Banán a pályán – elcsúsznak rajta?

Rosztov |

<p>A Rosztov és az Eindhoven szerdai BL-mérkőzésén a hazai drukkerek banánt dobtak a pályára, s azt csak negyedórával később távolítottak el a rendezők.</p>

A Futball a rasszizmus ellen Európában (FARE) hívta fel a figyelmet a történtekre. A szervezet a 2012/13-as és a 2013/14-es idényben 83, a 2014/15-ös szezonban viszont már 92 rasszista incidensről adott jelentést Oroszországban. Ennek ellenére az oroszországi vb szervezőbizottságának általános igazgatója, Alekszej Szorokin úgy fogalmazott: az elmúlt években nem voltak ilyen incidensek.„Szemmel tartjuk a pályákat. Úgy vélem, ami Rosztovban történt, egyszeri eset volt, és nem fog megismétlődni” – közölte.A vendég holland együttesben három színes bőrű futballista – Nicolas Isimat-Mirin, Jetro Willems és Luciano Narsingh – volt a pályán. Az európai szövetség (UEFA) minden bizonnyal fegyelmi eljárást indít az orosz klubbal szemben.„A mérkőzés előtt a klub és a rendőrség képviselői is azt mondták, minden szükséges intézkedést megtesznek annak biztosítása érdekében, hogy ilyesmi ne forduljon elő. Nyilvánvaló, hogy lehetetlen minden egyes embert ellenőrizni” – vélekedett a PSV sajtófőnöke, Thijs Slegers, aki hozzátette: kategorikusan elítélik a rasszizmust, de úgy vélik, nem az ő dolguk, hogy az UEFA-hoz forduljanak.Az orosz szövetség (RFSZ) tiszteletbeli elnöke, Vjacseszlav Koloskov azt nyilatkozta, az incidens befeketíti az Oroszországról mint házigazdáról kialakult képet a 2018-as világbajnokság előtt. Drága lesz a banán „Ez a banán nagyon sokba kerülhet nekünk. Ilyesmi semmikor nem tolerálható, különösen most. Lehetséges, hogy a Rosztov kénytelen lesz zárt kapuk mögött játszani” – mondta Koloskov.A színes bőrű labdarúgókat – köztük például a világbajnok brazil Roberto Carlost – korábban is érték banános rasszista támadások Oroszországban. A bajnoki címvédő CSZKA Moszkvát többször is megbüntette az UEFA, mert a fővárosi klub BL-meccsein is előfordultak hasonló esetek, például majomhangot utánozva gúnyolták az ellenfél labdarúgóit. A sajátjait sem „kímélte” Az FK Rosztov akkori vezetőedzőjét, Igor Gamulát 2014-ben felfüggesztette az RFSZ, mert becsmérlő megjegyzéseket tett saját együttese színes bőrű játékosaira. A labdarúgók tiltakozása miatt a klub elmozdította posztjáról, majd az ifjúsági csapatot bízta rá, amelyet a mai napig irányít.A klubot idén szeptemberben szektorbezárásra kötelezte az UEFA, mert drukkerei rasszista viselkedést tanúsítottak az Ajax elleni BL-selejtezőn.A világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között 11 orosz város, Szocsi, Moszkva, Szentpétervár, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Jekatyerinburg, Szamara és Rosztov stadionjában.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?