A rájátszásban elcsíphetik a hatodik helyet a komáromi röpisek

komáromi röpisek
Komárom |

A tíztagú mezőnyben hetedik-ként zárta a 2018/19-es extraligás idény alapszakaszát a VK Spartak UJS Komárno egyetemi férfi-röplabdacsapata. A rajongók egy kicsit többet vártak a Duna-partiak ötödik élvonalbeli szezonjában, s talán a komáromi csapat teljesítőképessége is jobb az elért eredménynél. A miértekről és a javítás lehetőségeiről Robin Pělucha vezetőedzővel beszélgettünk.

Hogyan értékeli komáromi szempontból az alapszakaszt?
Az eredmény valóban lehetett volna jobb a hetedik helynél. Néhány olyan mérkőzést is elveszítettünk, amely a kezünkben volt, mégis, vagy kikaptunk, vagy három pont helyett csak egyet, esetleg kettőt sikerült szereznünk. Legtöbbször ez a mentális labilitásunk következménye volt. A hatodik hely megszerzése teljesen reális lett volna, de a Myjava két ponttal többet gyűjtött. A Svidník elleni hazai mérkőzésen – amelyet nem egészen tisztázott körülmények között jóval később játszottak Komáromban, mint ahogy a sorsolásban szerepelt – győzhettünk volna, de ezt a kulcsmérkőzést is elvesztettük, ami jelentősen megingatta önbizalmunkat, s befolyásolta teljesítményünket az alapszakasz hajrájában. 

Teljesítette a csapat, amit elvárt a fiúktól?
A célom az volt, hogy a hazai fiatal játékosokból és a máshonnan igazolt, tapasztalt, korábban már az extraligában több helyen megfordult játékosokból hangoljunk össze egy olyan csapatot, amely színvonalas röplabdát játszik, helytáll a szlovákiai röplabdázás élvonalában, és örömöt szerez a röplabdarajongóknak Komáromban. Az alapszakasz második felében már látható volt, hogy nem könnyű a helyzetünk, négy együttessel (Privigye, Kassa, Nyitra, Eperjes) teljesítményben nem tudjuk felvenni a versenyt, de a hatodik hely megszerzése feltétlenül reális lett volna. 

Az edző általában ismeri minden játékosa teljesítőképességét, s el is várja, hogy a meccseken azt nyújtsa. Mennyire teljesült ez az elvárás? 
Sajnos, egyelőre nem mondhatom, hogy sikerült elérni azt az állapotot, hogy a pályán levő játékosok kiegyensúlyozottan, a teljesítőképességük szintjén játsszanak a mérkőzéseken. Ehhez jobb felkészülési feltételek kellenek, s még több intenzív munka. Azon kell többet dolgoznunk, hogy kialakuljon az összhang a tapasztalt játékosok és a hazai ígéretek között, ami jobb eredményeket hozhat a folytatásban. 

Mennyire tudja motiválni védenceit a csapaton belüli konkurenciával?
Ezen a területen is van javítanivalónk, mert a teljesítmény számonkérése és a motiváció fontos eleme a jobb teljesítménynek. Az ösztönzésnek ezt a módját a rájátszásban és a playoffban hatékonyabban fogjuk majd érvényesíteni. 

A komáromi röplabdaszurkolók jelentős részének az a véleménye, hogy a mérkőzéseken keveset vannak a pályán azok a hazai nevelésű játékosok, akik az extraligás részvételt kiharcolták. A nagyobb tétre menő meccseken e tekintetben milyen megoldást választ?
Szeretnénk minél jobb teljesítményt nyújtani, s olyan eredményt elérni, amely arányos a rendelkezésre álló játékosállomány teljesítőképességével. Meg akarom találni az optimális arányt a tapasztaltabb játékosok és a jól felkészült, hazai nevelésű fiatal röplabdázók között. Remélem, sikerül, és eredményesebbek leszünk a rájátszásban és a playoffban. Három-négy ígéretes játékossal feltétlenül számolok a kezdőcsapatban a folytatásban.

Milyen célt tűztek ki a rájátszásban, amelyben az alsóházban szerepelnek, s melynek első kettős fordulójában Myjaván és Trencsénben is vereséget szenvedtek?
Ha a mérkőzésekre való felkészülési feltételeinket összehasonlítjuk a vetélytársainkéval, akkor azt mondhatom, hogy nehéz egy szilárd célt kitűzni a mi helyzetünkben. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ha játékosaink közül mindenki mindent belead, és a teljesítőképességeink határán fogunk játszani, akkor a második fázisban a hatodik helyet megszerezhetjük. A hazai meccseken azonban nem szabad pontokat vesztenünk, és a tabella alacsonyabb helyein szereplő csapatokat idegenben is le kell győznünk. 

A playoff-negyeddöntőt biztos nem otthon kezdik, ami nagy feladat elé állítja a csapatot.
Igen, ez így van. Az, hogy idegenben kezdünk a rájátszás első négy helyezettje valamelyikével, jelentős hátrányt fog jelenteni számunkra. Ahhoz, hogy az elődöntőbe jussunk, egy nálunk jobb csapatot kellene legyőznünk idegenben. Ez egy szép álom, de szeretnénk, ha valóra válna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?