Dühös magyar bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyában

Shaolin1
Peking |

A rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számában Liu Shaoang megszerezte a magyar csapat második érmét Pekingben. Bátyját, Liu Shaolin Sándort az első helyről zárták ki a döntőben, de óvott a magyar csapat.

Az első ítéletek kedveztek Liuéknak

A vegyes váltóval bronzérmet szerző Krueger John-Henry, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is ott volt az egy kilométeres egyéni versenyszám negyeddöntőjében. Elsőként Krueger lépett jégre, aki nagyrészt az ötfős mezőnyben negyedikként korcsolyázott, egyszer feljött a második helyre, de gyorsan elveszetette ezt a pozíciót. Az utolsó kanyarban az első három helyezett kilökte egymást, így a négy évvel ezelőtt még amerikaiként érmet szerző sportoló megnyerte a futamát. A videózás után azonban szabálytalannak minősítették az előzését és kizárták.

Liu Shaoang jóval magabiztosabban korcsolyázott és az utolsó körig vezetett, ekkor a dél-koreai Li megelőzte, de másodikként így is megvolt a továbbjutás. Liu Shaolin futamában ott volt a világbajnok és világcsúcstartó másik koreai Hvang Te Hont is. A magyar versenyző a második helyen haladt, amikor a holland Knegt megelőzte, majd kilökte őt. A leintés után itt is a videobíró döntött, Knegtet kizárták míg Shaolint továbbjuttatták az elődöntőbe.

Itt a magyar édesanyától és kínai édesapától született testvépárt a második futamba sorolták, ahol hat versenyző állt rajthoz. Liuék közül a fiatalabb kezdett jobban, testvére viszont az utolsó helyről megelőzte a teljes mezőnyt. Az utolsó körben a dél-koreai Li megelőzte Shaoangot, majd szabálytalanul bevágott elé és kilökte a magyar gyorskorcsolyázót. A futamot Shaolin nyerte, a videózás után a koreait kizárták, a magyart pedig továbbjuttatták a döntőbe.

A videó döntött az érmekről

A fináléban a két magyar sportoló mellett három kínai kapott helyet. Ezek után borítékolható volt, hogy egy kettő a három elleni csatát hoz majd a futam. Az első rajt után Liu Shaoang állt az élen, körülbelül a táv felénél, amikor a végén küzdő Liu Shaolin Sándor összeért egy riválisával, utóbbinak letört a korcsolya éléből egy darab, amiért megszakították a futamot. Az újraindítást követően Liu Shaolin ment jobban, de volt, amikor mindhárom kínai beszorította őt, de nem esett el. Liu Shaoang, akinél nagyon figyeltek, hogy ne férközhessen testvére közelébe, egy párharc után kissé lemaradt és úgy tűnt kiszált az éremért folyó csatából. Az élen a magyar versenyző mellett két kínai maradt, akik közül az egyik szintén leszakadt. Az utolsó kanyarban is Liu Shaolin fordult be elsőnek, majd a cél előtt valamelyest kitette oldalra a kezét, amit a kínai ellenfele két kézzel húzott vissza. Ennek ellenére centiméterekkel ugyan, de Liu Shaolin Sándor ért be elsőnek és el is kezdte ünnepelni az olimpiai bajnoki címet.

Miután sokáig nem hirdették ki a hivatalos végeredményt, egyre feszültebb volt a hangulat a pekingi Fedett Stadionban. Végül az a döntés született, hogy a vegyes váltóval szombaton bronzérmet szerző magyart két esetben is szabálytalannak látták (a második a befutó előtti eset volt), így kizárták. Az olimpia bajnok a kínai Zsen Ce-vej lett. A kizárás egyben azt eredményezte, hogy a negyedik helyen befutó Liu Shaoang előrelépett és bronzérmes lett, az ezüstöt pedig Li Ven-lung kapta.

Shaoang

Szomorúság és óvás

Egy érzelmi hullámvasút volt az utolsó fél óra. Próbálok diplomatikusan válaszolni és higgadt maradni. A pálya mellett egy kicsit elvesztettem a fejem és elszabadultak az érzelmeim. Nem tudom ilyen esetben mit kellett volna csinálnom. Próbálok megnyugodni, próbálom elfelejteni ami volt és készülök a következő futamokra. Kaptunk sok jót és sok rosszat is. Visszafújták az elején a futamot, ami nagyon rosszul jött. Az élen voltam és nagyon jól éreztem magam, volt egy nagyon szép előzésem. Mikor újra elindultunk már nem tudtam előre jönni és ebben sajnos ennyi volt” – kezdte az értékelést a döntő után a bronzérmes Liu Shaoang. – Az elején, nem tudom mennyire látszik a videókon, de nagyon sok kezezés volt. Sajnos nem én döntök, ezt el kell fogadni és tovább kell lépni rajta. Örülök ennek a bronznak, legalább annyi eszem volt, hogy Vut meg tudtam előzni a végén. Örülök, hogy az eszemet tudtam használni.”

Mondtam neki, hogy ami történt megtörtént. Felejtsük el és lépjünk tovább” – válaszolta Shaoang a riporter arra a kérdésére, hogy tud-e ilyen esetben segíteni a testvérének.

A magyar válogatott edző-menedzsere, Bánhidi Ákos később bejelentette, hogy megóvták a döntőt: „Szeretnénk, hogy érezzék, hogy mi ezt nagyon nem tartjuk igazságosnak. Ez presztízs és nyomásgyakorlás is a részünkről. Egy olimpiai aranyat elvenni egy kemény dolog. Két napja egy bronzéremnek felhőtlenül örültünk, de most még Shaong, annak ellenére, hogy mosolyogtt, nem boldog. Kiemeltük a momentumokat. Az első indítás után az egyik kolléga arra utazott, hogy Sanyit kipiszkálja a futamból és többször szabálytalankodott vele szemben. Többek között egy ilyen eset miatt lett az újraindítás, ahol csodálkoztam, hogy ezek után ő újra ott lehetett. De vannak még problémák ezzel a futammal bőven. Nem hiszem, hogy vissza lehet csinálni, mert olyan még sosem történt. De léptünk, hogy tudjunk aludni néhány órát ezek után.”

Bánhidi elmondta, hogy Liu Shaolin Sándor feldúltan hagyta el az eset után a stadiont.

Jászapáti hetedik lett

A női 500-as mezőnyben Jászapáti Petra a negyeddöntőt magabiztosan nyerve jutott be az elődöntőbe. Ott a tízfős mezőnyt két részre osztották, a magyar versenyző pedig nem igazán tudta felvenni a versenyt ellenfeleivel. Az utolsó körben aztán ketten összeakadtak és kiestek, Jászapáti pedig mindössze két ezreddel maradt le a második helyről, ami finálét ért volna. A B döntőben végül a második helyet szerezte meg, így összesítésben hetedikként zárt.

Shaolin2
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?