40 000 dollárért sem szökött külföldre

jozef plachý

Négy olimpián járt, 800 méteren felállított rekordját hazájában csaknem negyven éven át nem tudták megdönteni. Az egykori középtávfutó Jozef Plachý az idei Év sportolója-gálán bekerült a sportlegendák közé.

A kassai születésű atléta 1968-ban a szó szoros értelmében berobbant a sportág élvonalába. A mexikói olimpia középdöntőjében 1:45,9-es időt, új junior Európa-csúcsot ért el, a döntőben pedig hajszálra megismételte ezt az időt – ezzel az ötödik helyen végzett, mindössze 19 évesen.

Egy évvel később Stuttgartban egy nagy presztízsű Európa–Amerika összecsapáson csehszlovák rekorddal győzött, 1:45,4-es idejét csak 2008-ban tudta túlszárnyalni Jozef Repčík az ostravai Arany Futócipő-viadalon.

A müncheni olimpiát friss fedett pályás Európa-bajnokként és éremesélyesként várta, de egy hiba mindent keresztülhúzott. A középdöntő hajrájában kiengedett, és végül 5 századdal lemaradt a fináléról…

„Ilyen esély egyszer jön el az életben, de mindenki hibázhat. A nagy Usain Bolt is hibázott, megtörtént vele, hogy kiugrott a rajtnál, és kizárták. Nem volt mit tenni, túlléptem rajta. Nyolcszáz méteren mindig nagy volt a konkurencia, később már nem lett volna esélyem érvényesülni közöttük. Ezért is álltam át az 1500 méterre és az egy mérföldre” – idézte fel a 70 éves Plachý pályafutása egyik meghatározó momentumát a pozsonyi Év sportolója-gálán.

Érdekes

Jozef Plachý

Született: 1949. február 28-án, Kassán

Sportág/versenyszám: atlétika/800 m, 1500 m

Olimpiai részvételei:

1968, Mexikó – 5. hely (800 m)
1972, München – kiesett a középfutamban (800 m)
1976, Montreal – kiesett az előfutamban (800 m)
1980, Moszkva – 6. hely (1500 m)

Egyéb sikerei: Eb-ezüstérmes (1969), fedett pályás Európa-bajnok (1972), fedett pályás Eb-bronzérmes (1973, 1974) – mind 800 méteren; 13-szoros egyéni csehszlovák bajnok

Még mindig jól emlékszik egykori időire, századmásodpercre pontosan meg tudja mondani, a legfőbb versenyeken hogyan futott. „A stuttgarti eredményem a világ az évi legjobb ideje volt, és utána még tíz alkalommal voltam a világranglistán az első tízben. De az olimpia mégis csak olimpia, én pedig olimpiai ötödik helyezettnek mondhatom magam” – válaszolta az egykori futó a kérdésre, mire a legbüszkébb.

Nem felejti el hangsúlyozni, az atlétika a sportok királynője, a világ minden országában űzik, a futáshoz ráadásul nem kell semmilyen pénzigényes felszerelés vagy speciális edzőpálya, így érthető módon elképesztően nagy a konkurencia.

„Az, hogy én a világ legjobb futójának számítottam, olyan értékű siker, mintha labdarúgó-vb-t nyernénk” – tette hozzá Plachý.

Napi 20 kilométer – ez volt a szokásos edzésadagja. „Kemény munka, kitartás, istentől kapott tehetség és a családom támogatása – foglalta össze a siker összetevőit Plachý. – Sokszor voltam fáradt, kimerült, de ha a dobogó tetején meghallgathattam a csehszlovák himnuszt, az mindenért kárpótolt.”

Aktív pályafutása befejezése után sem szakadt el a sportágtól, dolgozott edzőként, majd a rendszerváltást követően szerette volna megreformálni a szlovák atlétikát. Megpályázta a szövetség elnöki posztját, de nem járt sikerrel. „Úgy láttam, nagy hiányosságok vannak az atlétikában, de a jelenlegi helyzetet nem tudom megítélni, mert már nem látok bele a sportágba” – jegyezte meg a szlovák atlétikával kapcsolatban. Nagy fantáziát lát a 20 éves Gabriela Gajanovában, aki az idei U23-as Eb-n negyedik lett 800 méteren.

Érdekes

A megdönthetetlen rekord

Jozef Plachý pályafutása során több országos rekordot felállított, az 1969-ben 800 méteren elért idejénél 39 éven át nem futottak jobbat. „A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, ezért nem voltam szomorú – válaszolta a kiváló középtávfutó a kérdésre, hogyan érezte magát, amikor Jozef Repčík Ostravában végül átírta a csúcsát. – Egy mérföldön még mindig enyém az országos csúcs, egy rekordomat pedig biztosan sosem fogják megdönteni: annak idején Szocsiban a Szovjetunió bajnokságán rendezvénycsúcsot futottam, és hát nem hiszem, hogy valaha még lesz Szovjetunió...”

Plachý jelenleg felváltva él Csehországban és Szlovákiában, a Liberecben futballozó Ondřej Karafiát erőnléti felkészítésével foglalkozik, emellett pedig egy német cég képviselőjeként környezetkímélő filtereket forgalmaz, ezért bejárja egész Szlovákiát. Kassán olimpiai klubot alapított, gyerekeknek szervez versenyeket, de ahogy megjegyzi, már megvan a kora, ezért „kicsit kímélnie kell magát”.

Hogy lesz-e valaki, aki a nyomdokaiba lép, azzal kapcsolatban szkeptikus. „Ez nem egyszerű. Tényleg óriási a mezőny. A gyaloglás talán elterjedtebb, hiszen mindannyian gyalogolunk, de olykor-olykor mindenki fut legalább a villamos után, szóval gyakorlatilag a futást is mindenki űzi” – mutatott rá Plachý.

A Sportlegenda címet nagy megtiszteltetésnek tartja: „Boldog vagyok, hogy képviselhettem Csehszlovákiát, Szlovákiát, Kassát, és szép dolog, hogy ezt ennyi év távlatából is elismerik. Sose akartam elszökni külföldre, pedig egyszer 40 ezer dollárt kínáltak nekem, hogy menjek el Amerikába. De számomra mindig az otthon volt a legfontosabb.”

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?