Helyszíni riport Monzából: Leclercet hősként ünnepelték

leclerc

Charles Leclercet, a Ferrari versenyzőjét hősként ünnepelte az olasz közönség a Forma–1-es Olasz Nagydíj után, miután a 21 éves pilóta 9 évnyi kimaradás után először juttatott a csúcsra vörös autót Monzában. A Mercedes részéről Hamilton bosszús a versenybírák miatt, Bottas elégedett az eredménnyel.

Kimaxolta a Ferrari

Nagy volt a nyomás a Ferrarin a nyári szünetet követően: a belgiumi és az olaszországi nagydíjhétvégékkel kezdődött meg a szezon második fele, amelyeknek helyszínei „papíron” a maranellóiak autóihoz passzolnak idén. Az idei számos elmulasztott lehetőség után a Ferrarinak bizonyítania kellett, és a hétvégi Olasz Nagydíjon hazai közönsége előtt is meg kellett őriznie méltóságát. Ebben segítségükre volt versenyzőjük, Charles Leclerc, aki előbb az időmérőn a pole pozíciót, majd a versenyen a győzelmet is bezsebelte. Óriási örömünnep alakult ki a monzai versenypályán, miután utoljára Fernando Alonso volt az, aki még 2010-ben megörvendeztette a tifosit. Leclerc tehát a belgiumi versenyhétvége után Monzában is a dobogó legfelső fokára állhatott, így sorozatban másodszor szerzett győzelmet a Ferrarinak, nem is akárhogyan: a Mercedes versenyzői a futam egésze alatt nyomás alatt tartották őt, egy pillanatra sem szakadtak le róla.

„Nagyon sok minden van a fejemben, nagyon sok érzelem – nyilatkozta Leclerc a leintést követően. – Nyilvánvalóan nagyon nehéz volt a futam alatt, amikor Lewis mögöttem volt. Azt hiszem, a legnagyobb különbség 1,7 vagy 1,8 másodperc volt köztünk, szóval szorosan követett. Tudtam, hogy ő ritkán hibázik, és bár én néhányszor megtettem, pozícióba nem került számomra. Ez az érzés minden gyermekkori álmomat felülmúlja: az, hogy ennyi ember egy csapatért szurkol, együtt énekelnek, lenyűgöző.”

Hamilton bosszús

Lewis Hamilton a verseny jelentős részén próbálkozott Leclerckel szemben, azonban a Ferrari egyenesbeli tempója és a monacói pilóta védekezési technikája esélyt sem adott neki arra, hogy átvegye a vezető pozíciót a futamon. A csata egyik manőverét, amikor Hamilton egyik támadásakor Leclerc leszorította őt a pályáról, a versenybírák meg is vizsgálták, és figyelmeztették a monacóit. A Mercedes versenyzője a futam után elmondta, ez az eset nem tetszett neki, és nem érti, miért maradt büntetlenül az incidens.

„Folyamatosan a következetességet kérjük a szabályok betartásával kapcsolatban – mondta a brit pilóta. – Szóval volt egy szabály, amit ma nem tartottak be, és másmilyen következményt alkalmaztak rá. Nem tudom, hogy miért. Ez a motorsport – azt hiszem, a stewardok ma másképp keltek fel reggel. Nem tudom...”

A brit versenyző láthatóan nem volt boldog az eredménytől, miután egy ponton hibázott, és így csapattársa, Valtteri Bottas is elment mellette – ezt követően pedig ő volt az, aki üldözőbe vette Leclercet.

Bottastól is jött a nyomás

Bottas tehát átvette Hamilton szerepét a futam végére, és a frissebb abroncsokon próbálta megelőzni Leclercet, aki azonban nem hagyta magát, hiszen csak a győzelem járt az eszében – hazai közönsége előtt nem volt más elfogadható opció számára. Bottas többször tévesztett, ám Leclercet nem sikerült hibába hajszolnia.

„Mindent megpróbáltunk ma, csapatként is és én személyesen is mindent beleadtam a győzelemért. Természetesen idegesítő, mert nagyon szoros volt. Kevesebb mint 1 másodperccel csúsztunk le a győzelemről. Az volt a trükkös, hogy annyira gyorsak az egyenesben... Annyira közel kellett volna lennünk a kanyarokban, hogy ott már nem lehetett követni a másikat. Keményen nyomtam, mit is mondhatnék? Nem volt elég. Másrészt jó futam volt, élveztem, a győzelemre mentünk, és elég jó volt a tempónk is” – nyilatkozta Bottas.

Vettel nem örülhetett

Sebastian Vettel azonban kicsit sem érezhette át Leclerc örömét: a német pilóta 2015 óta tagja a Ferrarinak, azonban ő még nem tudott a dobogó legfelső fokára állni az olaszok előtt. Vettel hibázott a futam során, megpördült, majd a pályára úgy tért vissza, hogy nekiment Lance Stroll autójának, ezért büntetéssel is sújtották. A mezőny végéről csupán a 13. helyig tudott felzárkózni, így pontot sem szerzett a német.

Érthető módon rendkívül csalódott volt a futam után, a csapatfotózásra is keserű arccal érkezett, a csapatfőnökkel, Mattia Binottóval az oldalán. Természetesen gratulált csapattársának, azonban az arcán lévő kényszeredett mosoly azt mutatta, hogy legszívesebben hazamenne. Ezt követően a csapattagok öleléssel próbálták őt vigasztalni – sikertelenül.

A bajnokság alakulása

Leclerc olaszországi győzelmével megelőzte csapattársát, Sebastian Vettelt a világbajnoki tabellán, és 3 pontra felzárkózott Max Verstappen mögé, ezzel jelenleg 182 ponttal a 4. helyen áll. Hamilton továbbra is magabiztosan vezeti a bajnokságot, 284 ponttal áll az élen, és csapattársa, Bottas 63 egységnyi lemaradással követi őt a második helyen. A Mercedes előnye is tetemes a konstruktőri világbajnokságban: 154 pontos előnnyel vezetnek legnagyobb riválisaik, a Ferrari előtt.

A szezon hátralévő versenyhétvégein már nincs a belgiumi és az olaszországi pályához hasonló, amely ennyire a Ferrari autóihoz passzolna – Leclerc szerint reálisnak kell lenniük, amikor a szezon hátralévő részéről és az esélyeikről van szó, a Mercedes teljesítménybeli előnye ugyanis továbbra is óriási.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?