Európai Játékok: magyar sikerek, szlovák figyelmeztető jelek

Európai Játékok

20 ezer néző jelenlétében kialudt a láng vasárnap este a krakkói Henry Reyman Városi Stadionban, ezzel hivatalosan is véget ért a III. Európai Játékok,

A Wisla Kraków labdarúgócsapatának otthonában nem volt telt ház, ám így is húszezer néző előtt zajlott a két és fél órás látványos showműsor. A kezdés után szűk félórával vonultak be a részt vevő országok zászlóvivői. A magyar lobogót az öttusázók férfi egyéni versenyében bronzérmes és ezzel olimpiai kvótát szerző Bőhm Csaba vitte, a szlovákot a triatlonozó Zuzana Michaličková.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint a kitűzött célokat maximálisan elérte a magyar küldöttség azzal, hogy öt olimpiai kvótát szerzett és összesen 38 dobogós helyezést gyűjtött, amivel az éremtáblázat 8. helyén végzett.

Gyakorlatilag ahol kvótaszerzési lehetőség volt, onnan elhoztuk azt, amit lehetett. Persze nyilván vannak, akiknek nem sikerült annyira a verseny, ők majd tanulnak ebből, de a csapat egésze kiválóra vizsgázott – emelte ki Fábián. – Külön öröm számomra sok nem olimpiai sportág. Nekik szerintem plusz élmény, hogy egy ilyen multisporteseményen lehettek, de az még nagyobb öröm, hogy ők egy csapat voltak velünk, és mindenki ment szurkolni mindenkinek.

Szlovák szempontból a nyolc megszerzett érem, a 33. hely az éremtáblázaton, átlagosnak mondható (bár Minszkkel összehasonlítva Krakkóban bővült a sportágak/versenyszámok köre). Ugyanakkor figyelmezető jel lehet, hogy olimpiai számokban kizárólag az atlétáik állhattak dobogóra, akik csapatversenye nem a NOB égisze alatt zajlott. Olimpiai kvótát pedig egyetlen szlovákiai sportolónak sem sikerült kiharcolnia.

A 2027-ben esedékes IV. Európai Játékok helyszínét a tervek szerint októberben, a kontinens olimpiai bizottságainak közgyűlésén jelentik be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?