Az 5. helyért játszik az Eb-n a magyar férfikézilabda-válogatott

Bánhidi_Eb_francia

A magyar férfikézilabda-válogatott 35:32-es vereséget szenvedett az olimpiai bajnok Franciaország ellen az Európa-bajnokság középdöntőjében, így lemaradt az elődöntőről, de az ötödik helyért még játszhatnak Ancsinék.

A magyar szakmai stáb nem számíthatott a vakbélműtéten átasett Palasics Kristófra és a térdsérülése miatt már haza is utazott Máthé Dominikra. A franciák bár biztos csoportelsők voltak, közel sem vették félvállról a mérkőzést, de gyorsan háromgólos hátrányba kerültek. Ezt követően viszont feljavult a védekezésük és gyors támadásaik végén sorra lőtték a gólokat. Már hat góllal is vezetettek, de a hajrá jobban sikerült Bánhidiéknak, így csak 20:18-as előnnyel vonultak az öltözőbe Remiliék.

A szünet után háromszor is feljött egy gólra a magyar válogatott, de ekkor rendre jött egy hiba, így a franciák gyorsan visszaállították a két-három gólos különbséget. Az utolsó percekre elszállt minden magyar esély, így Rostáék háromgólos vereséggel zárták a középdöntőt.

Az már Izland osztrákok elleni délutáni győzelmével eldőlt, hogy a magyar csapat biztosan az ötödik helyért játszhat, ahol Szlovénia lesz az ellenfelük. Az elődöntőkben francia–svéd és német–dán meccseket rendeznek.

„Megpróbáltunk győzni és az elődöntőbe jutni, de tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz. Az első félidőben nem játszottunk jól, problémáink voltak támadásban és védekezésben is, nagyon sok lerohanásgólt kaptunk – nyilatkozta a meccs utáni sajtótájékoztatón Chema Rodríguez. A magyar szövetségi kapitány hozzátette, a franciáknak remek játékosai vannak, akik eleinte szinte tökéletesen kézilabdáztak, éppen ezért nagyon büszke a saját játékosaira, hogy komoly hátrányból is vissza tudtak kapaszkodni. – Tanulnunk kell a ma látottakból, a támadás-védekezés közötti egyensúlyon javítanunk kell” – tette hozzá a helyosztóra utalva Chema.

„A felállt fal elleni védekezésünkkel nem volt gond, inkább az volt a baj, hogy nem tudtunk visszarendeződni, és nem tudtuk felállt fal elleni lövésekre kényszeríteni a franciákat” – mondta a magyar védelem oszlopa, Ligetvári Patrik, aki szerint már az első félidőben elmehetett volna a meccs, de akkor még vissza tudtak jönni. – Mindent meg fogunk tenni pénteken, mert ez a csapat megérdemelné az 5. helyet, de a visszarendeződésben fejlődnünk kell, mert már mindegyik csapat fáradt, és felállt fal ellen nehezebben lő gólokat. Jól ismeri egymást a két csapat, biztosan jó és kiélezett mérkőzés lesz” – beszélt a következő ellenfélről a Veszprém játékosa.

A müncheni csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel továbbjutott magyarok célkitűzése a legjobb tíz közé jutás volt, így már a kölni középdöntőben túlteljesítették az elvárásokat. Ha pedig pénteken 15 órától legyőzik a szlovéneket, megjavítják eddigi legjobb kontinensbajnoki eredményüket, az 1998-as hatodik helyezést. Szlovénia szintén három győzelemmel kezdte a csoportkört, a feröeriek, a lengyelek és a szlovének ellen, majd következett két vereség Svédország és Portugália ellen. A középdöntőt ők viszont pozitív hangulatban zárták, hiszen legyőzték a hollandokat és a már az elődöntőre készülő dánokat is, így jutottak el a helyosztóig.

„Nagyon fáradt a csapat, de ahonnan lehet, elővesszük az energiákat, és mindent megteszünk az ötödik helyért. Mintha egy döntőt játszanánk, úgy fogjuk fel a következő meccset” – jelentette ki Fazekas Gergő.

A franciák ellen debütáló fiatal kapus, Andó Arián szerint kellett egy kis idő, míg meccshelyzetben is összeszokott a védelemmel, de ez a második félidőre sikerült, így bízik a szlovének elleni jó teljesítményben is: „Mindenki mindent bele fog adni. Tudjuk, hogy az lesz az utolsó mérkőzésünk, és megpróbáljuk jó száj-ízzel elhagyni a tornát. Rosta Miki mondta, ha már itt vagyunk, szeretné megelőzni az édesapját, aki benne volt az 1998-as válogatottban, és én szeretnék neki segíteni ebben.”

Imre Bence a franciák ellen rontott először lövést az Eb-n, de így is 18 gólnál jár Németországban. „Tudtam, hogy el fog jönni ez a pillanat, de ez benne van a sportban, nem hiszem, hogy ezért el kellene marasztalnom magamat – értékelt a junior-világbajnoki ezüstérmes szélső, akit nem sokkal előtte a helyiek is megtapsoltak, a kölni műsorközlő ugyanis felhívta a szurkolók figyelmét hibátlan teljesítményére. – Küzdenünk és koncentrálnunk kell hatvan percig, ez lesz a legfontosabb. Nem a fáradtságról fog szólni a meccs, hanem arról, hogy kiadjuk, ami bennünk van” – zárta Imre.

Eredmények

Férfivízilabda-Európa-bajnokság

Középdöntő, 4. forduló – I. csoport: Ausztria–Izland 24:26 (8:14);

Franciaország–Magyarország 35:32 (20:18), magyar góldobók: Rosta, Bánhidi 5-5, Fazekas G., Ancsin 4-4, Imre B., Lékai, Bodó 3-3, Hanusz 2, Bóka, Szita, Ilic 1-1;

Németország–Horvátország 24:30 (14:13).

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 10 pont, 2. Németország 5, 3. Magyarország 4, 4. Ausztria 4, 5. Izland 4, 6. Horvátország 3.

Az első két helyezett bejutott az elődöntőbe, a harmadik az 5. helyért játszhat. Azonos pontszámnál az egymás elleni minitabella döntött a helyezésekről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?