Chelsea – Küldetés teljesítve

Chelsea

Ezzel a címmel jelent meg a napokban az 1905-ben alapított londoni futballklubról szóló 224 oldalas könyv. Az apropót az idei kényszerű tulajdonosváltás adta, amikor Roman Abramovicsnak meg kellett válnia az egyesülettől az oroszokat ért szankciók miatt.

A Chelsea sokáig nem számított meghatározó klubnak, néhány jó idény és pár trófea begyűjtésével Angliában és a nemzetközi porondon nem tudott igazán jelentős szerepet betölteni. Pedig a Stamford Bridge-en legendás labdarúgók is megfordultak , mint Jimmy Greaves, Terry Venables, Peter Osgood, Peter Bonetti, Ray Wilkins, Gianluca Villa, Ruud Gullit (az utóbbi kettő menedzserként is tevékenykedett), Marcel Desailly, Gianfranco Zola...

Úgy tűnt, a londoni egyesület képtelen kilépni saját árnyékából, előfordult, hogy lecsúszott a másodosztályba, működését szakmai válságok, pénzügyi nehézségek és szurkolói rendbontások nehezítették.

2003-ban minden megváltozott az ambiciózus orosz befektető, Roman Abramovics érkezésével. A Kékek a portugál Jose Mourinho vezetőedző irányításával új szintre léptek, a csapat megerősödött, olyan futballsztárok lettek a győzelem letéteményesei, mint John Terry, Frank Lampard, Petr Čech, Didier Drogba. A későbbiek során Juan Mata, Eden Hazard, N´Golo Kante, Mason Mount, Kai Havertz, Antonio Rüdiger lettek a kulcsemberek.

Az eredmények felülmúlták a várakozásokat, mire az ukrajnai háború miatt az orosz tulajdonos távozni kényszerült a klub éléről, a Chelsea a világ egyik legsikeresebb egyesületeként már mindent megnyert. Abramovics nem a türelméről volt híres az edzőkkel szemben, kisebb botladozás után is azonnal váltott, s a trénercserék általában hasznosnak bizonyultak. Még Mourinhónak sem kegyelmezett, fél évvel az 2015-ös bajnoki diadal után másodszor is menesztette.

A már nem egy sport témájú publikációt jegyző Dénes Tamás, Fűrész Attila, Privacsek András trió által szerkesztett kiadvány exkluzív minőségben, számos érdekességgel és fotóval mutatja be a londoni klub történetét a kezdetektől napjainkig.

Színes profilokat olvashatunk a Chelsea legendáiról és a meghatározó játékosokról, megtudhatjuk, hogy miért kellett távoznia a Stamford Bridge királyának, Peter Osgoodnak a klubtól. Kiderül, hogyan kapta a nevét az egyesület s az is, miként változott a címere az idők folyamán.

Legutóbb 2006-ban jelent meg Chelsea-könyv a piacon, tehát a Kékek rajongói sokáig vártak az újabb kiadványra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?