Nem sikerült megnyitni a bizottsági ülést, amelyre a főügyészt is meghívták

Ondrej Dostál

Nem sikerült megnyitni a parlament alkotmányjogi bizottságának ülését, melyet azért kezdeményezett az ellenzék, hogy Maroš Žilinka magyarázatot adjon a Különleges Ügyészség (ÚŠP) megszüntetését követő személyi döntéseire. A bizottság több képviselő távolmaradása miatt határozatképtelen volt.

„Azért kezdeményeztem az ülés összehívását, hogy Maroš Žilinka főügyész lehetőséget kapjon az ÚŠP megszüntetését követő vitatott döntéseinek megmagyarázására” – mondta Branislav Vančo, a PS képviselője.

Most az ülés összehívásának megismétlését mérlegeli. „A másik lehetőség, hogy képviselői ellenőrzést tartunk a Legfőbb Ügyészségen, ennek érdekében is tettünk már lépéseket” – fűzte hozzá.

Vančo szerint a kormánypártok és Žilinka is azt akarja elérni, hogy a főügyész tartson az ellenőrzése alatt minden rendőrségi nyomozást, és bírálta a kormánypárti képviselőket, amiért a távolmaradásukkal rendre meghiúsítják az ellenzék által kezdeményezett bizottsági ülések megnyitását.

Ondrej Dostál (SaS), a bizottság alelnöke szerint a kormánypárti képviselők ezzel megakadályozzák, hogy a parlamenti bizottság ellássa ellenőrző feladatait, a főügyész pedig kezdettől fogva a Smer, illetve a Hlas szövetségeseként viselkedik.

„Csakúgy, mint eddig, a főügyész továbbra sem fog reagálni a politikusok teljesen megalapozatlan támadásaira” – közölte a TASR-rel Zuzana Drobová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Tibor Gašpar (Smer), a parlamenti bizottság másik alelnöke azzal indokolta a távolmaradását, hogy egy másik megbeszélésen kellett részt vennie. „Szerintem nem volt semmilyen probléma a Legfőbb Ügyészség tevékenységével az ÚŠP megszüntetését követően” – hangsúlyozta.

A parlament március 20-án szavazta meg az ÚŠP megszüntetését, a Különleges Ügyészség ügyészei átkerültek a Legfőbb Ügyészség egyes osztályaira.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?