csapata. Amióta 38 fordulós a La Liga, a Real soha nem kapott olyan kevés gólt, mint a mostani menetelése alkalmával.

A rekordbajnok eddigi legjobb teljesítménye még az első húszcsapatos kiíráshoz, az 1987/1988-as szezonhoz kötődik. Akkor a Leo Beenhakker által vezetett együttes 26 gólt kapott. Mindebben nagy szerepe volt Thibaut Courtois kapusnak, aki 34 bajnokin védett, és csupán 20 gólt kapott, ezzel pedig megelőzte Jan Oblakot a Zamora-díjért folytatott versenyfutásban – legutóbb 2008-ban nyerte ezt a díjat Real-kapus, akkor egy bizonyos Iker Casillas. Courtois-án kívül a Ramos vezette védelem is remekelt; a Real 8,7 lövést engedett az ellenfeleknek mérkőzésenként, ami a második legkevesebb a ligában – ennél kevesebbszer csak a Getafe kapuját vették célba az ellenfelek.

Érdekes
iker casillas

Casillas visszatér a Realhoz

Ötévi távollét után új minőségben visszatér a Real Madridhoz Iker Casillas, a spanyol futballcsapat korábbi legendás kapusa. A Marca című spanyol sportnapilap híre szerint Florentino Pérez klubelnök tanácsadója lesz a világ- és kétszeres Európa-bajnok, akinek teljes feladatkörét a következő hetekben határozzák meg. Casillasnak szimbolikus szerepet is szánnak: a Real Madrid nagyköveteként is számítanak rá. A 39 éves Casillas tavaly május elején hagyott fel az aktív játékkal, miután futballkarrierje utolsó állomásán, portugál csapata, a Porto edzésén szívrohamot kapott. A Real Madridban 725 mérkőzésen védett, a válogatottban 167 fellépése volt, amivel a spanyol örökranglistán az első helyet foglalja el.

Az újraindulás után megállíthatatlan volt a Real

Mindez azonban önmagában még nem lett volna elég a Real bajnoki elsőségéhez – kellett hozzá a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet is. Az újraindulás után ugyanis a Real tíz mérkőzést nyert, miközben a Barcelona folyamatosan hullatta a pontokat. „Legutóbbi tíz meccsünkből tízet nyertünk, ez fenomenális, egyben különleges is, hiszen előtte két hónapig otthon voltunk bezárva. Aztán visszajöttünk, másképp készültünk fel és megcsináltuk, bajnokok lettünk, ami mindenki érdeme, az egész csapaté” – mondta a vezetőedző.

Ramos hasonlóképpen fogalmazott: „Ez a trófea a munka és az állandóság gyümölcse – kezdte a tízgólos csapatkapitány. – Ha jól végzed a dolgodat, végül megkapod a jutalmadat. Sorozatban tíz meccset megnyerni egyáltalán nem könnyű, akkor is, ha vannak, akik nem így gondolják. Rendhagyó idény volt, ám a járvány utáni időszakban egyértelműen látszott, melyik csapat a legjobb. Ez az ötödik bajnoki címem, rendkívül boldog vagyok. Zidane a kulcs, a hajó kapitánya. Megbízik a játékosokban, ami nem magától értetődő az edzők körében. Vakon hiszünk benne. Amihez hozzáér, arannyá válik.”

Zidane-nak ez volt a 11. trófeája edzőként úgy, hogy a Villarreal ellen ült 209. alkalommal a Real kispadján, vagyis átlagosan 19 mérkőzésenként nyert egy kupát a csapatnak.  Ezzel az eredménysorral már edzőként is beírta a nevét a klub történelemkönyvébe, ő a 118 éves klub második legsikeresebb edzője. A legtöbb címet – összesen 14-et – Miguel Munozzal nyerte a Real Madrid, de neki ehhez 605 mérkőzésre volt szüksége 1960 és 1974 között. Zidane először 2016 januárjában lett a Real edzője, amellyel egyből megnyerte a Bajnokok Ligáját, és ezt a következő két szezonban is megismételte.

A 2017/2018-as szezon végén bejelentette, hogy távozik, ám 2019 márciusában ismét elvállalta a gyengén szereplő csapat irányítását. A Realnak idén is megvan az esélye, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját, igaz ehhez előbb le kellene dolgoznia a 2–1-es hátrányát a Manchester City elleni idegenbeli nyolcaddöntő-visszavágón.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?