A Ferrari csak árnyéka volt önmagának - helyszíni riport Bakuból

f1 baku
Baku |

Az idei Forma–1-es szezon eddigi összes nagydíján kettős győzelmet szerzett a Mercedes: úgy tűnt, a hétvégi Azeri Nagydíj a Ferrarié lesz, ám az ezüstnyilak ezúttal sem hibáztak, míg az olaszok többször is. 

Bakisorozat Bakuban

Egy városi pályánál nagyon alapos felkészülés szükséges ahhoz, hogy az egyébként hétköznap közutakként szolgáló útvonalat versenyautók vegyék használatba. Az egyik legalapvetőbb feladata ilyenkor a szervezőknek az, hogy a csatornafedeleket alaposan rögzítsék, hiszen az autók könnyedén felemelnek akár egy 200 kg-os elemet is. 
A pénteki első szabadedzésen hamar kiderült, az egyik csatornafedéllel nem volt minden rendben, ugyanis George Russell autója alatt felemelkedett, szétroncsolta a versenygép alját, és mindössze 15 mm-en múlt, hogy nem tört be a pilótafülkébe. A hírek szerint a brit pilóta overálját is súrolta az elem, így szerencse, hogy nem történt nagyobb baj. Russell mellesleg egész héten betegséggel küszködött, éppenhogy felépült a nyitóedzésre, ám nem tarthatott sokáig az öröme. 
A bakui szervezés ezzel még nem gyűjtötte be az összes kritikát: miután az autót a trélerre rakták, visszavitték volna a bokszutcába, azonban a daru nem fért át a pályán átívelő híd alatt: a szállítóautó nekiment, és olaj kezdett folyni a daruból, egyenesen Russell autójára... A Williams csapatának tehát bőven volt feladata, ugyanis teljesen újjá kellett építeniük a versenygépet szombatra, az edzést pedig megszakították, el is törölték, és megkezdték a további, több mint 300 csatornafedél ellenőrzését. Volt, aki nem bánta, hogy félbehagyták az edzést, Lewis Hamilton például azonnal posztolt közösségi oldalára, hogy legalább nézhet egy kis Trónok harcát... 

Nem csak Leclerc hibázott

A Ferrari úgy érkezett meg Bakuba, hogy egy fejlesztési csomagot hozott magával, amelytől határozott előrelépéseket vártak, és a csapatfőnök, Mattia Binotto is úgy nyilatkozott a hétvégét megelőzően, hogy eredményekre számítanak az újításoktól. A szabadedzések alapján erre meg is volt az esélyük, azonban az időmérő második szakaszában a Ferrari a közepes keverékű abroncsokkal küldte pályára versenyzőit, míg a többiek a lágy gumikkal köröztek. Ezzel az istálló nem könnyítette meg a pilóták dolgát: Charles Leclerc pórul is járt, ugyanis a Q2-ben csúnyán falhoz csapta a Ferrarit, megfosztva ezzel magát a lehetőségtől, hogy pole-ból rajtoljon a versenyen. Ezt követően a Ferrari csak Sebastian Vettellel képviseltette magát a Q3-ban, ahol azonban a Mercedesekkel ellentétben nem kapott szélárnyékot senkitől, ez pedig 4-5 tized másodperces hátrányt jelent ezen a pályán. 
Az időmérőt követően sokan kritikával illették a Ferrarit, mely szerint elfogadhatatlan, hogy egy ilyen megalapozatlan taktikát alkalmaztak a kvalifikáción, ahol nem lett volna szükségük semmiféle trükkre, hogy megszerezzék az első rajtsort. 

Leclerc show-ja 

A Ferrari fiatal tehetsége rendkívül kritikus volt önmagával szemben az időmérőn, „hülyének” és „hasztalannak” nevezte magát, de megígérte, hogy a vasárnapi versenyen mindent belead majd, hogy a 8. helyről felzárkózzon. Ez valóban így is történt: a monacói versenyző folyamatosan lépett előre, volt, hogy vezette is a futamot, azonban nem történt olyan stratégiai lépés, ami abban segítette volna őt, hogy a kerékcseréket követően is az élen tudjon harcolni. A maranellói istálló csupán egy eltolt bokszkiállást alkalmazott azok után, hogy Leclerc a közepes keverékű abroncsokon rajtolt. „Kockáztathattunk volna másképp, korábban is kiállhattunk volna, vagy mehettünk volna nagyon sokáig a közepes keverékkel, de úgy gondolom, utólag mindig lehet vitatkozni a különféle forgatókönyvekről” – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke, Binotto, aki szerint nem hibáztak a verseny során. 

Elhúzott a Mercedes

A világbajnoki pontverseny állása változott Bottas bakui győzelme után, ugyanis átvette a vezetést a tabella élén. Őt 1 pontos lemaradással követi csapattársa, Hamilton, akitől már 34 pontra van Vettel. A Red Bull pilótája, Max Verstappen viszont szorosan a nyomában jár, szintén 1 pontos hátrányban követi őt a 4. helyen. A konstruktőrök versenyében a Mercedes toronymagasan vezet 173 ponttal, míg a Ferrari csak 99 ponttal áll a 2. helyen, és az erőviszonyokat tükrözi, hogy a sorban 3. Red Bull-lal együtt sem szereztek annyi pontot idén, mint a Mercedes egyedül. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?