A kajakosok edzője: „Tokió nehezebb lesz, mint vártam”

likér

Szlovákiának egyelőre öt kvótája van kajak-kenuban a tokiói olimpiára, ám szeptemberben nyolc versenyző utazott a japán fővárosba, hogy felmérjék a terepet. Likér Péter, a kajak négyes edzője lapunknak azt mondta, az olimpia nehezebb lesz, mint várta.

A tokiói tesztversenyen Vlček Erik, Zalka Csaba, Botek Ádám, Samuel Baláž, Gelle Péter, Matej Rusnák, Ivana Mládková és Ladič Gabriella szállt vízre.

A négyes Baláž, Vlček, Zalka, Botek összeállításban szerzett kvótát az 500 méteres távon, Gelle Péter pedig K1 1000 méteren vívta ki az ötkarikás indulás jogát.

„Nagyon vártuk Tokiót, mert ritkán utazunk úgy valahová, hogy nem kell bizonyítanunk – mondta lapunknak Likér Péter, a kajak négyes edzője. – De nagyon nehéz volt. Az időeltolódás is megviselt. Ott akkor kellene lefeküdni, amikor nálunk még csak délután öt-hat óra van, és akkor kellene kelni, amikor itthon még csak hajnali két-három óra van. Amerikában legalább az alvás könnyebben megy.”

Likér szerint a hőség is meggyötörte a versenyzőket, pedig szeptemberben jártak a játékok helyszínén, nem júliusban-augusztusban, amikor az olimpiát rendezik. A szokatlan ételek miatt is fontos az óvatosság.

„Rádöbbentem, hogy alaposan össze kell írnom, mi mindenre lesz szükségünk. Szakács is kell, és olyan alapanyagok, amelyekhez hozzá vagyunk szokva. Japánban gyakorlatilag minden étel más, nekünk pedig arra kell odafigyelni, hogy az olimpiát túléljük. Az időeltolódáshoz való alkalmazkodást már itthon el kell kezdenünk, és amint kilépünk a gépből Tokióban, figyelnünk kell arra is, milyen öltözék van rajtunk. Komoly mentális felkészültség és ellenállóképesség kell. Miután láttam, mire számíthatunk, úgy érzem, Tokió nehezebb lesz, mint vártam” – hangsúlyozta Likér.

Felvetésünkre, hogy nem kötnek-e bele a Szlovák Olimpiai és Sportbizottságban abba, hogy a kajakosok saját szakácsot szeretnének, Likér azt mondta, erről nem is akar vitát nyitni.

Rámutatott, hogy olimpiáról olimpiára kevesebb szlovákiai sportoló jut ki, ennek egyik okát pedig abban látja, hogy az edzőket nem becsülik meg eléggé. „Sokatmondó, hogy minden komolyabb szlovákiai versenyzőnek külföldi edzője van. Petra Vlhová külföldi edzővel készül, Peter Sagan sem itthon edz szlovák edzővel. Amikor Martina Moravcová két ezüstöt hozott Sydney-ből, nem hazai edzője volt. Ehhez képest a szövetségek, klubok a közösségi médiában is mindig csak a versenyzőknek gratulálnak, az edzőknek nem” – magyarázta Likér.

Az általa irányított kajak négyes a riói olimpián ezüstérmes lett, így tagjainak, Denis Myšáknak, Vlček Eriknek, Tarr Györgynek és Linka Tibornak jár majd az életjáradék (az erről szóló törvény jövő év januárjától lép életbe). Likér szerint azonban igazságtalan, hogy az edzőkről megfeledkeztek: „Én nem hozok áldozatot? Nekem ugyanúgy el kell hanyagolnom a családomat, és emellett menedzselnem kell a versenyzőim életét. Sajnos az átlagember úgy képzeli az edzőt, hogy van egy sípja, rövidnadrágban áll a pálya mellett, aztán megy a kocsmába. Én nem így dolgozom, és tudom, hogy mennyit rakok bele. Viszont ha nem ismerik el a munkádat, nagyon nehéz motivációt találni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?