A WADA felfüggesztette a pekingi doppinglabort

Sanghaj |

<p>A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) visszavonta a pekingi doppinglaboratórium engedélyét.</p>

A felfüggesztés legfeljebb négy hónapig tarthat, a döntés ellen 21 napon belül fellebbezhetnek a kínaiak a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A WADA közleménye szerint az azonnal hatályba lépett szankció értelmében tilos a laboratóriumban vizelet- és vérmintákat elemezni.

A Kínai Doppingellenes Ügynökség (CHINADA) elismerte, hogy a laboratóriumuk tavaly néhány alkalommal hamisan tájékoztatta negatív vizsgálati eredményről a WADA-t, amely ezt követően kezdett vizsgálódni a pekingi intézményben. A Xinhua állami hírügynökségnek a labor egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy a téves negatív eredményeket egyrészt technikai hiba, másrészt gondatlanság okozta, mert a vizsgálati módszereik akkoriban még nem feleltek meg a WADA legfrissebb követelményeinek.
    
"A laboratórium jelenleg teljes felülvizsgálaton megy keresztül, és a vizsgálati módszereinket is javítjuk annak érdekében, hogy megfeleljenek a WADA legújabb elvárásainak" - tette hozzá.
   
Kína doppingellenes programjának ellenőrzése hetekkel ezelőtt kezdődött, miután a brit The Times című lap megírta, hogy állítólag több úszó pozitív vizsgálati eredményét eltitkolták, mert az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpia előtt el akarták kerülni a botrányt. A CHINADA tagadta a riportban foglaltakat, és azt közölte, hogy időre van szüksége a B-minták elemzéséhez, illetve a sportolók meghallgatásához, mert csak ezek után adnak ki további információkat.
    
Március 24-én jelentették be, hogy hat kínai úszó akadt fenn a doppingvizsgálatokon tavaly augusztus vége óta, és a Kínai Doppingellenes Ügynökség szerint - szemben a The Times beszámolójával - minden esetet jelentettek a WADA-nak. A kínai ügynökség igazgató-helyettese, Csao Csien egy hónappal ezelőtt elmondta: augusztus végén és szeptember elején három úszó szervezetében mutattak ki klenbuterolt. Idén januárban újabb három úszó mintájában találtak tiltott szert. Hangsúlyozta, hogy minden esetben a WADA-szabályzat alapján járnak el.
    
"A kezdetek óta egyetlen pozitív doppingesetet sem tussoltunk el" - jegyezte meg Csao hozzátéve: a The Times meglehetősen homályosan fogalmazott, de nem igaz, hogy szerették volna eltitkolni az eseteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?