Eb-selejtezők: Magyarország az elitben, Szlovákia nagyon mélyen várja a sorsolást

magyarfoci

Magyarország labdarúgó-válogatottja az első, míg Szlovákia az ötödik kalapból várja a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak vasárnapi sorsolását.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szeptemberben véget ért Nemzetek Ligája-alapszakasz eredményei alapján alakította ki a 2024-es Eb-selejtezők kalapbeosztását.

A szabályok

A kvalifikációban az UEFA 55 tagállama közül 53 indul. A németek a 2024-es Eb házigazdájaként nem selejteznek, míg Oroszországot az ukrajnai háború miatt kizárták a sorozatból.

A sorsoláskor politikai okok miatt nem kerülhet egy csoportba Ukrajna és Fehéroroszország, Örményország és Azerbajdzsán, Koszovó és Szerbia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina, valamint Spanyolország és Gibraltár. Hogy megkímélje a hosszú utazástól a válogatottakat, az UEFA földrajzi korlátozásokat is bevezetett a sorsoláskor: Izland például az örmény–ciprusi–georgiai–izraeli válogatottak közül legfeljebb eggyel kerülhet azonos csoportba, de Örményországnak és Kazahsztánnak is legfeljebb egyszer kell majd kiruccannia Európa legnyugatibb országaiba.

Egy másik földrajzi korlátozás értelmében az északi országok közül (Feröer, Izland, Norvégia, Finnország, Svédország, Fehéroroszország, Lettország, Észtország, Litvánia) legfeljebb kettő szerepelhet egy csoportban.

Érdekes

Eb-selejtezők, kalapok

1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, MAGYARORSZÁG, Svájc, Lengyelország.

2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina,Szerbia, Skócia, Finnország.

3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország.

4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia.

5. kalap: SZLOVÁKIA, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta.

6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein.

Magyarok és szlovákok

A Nemzetek Ligája A divíziójában bravúrosan szerepelt a magyar válogatott, Szalaiék csoportjuk második helyén végeztek az olaszok mögött, megelőzve a németeket és az angolokat. Ennek köszönhetően Marco Rossi együttese a legerősebb kalapból várhatja a vasárnap délben kezdődő frankfurti sorsolást, azaz garantáltan elkerül több nagyon erős válogatottat, többek között a spanyolt, az olaszt, a portugált és a belgát.

A szlovák válogatott az NL C divíziójában is csalódást keltően szerepelt, így csak az ötödik kalapból várja a sorsát, ahol többek között Gibraltár, Moldova és Málta is a „társaˮ.

Továbbjutási kulcs

Az 53 résztvevő csapatot tíz selejtezőcsoportba sorsolják. Három csoportban 6-an lesznek, a többiben 5-en. Itt az egyetlen kitétel, hogy a Nemzetek Ligája négyes döntője bejutott csapatok (Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország) nem kerülhetnek hatfős csoportba.

Mindegyik csoportból az első két helyezett automatikusan kvalifikálja magát a 2024-es Eb-re – ez (kiegészülve a házigazda németekkel) összesen 21 csapat. A fennmaradó három helyért pótselejzőben küzdenek meg a csapatok, amely során a 12 résztvevő három darab négycsapatos tornán vesz részt. Itt jön képbe a szeptemberben véget ért Nemzetek Ligája – az NL végső sorrendjének 12 legjobb olyan csapata kapja meg a bónusz esélyt a pótselejtezőben, amely a hagyományos selejtezőcsoportban nem harcolta ki az Eb-részvételt. Amennyiben tehát Magyarország lecsúszna az egyenes ági kijutásról, szinte biztos, hogy a jó NL-szereplésnek köszönhetően a pótselejtezőben még lesz esélye kiharcolni a részvételt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?