A svédek sikere negyeddöntőt és olimpiai selejtezőt ért a magyaroknak a kézi-vb-n

kézivb.2.2023

A férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében Svédország 32:30-ra legyőzte Portugáliát, így a magyar válogatott bejutott a legjobb nyolc közé, és kivívta a részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára.

A svédek hazai közönség előtt, de tartalékosan kezdtek a portugálok ellen. Nem volt ott a meccskeretben például a kezdő kapus, Andreas Palicka. Az első félidőben fej fej mellett haladtak a csapatok, egy-egy góllal hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, néhányszor csak a portugál válogatott tudott elhúzni kettővel. A szünetben 13:14-re vezettek Miguel Ferreiraék.

A második játékrészben átvették az irányítást a skandinávok, a 42. percben már 20:18-ra vezettek és innen már nem is csökkent kettő gólnál kisebbre a különbség. A svédeknél a nyolc lövésből nyolc gólt szerző Daniel Pettersson vette a hátára a csapatot és bár hattal is vezettek már, végül 32:30-ra győzték le Portugáliát. A sikernek a házigazdán kívül a magyar válogatott tagjai örültek leginkább. Lékai Mátéék a szállodában összegyűlve izgultak a kivetítő előtt, majd üdvrivalgásban törtek ki a végső dudaszó után, hiszen ez az eredmény azt jelentette, hogy bejutottak a legjobb nyolc közé, ami egyben az olimpiai selejtezőtornán való részvételt is jelenti a csapatnak.

„Ezzel eldőlt, hogy nem az utolsó válogatott mérkőzésem volt a mai, mert sok minden eldőlt volna, ha nem folytathatnánk ezt a világversenyt – nyilatkozta könnyes szemmel az M4 Sportnak Mikler Roland. – Köszönöm a csapatnak és köszönöm a svédeknek, hogy ekkorát mentek ma. Megyünk tovább és megyünk afelé, amit szerettünk volna elérni. Mit veszíthetünk?! Nekimegyünk annak, aki jön, és az utolsó leheletünkig mindent kiadunk magunkból. Hogy ez mire lesz elég, majd kiderül. Remélem, sok mindenre!” – tette hozzá Mikler.

„Roli nélkül nem válogatott a válogatott! – szólt közbe Bodó Richárd. – Kiizzadtuk, kiszurkoltunk a svédek győzelmét, nagyon boldog vagyok, hogy megyünk tovább. Nem titkolt célunk az olimpiai részvétel, de ne szaladjunk előre!” – tekintett előre a balátlövő.

Nem izgult mindenki ennyire az utolsó pillanatokban, a szövetségi kapitány ugyanis nem csatalkozott játékosaihoz, hanem inkább egy filmet nézett, hogy elüsse az időt. „Próbáltam teljesen kikapcsolni az agyam. Nyilván a film nem volt fontosabb a meccsnél, de már mondtam korábban, hogy mi megtettük a magunkét. De természetesen nagyon boldog vagyok, és örülök a játékosok sikerének, a tavalyi kudarc után ez nagyon fontos volt, büszke vagyok rájuk. Ez a csapat és ez a szurkolótábor megérdemli a továbbjutást! A nyolc közé jutás nagyon nehéz volt, de most is csak a következő meccsre gondolunk. Hétfőn kiderül, kivel játszunk, biztosan nehéz lesz, de ezzel a brigáddal bármi elképzelhető!” – válaszolta a sportcsatorna kérdésére Chema Rodríguez.

Ahogy a spanyol edző utalt rá, az csak hétfőn, a lapzártánk után, 20.30-kor kezdődő Egyiptom–Dánia mérkőzés után derült ki, ki lesz a magyar válogatott ellenfele. A középdöntős csoportok másodikjai, így a II-esben a svédek mögött végző magyarok is az ellentétes csoport első helyezettjével mérik össze majd erejüket, a IV-es csoportban pedig az végez az élen, aki az említett meccset megnyeri.

„Még most is feláll a szőr a kezemen és a hátamon, mert végigizgultuk ezt a nagyon nehéz hatvan percet. Amiért jöttünk, azt megcsináltuk, és a svédek is besegítettek nekünk. Innentől új célokat kell megfogalmaznunk, de örömjáték következik számunkra” – mondta a svéd meccs után nem sokkal Bánhidi Bence.

„Köszönjük a svédeknek, hogy a mai meccsen jól játszottak és nyertek. Megmondom őszintén, az első félidőt Rosta Miki hajának és szakállának a vágásával töltöttem. A második félidő elejét a fiúkkal néztem, utána jött a családom, akkor velük is néztem egy kicsit, és a végére odamentem újra a csapathoz, hogy együtt nézzük és együtt ünnepeljünk, szóval kicsit ilyen mix volt – mesélte el a vasárnap esti programját Sipos Adrián. – Ha megnézzük, hogy milyen meccseket játszottunk eddig a vb-n, azt lehet mondani, hogy egy nagyon erős csoportból sikerült továbblépnünk. Ráadásul tudjuk, hogy körülbelül ugyanezen csapatok ellen a tavalyi Európa-bajnokságon nem sikerült jól szerepelnünk, szóval ez duplán boldogság számunkra” – zárta az M4-nek a védőspecialista, aki szerint a vb előtt megfogalmazott cél teljesítése után teher nélkül játszanak majd. Hasonlóan gondolkodott Lékai Máté is.

„Mind a kettő nagyon-nagyon jó csapat, talán a dánok egy kicsit esélyesebbek, de pont két éve az egyiptomi vébén láttuk, hogy talán kétszeri hosszabbítás után tudták csak megverni Egyiptomot. Bármelyik jön, mindent megteszünk, ahogy eddig is. Voltak rossz meccseink, voltak jó meccseink, de azt szerintem senki nem tudja elvenni tőlünk, hogy nem akartunk megtenni mindent. Bízom benne, hogy a jobbik arcunkat mutatjuk. Annak örülnék, ha ki tudnánk adni magunkból mindent, aztán meglátjuk, hogy ez eredményben mihez elég. Nyilván nem mi leszünk az esélyesek, de azt gondolom, ez lehet, jobban is áll nekünk, mintha mi lennénk” – vázolta a lehetséges forgatókönyveket Lékai.

A negyeddöntő előtt ismét utazott a magyar küldöttség. A csoportkört Kristianstatban abszolválták, majd Göteborgban szerepeltek a középdöntőben, hétfő délelőtt pedig vonattal utaztak Stockholmba, ahol a következő három meccsüket játsszák majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?